Ja bym się w takie coś nie pchał.
Wersja do druku
Ja bym się w takie coś nie pchał.
Mogę tylko potwierdzić wszystko co napisał kolega xxkomarxx . Fajnie że udało nam się skontaktować dzięki temu wątkowi na forum bo jak zaczęliśmy z nimi gadać że się znamy z kolegą to od razu zaczęli inaczej piać. Mnie też udało się odzyskać pieniądze za Tamrona 17-25 ale co się nadenerwowałem tego już mi nie zwrócą. Nie wiem do końca co o tym myśleć ale wychodzi na to że Panowie w ogóle nie mają zamiaru sprzedawać sprzetu a kasa uzyskana od kupujących to nieoprocentowany kredyt na inne cele. Wszystko fajnie do czasu jak uddają kasę lecz coś czuję że nie portwa to długo i w końcu skończą jak OTC Poznań i inni.
Pani która na początku użyczyła im konta do sprzedaży po moich telefonach zagroziła że jak do piątku sprzęt nie wyjdzie do klientów lub nie będzie zwrotu należności sprawę kieruje na policję. Może to też w jakimś stopniu wpłynęło na ich podejście do oddania kasy. Najpierw rozmowa kłótnia wyzwiska, straszenie a po 10 min tel że przeprasza bo go poniosło.
Najgorsze że może nadal sprzedają na innych kontach a tego się nie dowiemy bo kłamią jak z nut. Co aukcja to inny mail i telefon.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dobrze że udało nam się skontaktować i trochę ich zaskoczyć. Pewnie dla każdego klienta jest inna historia. Tel od... wersja historii nr xxx. Dla nas była o biurze i wyjazdach za granice.
wlodal, kolego drogi jak już się z żoną zdecydujecie sprzedać to co macie zamiar daj mi znać. Podobno to ja jestem przewrażliwiony:roll:
Takie małe zapytanie z mojej strony. Od kogo kupiłbyś sprzęt:
a) Od osoby pierwszy raz sprzedającej, chociażby 7d, ale ze wcześniejszych komentarzy jesteś w stanie wywnioskować, że nabywał produkty typowo fotograficzne (+ inne rzeczy).
b) Od sprzedawcy, który w napływie gotówki nagle ma do zaoferowania 1d mk4, 85/1.2L i kilka kamer wartych grubo ponad 10 tysięcy złotych?
Jak będziesz sprzedawał swoje szkła daj mi znać z chęcią zajrzę, oczywiście wcześniej powiadom żonę, że sprzedajesz.:-D
Czy tak czy siak - zawsze będziesz mile widziany i już Cię zapraszam - nawet jeśli będziesz w pobliżu tylko przejazdem zadzwoń i wpadaj na kawę . Takie spotkania są najciekawsze . Lubię jak się coś dzieje . Nie lubię zastojów . Nieraz tak wpadał do mnie Kriss z W-wy , w drodzę na Śląsk lub w trasie powrotnej .
Nie bardzo wierzę w te przypływy gotówki połączone akurat z zakupem dość drogiego sprzętu foto - kupionego - takie odniosłem wrażenie - przez osobę która nie bardzo się na nim zna . Dodatkowo kompletacja sprzętu co najmnie dziwna . Pozwolisz , że zostanę przy sprawdzonych Vipach . Jeszcze przez wiele lat na żadnym się nawet w najmniejszym stopniu nie przejechałem . Włodek .
Pewnie zaraz zostanę posądzony o brak obiektywizmu ale moje odczucia, patrząc z boku na przygody kolegów z Rzeszowa i Szczecina, są jednoznaczne. W dzisiejszych czasach - zwłaszcza po wielu ostatnich akcjach opisywanych choćby na forum - trzeba być ostatnim naiwniakiem, żeby kupować niewiadomoco od niewiadomokogo. Czyli używkę, w nieznanym stanie, od człowieka zarejestrowanego na allegro przed miesiącem, który sprzedał 3 karteczki po 10zł. A już przelewanie pieniędzy na konto z góry nazwałbym znacznie dobitniej.
Ja rozumiem chęć oszczędzenia każdej złotówki... rozumiem kupić od kogoś, kogo znamy i wiemy jak traktuje sprzęt, dobrą używkę w przyzwoitej cenie... ale takie ryzykanctwo, żeby oszczędzić na piątce ok tysiąca złotych?
Włodku, myślenie nad 16-35 od matacza, na dodatek nie wiadomo jak starego za 3500zł skoro za ok 1000zł masz nówkę, w II wersji, na 2 letniej gwarancji?
