Jutro poranne focenie z grupą Warsztaty i Spotkania Fotograficzne z FB , zbiórka o godz.6.30 na parkingu Tesco ul.Kapelanka, w planach Tyniec, Salwator, zakole Wisły.Zapraszam.
Wersja do druku
Jutro poranne focenie z grupą Warsztaty i Spotkania Fotograficzne z FB , zbiórka o godz.6.30 na parkingu Tesco ul.Kapelanka, w planach Tyniec, Salwator, zakole Wisły.Zapraszam.
Jak Wam poszło z porannym wypadem na Kraków i Tyniec. Jakieś zdjęcia?
Trochę zimno było -23
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
"Trochę" delikatne powiedziane ... aparat pod kurtką czy w torbie plecaku i tylko na kilka strzałów wyciągany?
Tyniec fajny, o której to robione?
Może na wiosnę uda się wspólny plener...Robert wszystkie fajne...najbardziej podoba mi się nr 2...:)
pierwsze 7:24
Cześć
Jestem świeżak na CB :), ale od pewnego czasu śledzę na bieżąco forum.
Jako że to mój pierwszy post, krótko: mieszkam w Krakowie interesuje mnie fotografia i "coś tam, coś tam" pstrykam … :) Z chęcią wybiorę się na wspólne focenie w małej jak i większej grupie, małopolska a nawet dalej … temat dowolny … proszę tylko o wcześniejsze info iiiiii czy mogę :)
Oczywiście , ze możesz dołączyć. Każdy kiedyś miał swój pierwszy raz. Jest to forum otwarte, można ogłaszać pomysły na plenery.
Ładnie Tyniec się prezentuje :)
Czy kojarzycie gdzie można znaleźć w Krk jakąś bezpieczne miejsce na sesję z modelką w industrialnym klimacie - stare garaże - opuszczone hale, magazyny, etc.
Coś gdzie jest spokojnie, fajnie i nikt nie wywali...
Tylko kalosze trzeba zabrać z sobą :D
3 marca
Muzeum Galicja wraz z Warsztatami Sztuki Fotografii w przyszły weekend zaprasza na Fotospacer śladami tragicznej historii.
Więcej... http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...#ixzz1nIq8KRw4http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...a_kurtke_.html
Dzięki, a może ktoś z Was wie o jakimś płaskim dachu, na który można by wejść.
Kamienice, bloki, etc.?
Tak, będę.
Nie zapomnijcie o wypełnieniu formularza zgłoszeniowego:
http://sztukafotografii.org/#bottom
Szukałem formularza i nie znalazłem ... teraz widzę linka ale dalej nie widze formularza, chyba jestem ślepy :) naprowadźcie mnie :)
Ja wybieram się na 99,999999% prawdopodobnie mój brat też się zbierze ...
Znalazłem ..... :D
http://sztukafotografii.org/?a=kurs&idkurs=19
Jeśli nic innego nie wypadnie to planuję się zjawić.
Ja się zapisałem
Z Fotospaceru
1
2
3
4
5
6
Czy ktoś rozpoznaje tego fotografa? :-)
7
8
9
Było trochę znajomych z CB :)
Paweł, super że pokazałeś foty..czekam na innych....
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
PawelB na 2 ;)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Pewno jako jeden z ostatnich ale usprawiedliwiam się: wróciłem dopiero w niedzielę późnym wieczorem z masą zdjęć ... :)
Miło było Was poznać, mam nadzieję, że będzie więcej okazji na wspólny wypad i kolejnym razem poznam już WSZYSTKICH :)
Teraz siadłem nad fotami ... i ... i coś wybrałem:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
i z cyklu: tu byłem
7.
i wiele innych ... :rolleyes:
Manekin - fajnie kadry: 3, 4, 6, a zwłaszcza 7 :), na 2 nie za bardzo podoba mi się obróbka
I jeszcze ja!
Przede wszystkim witam, bo to mój pierwszy wpis na forum. Cieszę się, że przyszłam i was poznałam (niektórych). Czekam na kolejne super pomysły plenerowe.
Acha, w ramach prezentacji mogę dodać, że na jednym ze zdjęć powyżej wyszedł mój, że tak powiem, 'tył' 8-).
