Ja również uzywam z osłoną i mimo ze po gwarancji jest super :)
Wersja do druku
Ja również uzywam z osłoną i mimo ze po gwarancji jest super :)
Chyba ze 4 lata. Nie noszę go po kieszeniach, ciągle podróżuje w torbie lub plecaku foto. Mimo wszystko używam go wyjątkowo często, zresztą co się dziwić, w końcu to doskonałe szkło. Czyli przerób ma spory i raczej go nie oszczędzam. Mimo wszystko obudowa i praca pierścienia nie sprawia solidnego wrażenia. Za to obrazek na pełnej dziurze wynagradza te drobne niuanse.
Ja mogłem mieć przebłyski dobrych opinii o 50 1,4 do czasu zapięcia dzisiaj znów 35L:)1,4 różnią się kolosalnie.
Dla mnie nie ma porównania między 50-tką, a 35. Miałem już chyba ze 3-4 50-tki i żadna nie zabijała na 1,4-1,6.
a 35 zabija na 1.4 ??
może nie zabija ale jest spokojnie używalna, czego nie można powiedzieć o 50/1.4 na f/1.4
Może faktycznie 1.4 w 50-tce jest średnio używalne ale 1.8 już bezproblemowo.
Nie rozumiem też o co chodzi z tą "kruchością".
Mam ten obiektyw ok 2,5 roku (fakt że nie gram nim "w nogę") ale żadnego uszczerbku na mechanice nie mam, a dodam, że jest to mój najczęściej używany obiektyw.
z ta kruchością to chodzi o bardzo łatwa możliwość uszkodzenia tego mikro USM .... zresztą wcale nie jest powiedziane ze zaraz ulegnie on uszkodzeniu, większość z nas dba o sprzęt wiec tylko wypadki losowe decydują o tych awariach, mi się tylko raz zdarzyło ze gosc weselny zahaczył ręką i lampa ułamała się przy stopce :(
nie mniej jednak 50 f/1,4 canona to moim zdaniem dobry wybór do fotografii ślubnej i nie tylko zarówno pod cropa jak i FF
50/1,4 to kruszynka, dosłownie.
Potwierdzam tezę o wyjątkowej delikatności silniczka.
Mnie się popsuł w plecaku od noszenia.
Nie miałem założonej osłony przeciwsłonecznej,bo często kręcę założonym polarem.
...i stało się.
Optyka -git .
Witam, trzeci dzień na forum przeczytanych ponad 200 stron (chałupa mi kurzem zarosła kotu już żebra widać :)i dalej w głowie mętlik, więcej czytać nie dam rady sprzęt muszę zamawiać tylko jaki, a więc potrzebuje stałki do 30D balansuje pomiędzy 50mm a 85mm, obecnie zamontowany tamron 17-50 2.8,o innych ciemnych nie wspominam, lampa 580ex , do wydania ok 4k, pierwsza myśl inwestycja w używany 50mm 1.2 z magiczną L i pełnia szczęścia :), potem po przeczytaniu tych paru postów:) podobno 50mm za szeroka do szczegółow, i 1.2 a 1.4 nie wielka różnica oprócz ceny, no to może zestaw 50mm 1.4 i 85mm 1.8 ale czy do ślubów bedzie ok? czy z 50 peLnia szcześcia, tylko prosze nie piszcie że to już było, wiem napewno gdzieś było ale jescze z 2 dni biedak przy kominku skończy :)
Nakarm kota to wtedy pogadamy :)
Ja zdecydowanie polecam 85/1.8 a za resztę cokolwiek wg uznania. Ja np. rzadko sięgam po 50tkę, wolę ogniskowa 85, później w kolejności 35. To naprawdę kwestia upodobań - jeśli masz je jako tako określone to na pewno za te pieniądze coś wybierzesz. Powodzenia
A jakiego masz kota? Głaski przekaż, zdjęciami się pochwal.
