A Ceneo wypluwa już od 2631,- :)
Wersja do druku
zauważyłem że problem z dostępnością tego tamrona dotyczy najbardziej wersji z mocowaniem do nikona. W większości sklepów jest problem z dostępnością tego mocowania. Akurat mają w media raty 0% ale też mają tylko z mocowaniem canona...
Na innym forum fotograficznym wysłuchałem wielu negatywnych opinii co do szybkości AF Tamrona. Podobno, dno i metr mułu, do scen dynamicznych wogóle się nie nadaje to szkło.
Mam do wyboru ten obiektyw Tamrona lub wersję Canona 70-200 f/2.8 O Tamronie wiem, że piekielnie jest ostry, o zaletach Canona nie piszę, ale on jest znacznie droższy niż Tamron. Kupowałbym brał na raty, więc cena nie ma aż takiego znaczenia. Który wybrać?
70-200 bym używał głównie do fotografii obiektów w locie, na koncertach, wydarzeniach politycznych (demonstracje, protesty), wydarzeniach sportowych (kolarstwo, narciarstwo).
Jak cię stać, to bierz Canona.
Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja te same informacje wyczytałem na tutejszym forum.
Dziwne, że musiałeś tego szukać u konkurencji :roll:
Nikt tu raczej nie pisał, że to szklo się sprawdza w sporcie,
jedynie że od biedy daje radę. A to IMHO spora różnica.
AF Tamrona demonem szybkości nie jest, ale bez przesady...
Idź do sklepu, podepnij to szkiełko i sam się przekonaj.
Bo o ile jakość optyki można oceniać po samplach,
o tyle ocena kultury pracy AF zawsze będzie bardzo subiektywna,
więc najlepiej przekonać się o tym na własnej skórze.
Ja takie opinie biorę z baaaaaaardzo dużą rezerwą i staram się nie wypowiadać,
dopóki sam nie sprawdzę osobiście, jak dany AF czy IS sobie radzi.
Pozdrówka!
Nadaje się nadaje..., ptaki w locie fotografowałem Soligorem 100-400AF którego AF to zabytek jakiś ... w tym tamronie chyba bardziej od szybkości wkurza dźwięk samego af, na youtube jest kilka filmików gdzie pokazują jego "kulturę" pracy :) ...musisz wybrać poprostu co jest dla Ciebie ważniejsze...światło czy lekkość, szybkość i trwałość eLki która łapie bliki jak szalona :)