Mała próbka ode mnie:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Dzięki.
Też średnio widze tą 2. Ale dużo tu nie robiłem rozjaśniłem tylko mury odrobinę, niebo prawie bez zmian ... ale czemu wstawiłem <hmmm> może by się upewnić w tym co napisałeś. Zwłaszcza na stronie wygląda mocno przesadzone, to pewno miedzy innymi, że zmniejszyłem rozmiar (zapisałem) i jak zobaczyłem ile straciło, to otworzyłem jeszcze wyostrzyłem i powstał taki efekt, dodatkowo zdjęcie posiadające b.dużo szczegółow. Podobnie było z 7 na środku wyglada jak by było z N a nie C. W oryginale (rozmiar) wydaja mi sie oba o wiele "miększe"
Niestety programy graficzne nie są moją mocną stroną, chyba :roll:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witaj.
Też jestem świeżak i jak wspomniałem chętny na wypady z foceniem, Kraków i okolice od zaraz oraz z wyprzedzeniem poza Małopolskę, może być grupa nawet kilkuosobowa.
Tematyka prawie dowolna, nawet mohery ... (za miesiąc ?) :]
Ja oczywiście bardzo chętnie, jeżeli chodzi o wszelkie wypady fotograficzne (mogę ostatecznie przyjść w moherze).
Pomysłów kilka miałam, na dobry początek np. Nowa Huta. A żeby nie było beztematycznie, to można by przejść przez Hutę ze sprzętem audio pożyczonym z Muzeum PRLu:
http://www.muzprl.pl/Wloz-buty-przyj...uty.162.0.html
No ale kto bedzie szedł z tym sprzętem ? My przecież będziemy mieć w rękach swój sprzęt.
"... (za miesiąc ?) :]" - pewno w okolicach Wawelu, już się poprawiam tzn. Rynku :]
Chciałem dać trochę lepsze ... ale pewno zostało by usunięte z "przyczyn" politycznych :/
Kraków ogólnie mam opstrykany ale rzeczywiście NH chyba nie, że średnio ją znam (11km od Krakowa :]) to bedę czekał na jakieś propozycje z fajnymi miejscami. Pewno nie uda się załatwić wejściówki tam gdzieś są kotły piece itp. pozostanie "ulica".
Może będzię wieksza grupa chetnych, było by bezpieczniej, jak wiadomo w NH można spotkać dużo "Panów" w nowohuckich strojach ludowych wykazujących nadmierne zainteresowanie fotografią. Na ostatnim spacerze po podgórzu był taki JEDEN.
Jak wspomniałem proponujcie :)
Strach przed "Panami w strojach ludowych" może przesłonić Ci uroki tej dzielnicy Krakowa...
Jako typowy mieszkaniec Krakowa mało znam Nową Hutę od strony turystyczno-fotograficznej :oops:. Ale już sama architektura lat 50tych w tamtejszym kontekście może być ciekawym tematem. Może ktoś kojarzy jakieś miejsca szczególnie 'malownicze' ?
Jeżeli chodzi o zwiedzanie kombinatu, to wydaje się, że jest możliwe, ale z przewodnikiem:
http://www.pttkhts.hg.pl/hts.html
A więc potrzebna jest grupa (no i w grupie bezpieczniej :wink:).
Dajcie znać kto byłby zainteresowany, wtedy zadzwonię do tego PTTK i zapytam o więcej szczegółów.
Byłbym zainteresowany możliwością zwiedzania huty.
Jeżeli chodzi o kombinat to bardzo chętnie, ale z tego co wiem nie jest łatwe załatwienie zezwolenia na fotografowanie.
Odnośnie architektury to proponuję koniec kwietnia. Sądzę że znajdziemy ciekawe miejsca.
Canola: Ze zwiedzania huty nie sądzę, żeby coś wyszło - nie bardzo chcą współpracować. Chcieliśmy takie wejście załatwić jakieś 2 lata temu, obdzwoniliśmy pół Krakowa i osób odpowiedzialnych i niestety nic.. :( Ale próbuj może Tobie się uda. Jak to będzie weekend to pewnie oboje z canisem jesteśmy chętni!
