Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
No możliwe. Z tym, że nie zgodzę się, że nowy 70-300 wypełni jakąś lukę - jaką? Mało jest 70-300 na rynku? Chyba tylko po starym IS USMie, bo z nim już wstyd przy obecnych konstrukcjach pokazywać że ma się coś takiego w ofercie.
Wypełnili lukę w swojej ofercie. Jak sam pisałeś mieli oalbo starocia albo drogą eLę :).
Oczywiście, każdy patrzy ze swojego punktu widzenia. Ja na przykład nie kupuję szkieł niesystemowych ze względu na brak pewności, że za jakiś czas jak zmienię firmware w kamerach nagle okaże się że na "na sztuce" mam już tylko manuale ;). Do tego niektóre szkła Canona niedawno wypuszczone są po prostu wybitne jakościowo np. 35/1.4 czy 100-400L albo 16-35L czy 70-300L i dla kogoś kto normalnie zarabia lub z tego żyje nie ma sensu kupowanie zamienników.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
becekpl, no właśnie ostatnimi laty te zamienniki nierzadko pokazują miejsce w szeregu systemowym szkłom :) w sensie ta sama jakość za dużo mniejsze pieniądze. Przykład Sigma Art 50/1.4.
no ,faktycznie to doskonały przykład
canon który kosztuje 1500 zeta porównujesz z sigma która kosztuje 3500 zeta....jak w życiu, miało być taniej jest 3x drożej
wybieram Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Miałem ochote na 16-35/4 ale jak spojrzałem na ceneo to szybko mi przeszło. Wolę wrócić do 17-40.
te szkła dzieli przepaść i jest to jeden z najlepszych moich zakupów w ostatnim czasie
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Tamron 28-300 w zupełności mi wystarcza, a takiego szkła nikt inny nie ma. Miałbym brać wiekową Lkę 3 razy droższą, 3 razy cięższą i 3 razy większą?
ja tak zrobilem:D
i nie żałuje, zdjęcia na safari wyszły super
nie patrz na koszty tylko na końcowy efekt
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
te szkła dzieli przepaść i jest to jeden z najlepszych moich zakupów w ostatnim czasie
Z tą przepaścią to bym nie przesadzał ale przyznaję, że 16-35/4 to zacne szkło i w relatywnie dobrej cenie jeśli chodzi o Canona :shock:
jak plotki to plotki
wyczekiwana sigma 85 1.4 Art
i
sigma 12-14 f4 Art
i sigma 500 f4 DG OS HSM Sport
Pictures and specs of the three new Sigma lenses | Nikon Rumors
--- Kolejny post ---
i się jeszcze odniosę ogólnie do wypowiedzi przedpiśców
zakupy mnie nauczyły że kompromis jest zawsze kompromisem, a zamienniki zamiennikami a co tanie to drogie lub jak to u mnie na wsi mawiają tanio kupisz dwa razy kupisz - generalnie zgadzam sie z beckiem ale nie zawsze :mrgreen:
unikam zamienników, unikam drogich systemowych nie elek, unikam tanich (szczególnie starych konstrukcji) systemowych nie elek - to najcześciej badziew optyczny jest pomimo pozytywnych recenzji (taki przepłacony przeciętniak), kupiłem S50A i jestem zadowolony - było warte każdej złotówki którą zapłaciłem, to moje jedyne niesystemowe szkło - to nie jest zamiennik C501.4 :mrgreen: - te szkła nawet koło siebie nie stały, jeśli będe kupował następną stałkę to jest duże prawdopodobieństwo że będzie to sigma z serii art (ale może się okazać że to jednak elka będzie)
ktoś chciał duże tele od sigmy jest w rumorsach :mrgreen: to sport więc ciekawi mnie cena, ja na szczęście nie potrzebuję takiego sprzętu
małe tele ten słynny 70-300 - zgadzam się tamron nie jest konkurencją canona, chyba nawet tej budżetowej nie elki
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ktoś chciał duże tele od sigmy jest w rumorsach :mrgreen: to sport więc ciekawi mnie cena, ja na szczęście nie potrzebuję takiego sprzętu
Stawiam start na okolice 25 tyś choć dziwny to ruch Sigmy. W tej cenie kupują to już prof albo prawdziwi hobbiści a tutaj mają Canona w cenie 40 tyś.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
jak plotki to plotki
wyczekiwana sigma 85 1.4 Art
i
sigma 12-14 f4 Art
i sigma 500 f4 DG OS HSM Sport
małe tele ten słynny 70-300 - zgadzam się tamron nie jest konkurencją canona, chyba nawet tej budżetowej nie elki
Sigma 500 F4, nie F5, a już miałem powiedziec, że słowo ciałem się stało hahahaa :D Ale i tak brawo Sigma!