Znasz mnie nie od dziś - wiesz, że określiłbym to bardziej dobitnymi słowami, podobnie jak wielokrotnie ostrzegałem tutaj - zawsze pod gradem oskarżeń o stronniczość (po czym słowa "dzięki" lub "przepraszam" nigdy nie usłyszałem) - przed podobnymi cenowymi cudakami.
Smutne, że tacy starzy wyjadacze dają się skubać i omamiać jak dzieci...
Wśród podlinkowanych aukcji nie zauważyłem żadnego sprzedawcy z Poznania, ale jak to łatwo wrzucić wszystkich do jednego bagienka... :cry:
Artur - pewne ustalenia między nami zapadły i ja czekam na wyjaśnienie się moich innych spraw . Natomiast korespondencję z fecetem od nieznanego 16-35 - prowadziłem niejako dla sportu - tj. wyjaśnienia - co tu jest grane . Wiesz , że na takie zakupy bym nie poszedł i nigdy jak dotąd mi się to nie zdarzyło .
Nowart nie wrzucam wszystkich do jednego wora. Ci ludzie nie mają własnego konta na allegro. Jeśli mają to nie używają. Korzystają z uczciwości i naiwności znajomych. Jeden Pan jest z Białegostoku a drugi z Poznania. Istnieje taka możliwość że właśnie tam pojawi się oferta sprzedaży. Jedna oferta była spod Poznania. Po prostu ostrzegam. Co mogę dodać. Aukcja grzecznościowa, dane do przelewu różniące się od danych osoby na którą jest konto zarejestrowane. Pojawi się kontakt z Panem Wojciechem lub Krzysztofem. Proszę uważać. Tak jak pisałem pieniądze odzyskałem. Ale ich dziwne interesy i to co próbują robić może doprowadzić do sytuacji że nie będą mieli oddać.
[QUOTE=nowart;945259]Pewnie zaraz zostanę posądzony o brak obiektywizmu ale moje odczucia, patrząc z boku na przygody kolegów z Rzeszowa i Szczecina, są jednoznaczne.QUOTE]
Dokładnie - nie jesteś obiektywny choć momo, że nie miałem okazji jeszcze nic u Ciebie kupić to bardzo sobię cenię Twój system pracy. Wyobraź sobie, że do tej pory się nigdy nie naciąłem kupując w sieci. Sprzedawałem ostatnio, tu na forum, 50D plus gripa i człowiek (z okolić Białegostoku) który go kupił (bez ochrony jaką daje kupno na Allegro) przelał mi od razu kasę na konto i umówił kuriera na wyznaczony dzień. Z kolegą MM-architekci (którego w życiu na oczy nie widziałem) też jakiś czas temu zamieniliśmy się dwie Powerluxy 400 na 580 EXII - wysyłka za wysyłkę bez żadnych ceregieli z pobraniami czy przelewami. Wszystko to kwiestia okoliczności i uczciwości. Ja tego Tamrona po prostu potrzebowałem szybko na ślub bo obecnie moim najszerszym szkłem jest 28/1,8. Znalazła się aukcja z ceną która mi odpowiadała to zalicytowałem, proste. Nie mam czasu żeby po szkło za 900 zł jechać gdzieś w Polskę by je macać i oglądać. Później najadłem się tylko niepotrzebnie nerwów ale wszystko się dobrze skończyło. Koniec, końców kupiłem od kolegi 16-35 MkII więc może i dobrze że tak wyszło z tym Tamronem :mrgreen:
Fajnie że ci się udało ale co by było gdyby jedna strona nie wywiązała się z umowy?
Guzik byś pewnie zrobił. Jakby tego było mało gdyby osoba podała dane innej osoby to juz całkiem klops.
Owszem nie każdy jest oszustem i złodziejem i z takim podejściem zawsze można się obawiać. Wniosek jest taki że nie ma na to jasnej odpowiedzi jednak lepiej jest robić zakup osobiście wtedy jak to się mówi ''Widziały gały co brały''
Jak nie ma opcji odbioru osobistego to albo się bierze albo nie.
Tu akurat poza nerwami wszystko się dobrze skończyło. Nie wiem czy te osoby to oszuści. Może mają dobre zamiary i rzeczywiście ten sprzęt wyślą. Sprawę mam na bieżąco. Cały zaległy sprzęt mieli wysłać do wczoraj.
Dam znać jak będę wiedział jak ta historia się skończy.
http://allegro.pl/canon-obiektyw-50m...495636862.html
Rzekomo sprzedaje z powodu wyjazdu,
a w innej aukcji licytuje taki sam:
http://allegro.pl/canon-ef-50mm-f-1-...498827258.html
Niestety, kupując używany sprzęt na allegro musimy liczyć się, że jest wielu handlarzy. Kupują używkę, nie znając kompletnie jej przeszłości, a sprzedają z opisem, sugerującym, że sprzęt jest prawie nowy i minimalnie używany.