85/1.8 na cropie to średnie rozwiązanie, jeśli ma być uniwersalne. Szczególnie, gdy planujesz używać go do detali, on ma minimalne ostrzenie na 0,85m. 50/1.4 to chyba lepsza opcja, do wersji /1.2 na początku zupełnie nie warto dopłacać.
Na początek bardzo dobry zestaw to 28/1.8 50/1.4 i 85/1.8
Jak się postarasz to w 4 tysiach się zamkniesz :)
chyba nie ma lepszej opcji nad to co podał Ernest_DLRS :) pzdr ew zastanów się nad sigmą 30 f1.4 zamiast 28 f1.8 (chyba że planujesz kiedyś pełną klatkę to nie ma o czym mówić ) pzdr :)
Pod cropa? Eeee.Cytat:
Na początek bardzo dobry zestaw to 28/1.8 50/1.4 i 85/1.8
Sprzedaj 30D, szajsowatego tamrona. Kup 5D i 28 1.8.
28mm i Crop to hmmm delikatnie mówiąc ciasno ;)
Z tym tamronem na śluby? Bez jaj.
co bez jaj ... sporo ludzi robi i sobie chwali ... całkiem niezłe szkło
Oczywiście że da rade ale trzeba się liczyć z wolniejszą pracą. Jeśli na puszce będzie lampa błysk. to podświetlenie AF'a wspomoże Tamrona i będzie to całkiem sensownie banglać (lampa może być w C.Fn. przestawiona w tryb "offline" by nie błyskać a samo podświetlenie będzie działać, ale to chyba każdy wie).
28/1.8 za wąski na cropa... Cóż - mógłby to być "standart" do pewnych ujęć, Tamron do szerokich a 85/1.8 do zbliżeń. Zestaw całkiem ok. Ale jeśli autor zapytania na ślubie będzie korzystał z tylko jednego body to chyba faktycznie nie ma sensu kupować 28/1.8 bo żonglerki będzie za dużo i ten Tamron ujdzie jako all-in-one, do tego tylko 85/1.8 i wsio....
dzięki wszystkim za rady, zakup 50/1.4 i 85/1.8 najbardziej do mnie przemawia a najbardziej to chyba drugie body bo z jednym i trzema obiektywami to mój kot mógłby ewentualnie pokaz żonglerki dać :)
kreatywnie wykorzystac halogen kamerzysty ? probowalem...
http://www.kameruni.com/wp-content/u...0/IMG_0175.jpg
chcialem zeby cien na scianie zajaczka utworzyl , poleglem :D
Ale to tendencyjny przykład. W kościele nie masz zwykle takich warunków, żeby unomat robił takie cienie. Zresztą nie ma co jechać po kamerunach, coraz częściej widuje się ich z ledami, one już nie są takie inwazyjne.
A pisanie o braku profesjonalizmu jak z lampą.. Oni są jeszcze bardziej ograniczeni światłem niż my. Tym bardziej w FullHD, każdy z nich klnie na brak światła.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale to nie o L-iterkę chodzi tylko o szybkość i precyzję pracy AF. O odgłosie jak od stomatologa nie wspomnę.
Ja jestem oponentem w/s 50/1,4. Dla mnie to plastik straszny niestety. Zabaweczka.
Panowie co myslicie o takim zestawiku?
5dmkII + s20 1.8 + c28 1.8 do tego 40d + s8 3.5 + 50 1.8 + 85 1.8
Ja się nie znam i doświadczenia nie mam ;) ale od siebie mogę napisać, że:
Samyang? 8mm - w porównaniu do reszty kosztuje grosze, a daje dużo radości i zabawy; do kilku pstryków jak najbardziej.
Chyba, że chodzi o sigmę to już się nie wypowiem.
C 50/1.8 - za wolny i za mało celny AF, w plenerze pewnie dałby radę, ale w ciemniejszym kościele czy sali może być ciężko; lepiej wymienić na wersję 1.4
C 85/1.8 - musisz go mieć, tym bardziej, że nie masz nic dłuższego; nie jest aż tak drogi a daje znakomite efekty
Osobiście dokupiłbym jeszcze jedną błyskotkę, najlepiej 580EXII - skoro puszka może odmówić posłuszeństwa to tym bardziej lampa; 5DII ma niby wysokie iso, ale w ciemnicy bez lampy to nie pomoże.