Robert: Czy w tym roku planujemy jakieś krokusy??
Krokusy to już tradycja więc pewnie tak :)
Odnosnie Huty - pracuję w branży, która czasem wymaga sprawdzenia pewnych rzeczy i wyjazdu do klienta na miejsce. Podczas takich wyjazdów robimy często zdjęcia, spoczywa na nas pewien szczególny rodzaj tajemnicy (ustawowo) i pomimo tych wszystkich obwarowań, które nas dotyczą i obowiazków jakie na nas ciążą (prawnych) nie pozwolili nam zrobić zdjęć :(
och, na krokusy to weźcie mnie ze sobą, proszę ;)
Na krokusy też mam nadzieję wreszcie się załapać :)
Ja piszę się na każdy wypad, choć krokusy ... hmmm no nie wiem, bo nie fociłem ale dobra pokażecie mi jak :D Jeśli to jakiś rytuał wiosenny to jak najbardziej :)
Jeśli NH najbardziej interesowały by mnie te kotły i ludzie przy nich, ale jak nie można fotografować to trudno, pozostanie oglądanie prac innych.
Ogólnie spacer po NH miałem na myśli jakieś zakamarki, najstarsze budynki/budowle, ludzi ... no dresy też, ludzi z browarem przy kombinacie (Społem) itp.
Huty nie znam poruszam się zawsze z GPS'em :D fajnie jak toś poprowadzi.
Dwa dni temu (sobota) żona "zorganizowała" mi wycieczke po NH, kiedyś mieszkała w Hucie i boi sie w niektórych miejscach bywać, pewno w tych co mnie akurat najbardziej by interesowały :) , więc na spacer wybraliśmy chyba spokojne okolice jak na załączonej mapce poniżej.
GPS załączyłem 1-raz dla testu, poźniej połaczyłem ze zdjęciami, fajna sprawa na wycieczce.
W najbliższych dniach zapowiadają SUPER Pogodę !!!
Aaaaaa w pobliżu tzn widoczna z daleka była jakaś cegielnia, chyba Zesławice (mój "przewodnik" tak wskazał) może tam lub w okolicach da się coś popstrykać ?
Krokusy już wkrótce, mam nadzieję, że deklaracje to nie słomiany zapał :)też mnie zabierzcie...Huty się nie bójcie, wczoraj zrobiłam w niej 8km i nikt mnie nie zaatakował...nawet patrzyłam pod kątem fotograficznym...przypomina załuki Petersburga i zapewne temat niełatwy...
No więc z tym Kombinatem, to rzeczywiście temat dla ambitnych. PTTK wymaga wzięcia (swojego) autobusu 350, plus przewodnik 130, plus 'ochroniarz' jeżeli niechcący Kombinat dałby nam zgodę na fotografowanie. Do Kombinatu należy najpierw napisać i zgodzi się albo nie. Z fotografowaniem PTTK nie wie czy Kombinat się zgodzi, bo nikt przy zdrowych zmysłach o to bardzo dawno nie pytał :razz:, ale oczywiście zapytać można. Pomijam zupełnie problem, że zwiedzać można wyłącznie od poniedziałku do piątku w godzinach pracy.
Podsumowując, jestem za rekonesansem dzielnicowym :!: szczególnie, że mamy doświadczonego przewodnika w osobie Manekina, który wie już gdzie iść i przede wszystkim gdzie nie iść :wink:. Zgłaszam się.
A krokusy gdzie i kiedy ?
...co do Nowej Huty, mam na myśli spacer po dzielnicy i fotografowanie zabytków socrealizmu...na tzw.kombinat raczej z aparatami nie wpuszczają...a krokusy jak zakwitnę, to pojedziemy....:)
Moze by jednak zrobić jakis wspólny plenerek wiosenny? Bo widzę, że chodzicie sami nikomu nic nie mówiąc...
Proponuję Lipnicę 1.04 do godz.11 a potem stadninę koni ?
Wycieczka po Nowej Hucie - fajny pomysł. Mieszkam tu kilka lat i nie znam terenu :) Na krokusy też się piszę :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W hucie (kombinat) nie ma możliwości zrobienia zdjęcia. Na jej teren nawet nie można wejść bez przepustki.