Jeśli jeszcze mamy potwierdzenie daty zakupu pierwotnego lub jest oznaczenie na obiektywie daty produkcji to sprawa jest w miarę prosta.
Ostatni przykład sprzedawanego body 1dII z przebiegiem ok. 750000, który pojawił się ponownie już bez informacji o przebiegu, obiektyw też wypłynął na innej aukcji bez info, że mógł mieć ten sam przebieg.
Ostatnio widziałem lampę 580EXII, która zrobiła tylko 200 błysków. Papierów zakupu dawno nie było, sprzedawana razem z dwuletnim 5dII i 24-70 przez osobę 64letnią. Wgryzając się w historię kilkunastu komentarzy tego pana wyczytać można, że sprzedał już inne body typu 7d, a w pewnym momencie w starej aukcji było, że nie ma czym zrobić lepszych zdjęć, chociaż chyba tydzień po sprzedaży jednego aparatu lub obiektywu sprzedał kolejny aparat. Wyglądało na to, że sprzedawał cudzy sprzęt metodą na osobę starszą, jak mit starego samochodu z małym przebiegiem starego dziadka z Niemiec.
Dlaczego tak się dzieje? Otóż ludzie lubią być oszukiwani - kupiłem 'prawie nowy' sprzęt tak tanio. A sprzedawcy zarówno samochodów i innego sprzętu na tym korzystają, wmawiając nieprawdę co do wieku i przebiegu. Zwłaszcza, że w Polsce dobrze się sprzedają wyższej klasy 20letnie diesle z przebiegiem 180tys. i lampy sprzed roku czy dwóch z dwustoma błyskami.
Od jakiegoś czasu szukam 50/1.4. Parę dni temu wyszukałem w allegro powyższe aukcje. Podzielę się swoimi spostrzeżeniami, zwłaszcza, ze wymieniłem z sprzedającym (tym co wyjeżdża) parę maili.
Poprosiłem sprzedającego o sample zrobione jego obiektywem - sprzedający ponoć do aukcji wstawił jedno zdjęcie na pełnej dziurze i z racji załatwiania formalności wyjazdowych nie dysponuje większą ilością czasu na zrobienie bądź wyszukanie sampli.
Zapytany o licytację na innej aukcji tego samego obiektywu, odrzekł że nie sądzi, aby wygrał tę aukcję, ale jest pewny iż dostanie za to powiadomienie od Allegro że aukcja się kończy 30 minut przed końcem (bo można sobie coś takiego ustawić). Reasumując: po prostu chciałby zobaczyć za ile sprzeda się identyczny obiektyw.
Rozmawiałem z Panią która użyczała konta. Sprawa się powtarza. Towar miał dojść do piątku. Nie wyszedł. Ludzie żądają zwrotu gotówki. Przeciągają znowu. Odraczają terminy, obiecują że wyjdzie, że znowu mają mnóstwo na głowie i nie zdążyli wysłać. Pieniędzy już pewnie nie mają a zaczyna cisnąć, można się spodziewać że niedługo wyjdą kolejne aukcje aby ściągnąć pieniądze do pokrycia tamtych długów. Teraz pytanie z czyjego konta.
Ja bym nie kupił http://allegro.pl/canon-50d-samo-body-i1498837661.html
a może ktoś nie kolekcjonuje po prostu pudełek...
Raczej trzy :twisted:. Może były w tym Pajero, które sprzedaje ?
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=11347789
No nic, to teraz trzeba czekać na info o trójce zaginionych turystów w Tatrach, którzy wybrali się na wycieczkę fotograficzną terenowym Pajero :-) można na bazie tego scenariusza film zacząć kręcić :-)
Witajcie,
Od pewnego czasu szukam 5d w dobrym stanie i natknalem sie na aukcje z konina.
Oto sytuacja:
1 telefon do goscia i pytam: czy ten przebieg 40tys to autetynczny - mowi ze tak; no to pytam a co bedzie jak sprawdze na zytniej i bedzie rozny o conajmniej 10tys - na to on ze nie wie i musi sie zastanowic:)
Pytam dalej: jak byl uzytkowany aparat, czy zarobkowo czy tylko hobbystycznie: odpowiedz oczywiscie ze hobbystycznie na zadnych weselach czy czyms takim nie byl uzywany.
No to wstepnie jestem zainteresowany.
Wracam za kilka godzin na aukcje i widze ze stan licznika podniesiony do 50tys, to mnie zaniepokoilo i zaczlem grzebac po googlach; okazalo sie ze malzonka szanownego Pana, z ktorej to konta na allegro jest prowadzona sprzedaz, prowadzi strone ze slubniakami i jak byk jest napisane ze uzywa FF canona- no to zarowka ostrzegawcza sie wlaczyla i dzwonie do goscia.