Później pozostaje już tylko wymiana wszystkiego na L :D
P.S. Robić samymi stałkami...... Niech światło będzie z Tobą ;)
Chodzi oczywiscie o samyanga. 50 puki co nie zmienie bo i tak sie niezle zadluze zeby miec ten sprzet. W razie czego zawsze moge 85 podpiac pod piatke na chwile.
50 1.8 daje rade jedynie ten af troche denerwuje.
Nie udało mi się zapytać na forum głównym , więc pytam tu.
Witam
Proszę o wskazówki odnośnie wyboru obiektywu. Obecnie fotografuję sprzętem opisanym w stopce. Generalnie jestem z niego zadowolony. Wszystkie tegoroczne zlecenia były nim wykonane i zebrały pozytywne opinie. Chciałbym jednak nieco go wzbogacić wydając max 5 tys. zł. Generalnie zastanawiałem się nad:
1. C 70-200 f/4 IS
2. C 70-200f/4 + C 10-22 f/3,5-4,5 (ew. Sigma 10-20 f/4-5,6 EX)
3. Używany aparat C 5D mark I
Generalnie z aparatem może być problem bo używany w dobrym stanie jest ciężko kupić, a dodatkowo na chwilę obecną mógłbym podpiąć tylko C 85, a nie wiem czy to by było idealne rozwiązanie.
Proszę o wskazówki.
kup sobie 70-200 2.8 IS, albo bez IS + samyang 8mm :)
a na co ci tak ciemne szkla ? w plenerze w sumie jeszcze ok
Uzywka 5d + 24-70/2.8 zamiast nowego zakupu i sprzedazy 30D-17-55/2.8 , powinienes sie zmiescic
Ja bym przemyślał kwestię pozycji numer 2. 70-200 na plener a 10-22 przyda Ci się w kościele i na sali.
Trudna decyzja, dla mnie zamiana body na FF to byla rewolucja (ale przechodzilam z 350D) ale jesli zostaloby ci tylko jedna stalka i to dosc waska do podpiecia to troche skapo na slub..
Czasem zdarzy mi sie zrobic w tych samych warunkach zdjecia 350D+T17-15f2,8 i 5D+16-35f2,8 i roznica jest kosmiczna.
Na twoim miejscu chyba zaczelabym od kompletowania jasnych stalek pod katem FF. Mozesz je z powodzeniem wykorzystywac pod body ktore posiadasz, a z czasem dozbierasz na 5D.
jak dla mnie opcja nr-3-
zamiast 70-200 lepiej nosić cole w torbie
Sigma 18-50mm F2.8 EX DC
czy połasić się na OS kosztem światła w Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM?
Bedę wdzięczny za rade.
Szybkie pytanie do ludzi którzy już trochę sesji ślubnych mają za sobą. Z góry dziękuję użytkownikom-teoretykom za NIE wypowiadanie się.
Potrzebuję szkła z większą ogniskową, które będzie sporadycznie używane, jednak lepiej żeby było (bo najwyższą ogniskową nie licząc tego szkła będzie 85mm na FF). Chciałbym mieć też to szkło do focenia podczas specerów. Tak więc, co lepiej?
Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM
albo
Canon EF 70-200 mm f/4 L IS USM
Jaśniejsze kontra stabilizacja. Wiadomo, wolałbym Canona 2,8 ale potrzebuję kupić nowy obiektyw z FV do 4100zl (z wysyłką) i stąd pytanie do DOŚWIADCZONYCH użytkowników.
Proszę nie proponować stałoogniskowych obiektywów bo nie spełniają moich warunków.
Z góry dziękuję za zainteresowanie, jeśli takowe będzie.
Pozdrawiam,
Tomek aka h4ry