Co do 50/1.4 Art to raczej myślałem o Lce. Różnica 1.4 a 1.2 to nie jest przepaść nie do zasypania, aczkolwiek przyjmuję do wiadomości, że puryści powiedzą, że nie ma w ogóle co porównywać ;)
Co do 70-300 to chyba w drugą stronę - ten stary Canon nie jest konkurencją dla Tamiego, bo o Lce nie mówię, a ten nowy to zobaczymy dopiero co potrafi ;)
becekpl, końcowy efekt z obu Tamronów absolutnie mnie zadowala(ł) w kwestii obrazka i manuala (podobnie jak zadowala mnie mp3 i dobre słuchawki zamiast wyciszonej salki z systemem audio). Z Sigmą 12-24 już gorzej, ale też zrobiłem nią wiele udanych kadrów. Nie wyobrażam sobie wydać teraz kilkadziesiąt tys. na 28-300L i na 11-24/f4L i targać dodatkowe kg. Ciekawe jak wypadnie porównanie nowej Sigmy 12-24 z tym Canonem 11-24 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Co do 50/1.4 Art to raczej myślałem o Lce. Różnica 1.4 a 1.2 to nie jest przepaść nie do zasypania, aczkolwiek przyjmuję do wiadomości, że puryści powiedzą, że nie ma w ogóle co porównywać ;)
odpowiem przewrotnie najcześciej S50A fotografuję w okolicach 1.8 więc najchętniej zapłaciłbym połowę za nieistniejącą wersję S501.8A gdyby była równie dobra :mrgreen: (oglądałem te nowe tamrony jakby ktoś pytał ale jakoś mnie nie przekonały - za to mają dobry marketing :mrgreen:) w szkle interesuje mnie magia i jakość optyczna - magię potrafię wygenerować sam ale z jakością optyczną już mi tak dobrze nie idzie więc tu muszę polegać na producencie szkła, konkurencja tej sigmy osiąga podobną jakość (jak sigma) w okolicach między 2.8 a 4 gdybym chciał stałką focić na f4 to używalbym elki 24-105 :mrgreen: byłoby taniej i wygodniej i mniej szkieł do dźwigania :mrgreen:.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Sigma 500 F4, nie F5, a już miałem powiedziec, że słowo ciałem się stało hahahaa :D Ale i tak brawo Sigma!
5999$ preorder w B&H ktoś zupełnie nieźle trafił z ceną, bo widzialem taką tutaj lub u żółtych
Za $6000 to już można wyrwać 500f/4Lis w super stanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
5999$ preorder w B&H ktoś zupełnie nieźle trafił z ceną, bo widzialem taką tutaj lub u żółtych
30 tyś - już widzę te kolejki w sklepach ;).
Co do 12-24 to wychodzi jakieś 8 tysięcy też nieźle.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
30 tyś - już widzę te kolejki w sklepach ;).
Co do 12-24 to wychodzi jakieś 8 tysięcy też nieźle.
jeśli chodzi o 85 1.4 to też się może okazać że elka canona jest jednak konkurencyjna :)