2 telefon: pytam jak to jest z tym przebiegiem: w odpowiedzi dziwny smiech Pana; pytam jak to jest z tym hobbystycznym uzywaniem: zapiera sie ze tylko hobbystycznie, no to mowie co znalazlem: on na to ze nie skad, oni maja jeszcze 50 i 20 canona i ich uzywaja (a na stronie napisane jak byk ze FF canona); po przytoczeniu tego faktu znow tylko dziwny smieszek;
aha po moim drugim telefonie z aukcji zniknela informacja o przebiegu aparatu;)
takze z lekka rezerwa nalezy podchodzic do tej aukcji
Pozdrawiam
Aukcje zawsze mozna wycofac i wystawic od nowa(napisalem ze chodzi o goscia z konina) ale rzeczywiscie moge wkleic :)
http://allegro.pl/canon-5d-grip-cano...511343746.html
dodatkowo aktualnie spadla juz tez cena :)
Pozdrawiam i przestrzegam
Abstrahując od przebiegu, to body wygląda na ładnie utrzymane.
dlatego bylem tym mocna zainteresowany - ale wychodze z zlazenia ze jesli ktos klamie w jednej czy 2 sprawach to bardzo prawdopodobne ze w pozostalych tez bedzie klamal - stad ostrzezenie - ale jesli ktos kupi to z ciekawosci poprosze o info czy rzeczywiscie przebieg w okolicach 40-50tys:)
ale ze co?
ze zdjecia sa bez gripa a poisze ze gripa nie moze sciagnac?
cena naprawde dobra i wciaz cos sprzedaje no moze nie za takie kwoty ale aktyny
napewno jest tu ktos z konina , okolic
nie kupilbym bez namacania niczego
widze
http://allegro.pl/canon-ef-24-70-f-2...514588650.html
"proszę o kontakt telefoniczny w celu uzgodnienia kompatybilności sprzętu"
Czy EF 24-70/2,8L moze być "niekompatybilny" :-?
http://allegro.pl/canon-50d-body-gri...501075709.html
Aukcja juz zakończona ale aparat zamiast 8 tys zdjęć ma ponad 60 tys
Wystawił ponownie aukcje wiedząc jaki jest jego stan licznika ale jak widać nie napisałe tej istotnej wiadomości.
Swoją drogą jeśli ma aparat od nowości to jak można nie wiedzieć że licznik przekręcił się już 6 razy?
Odnośnie aukcji o "niekompatybilności" możliwe, że miał człowiek na myśli FF/BF stąd też te taka reakcja.
Cześć,
Co sądzicie o tym sprzęcie, możliwe żeby tak leciwa konstrukcja miała tak symboliczny przebieg?
http://allegro.pl/interfoto-canon-eo...514505238.html
wstępnie się rozglądam za pełną klatką w serii 1
1. Weź pod uwagę, że reklamuje ją komis - zapewne pod koniec aukcji przed przebiegiem ukaże się dopiska 167 TYS fot.
2. Jest to komis więc cudów się nie należy spodziewać
3. Tego nie jestem pewien ale chyba 1d sprawdzić mógł tylko serwis.
Na moje to on strzelał packszhoty w studio i 167 to może mieć, pytanie tylko na której migawce :-) Poza tym 5400zł?? to jest Ds mkI! 5D bije go na głowę matrycą 3razy a AF nie jest lepszy niż w dzisiejszych puszkach pokroju 50D czy 7D...
Jak koniecznie FF w serii 1 to od 1Ds mkII bym dopiero zaczynał rozważania...
http://allegro.pl/canon-430ex-ii-now...514914497.html
Kurcze, od jakiego
czasu szukam lampy i nadal nie rozumiem metody dzialania serwisu. Kontakt telefoniczny konczy sie na czekaniu na odpowiedz i cisza :(
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-spe...507466538.html
Zastanawiam sie dlaczego taka wysoka cena, przeciez za ta kase mogliby sobie ludzie kupic uzywana w bdb stanie 430exII
Cos w tym jest...
W początkowym opisie aukcji jest opisane, że sprzedający ma
i chyba nikomu nie przyszło zobaczyć zdjęcia oferowanej na aukcji lampy.Cytat:
do zaoferowania profesjonalną lampę błyskową.
CANON Speedlite 430EX II
Na korzyść sprzedającego przemawia fakt, że skorygował swój błąd w opisie aukcji i poinformował, iż
W związku z czym licytujący mają więc możliwość wycofania się z aukcji.Cytat:
JEST TO LAMPA SPEEDLITE CANON 430EX