Gdybym miał do wydania na ślub taką, niewielką w sumie kwotę, to
5D
28/1.8
i zamiast 50/1,4 to 85/1,8
Ale koledzy oczywiście mają rację. Jeśli ktoś chce na poważnie coś robić, to powinien poświęcić kilka godzin na lekturę forum.
Wersja do druku
Gdybym miał do wydania na ślub taką, niewielką w sumie kwotę, to
5D
28/1.8
i zamiast 50/1,4 to 85/1,8
Ale koledzy oczywiście mają rację. Jeśli ktoś chce na poważnie coś robić, to powinien poświęcić kilka godzin na lekturę forum.
Dokladnie. 2 lata temu bylem prawdopodobnie w tym samym punkcie co nasz leniwy kolega ale mnie chcialo sie poswiecic kilka wieczorow i przebrnac przez 250 stron. Zrobilem kilka slubow za darmo potem zainwestowalem w 3 dniowe warsztaty na ktore specjalnie przylecialem do PL i tak sie to zaczelo.
Teraz mam coraz wiecej klientow, sprzet zaczyna sie zwracac i wszystko sie kreci.
Ale niestety niektorzy mysla inaczej. Mysle ze kolega reprezentuje tu typowe zachowanie poczatkujacego fotoziutka.
Mam nadzieje ze nie potraktuje tego jako zniewage a poteznego kopa w dupe ktory troszke nim potrzasnie i podejdzie do tego powaznie. Wtedy chetnie poswiece pare minut na to zeby pomoc.
To ja mam pytanie do Ciebie.
Widze w stopce 20 1.8 - jak ta sigma się spisuje w warunkach bojowych.
Pracuję sobie na zumach, i jest ok - ale coraz chętniej siegam po stałki - jedną z takich interesujących pozycji jest własnie sigma 20 1.8 i 24 1.8 (28 już za wąsko nawet na FF - jak dla mnie).
Chciałbym usyszec opinie jak Tobie się pracuje tym szkłem. AF, bokeh, temperatura fotek (czy ociepla).
24 1.4 jeszcze nie kupie - mam inne ważniejsze wydatki - choć w planach gdzieś tam jest.
Tak więc - co napiszesz o tym szkiełku?
Łukasz
Mad_Mac nie bulserwuj sie tak, szkoda nerwow ;-)
Co do lansu to ostatnio jak pstrykalem sobie rodzinnie na jakims festynie, mialem 501.4 zapiete na 5d2, stojaca obok grupka azjatow z korpusami xxD i bialymi eLkami wyraznie sie ze mnie naigrywala ;-) Reasumujac jak kolega nie chce szpanowac to stalki sa dobrym wyborem ale mozna sie tez narazic na szykany.
Eee tam zaraz naigrywała. Oni mają taką specyficzną mowę ;) Ale fakt jak masz czerwony pasek i ktoś obok ma też lustrzankę Canona z nieelkowym szkłem to albo zagląda zazdrośnie albo podejdzie zagadać. Ostatnio w klasztorze na Jasnej Górze tak gość się patrzył, że już chciałem podejść i mu dać żeby pomacał :)
Jestem zadowolony srednio bo miala BF i nie jest to najostrzejsza sztuka. Za to ogniskowa naprawde lubie. Af jest glosny ale trafia(jak skalibrujesz lub kupisz dobra sztuke), bokeh akurat mi sie podoba a temperatura fotek hmm chyba cieplejsza niz w canonie ale mnie akurat pasuje. Jedynie trzeba czesto ustawic expo na -1/3 -2/3 bo lubi cos przepalic.
Rozmawialem z paroma osobami i niektorzy maja ponoc bardzo ostre sztuki wiec trzeba szukac.
Na mojej stronce masz sporo fotek z tego szkla.
Czy taniej to nie wiem ale napewno lepiej. Jak widze reklamy kursow w anglii to reklamuja sie fotkami jakie ja robilem przed kursem. Porazka.
Nie bulwersuje sie. Bylem spokojny jak to pisalem ;-)
Ja na takich delikfentow leje cieplym moczem. Nie obchodzi mnie co ktos mysli o moim sprzecie czy o mnie. Licza sie zdjecia a nie jak wyglada sprzet.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
LOL :mrgreen:
Taa... wymowa. Wyraznie patrzyli z pogarda ;-) Dodam jeszcze ze mieli podpiete co tylko sie dalo i.e. gripy, lampy, stofeny - slowem cokolwiek fabryka wypuscila. Co do macania to ja raczej spasuje, chociaz komus perspektywa macanka przez grupe azjatyckich onanistow sprzetowych moze sie wydawac bardzo atrakcyjna :mrgreen: