Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Testował ktoś 7dII z konwerterem x2 wersja II lub III?
7dII sprawdzi się więcej niż dobrze z extenderem x2 i wszystkimi tele serii II. Z serii I używałem z 300/2.8 L IS i 500/4 L IS uzyskując przyzwoite rezultaty. Od biedy można jeszcze z 200/2.8 próbować (tylko po co, skoro jest wyśmienity i względnie tani 400/5.6). Z innymi szkłami wg mnie nie ma zupełnie sensu.
--- Kolejny post ---
Co do wersji extendera, to III jest optycznie wyraźnie lepsza. Ale tę różnicę najbardziej widać na pełnej klatce.
Na koniec dodam, że AF robi się nieznośnie wolny.
Ogólnie extender 2x to narzędzie "dla zuchwałych" ;)
Dzięki za odpowiedź, zamierzam używac extendera z 300/2.8 IS ver I. Mam nadzieję, że przy f/6,3 będzie już przyzwoita jakość choć na dobrą pewnie można liczyć od f/7,1
Witam
Nie znalazlem informacji więc pytanie
Czy jest możliwy zapis jednocześnie na jednej karcie RAW a na drugiej MRAW?
Tak, jest możliwy. W "Funk.zapisu/wybór karty" trzeba wybrać "Zapis odrębny" i wtedy można ustawić sobie dla jednej karty RAW a dla drugiej MRAW.
Dzieki
Przymierzam sie do zakupu a na tej funkcji by mi zalezalo. Czytalem o sposobie zapisu ale nie wiedzialem czy w przypadku akurat tworzenia jednoczesnie dwoch roznych rawow nie bedzie jakiegos ograniczenia. Dla jpg bylo opisane, kombinacji raw+jpg rowniez, dwoch identycznych rawow tez ale dla roznych rawow juz nie.
nie wiem czy było ale może być przydatne
do porównania, również do pobrania rawów i wywołania po swojemu
wersja z dobrym i słabym oświetleniem
widać i szumy i szczegółowość.
Studio shot comparison: Digital Photography Review
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
7dII sprawdzi się więcej niż dobrze z extenderem x2 i wszystkimi tele serii II. Z serii I używałem z 300/2.8 L IS i 500/4 L IS uzyskując przyzwoite rezultaty. Od biedy można jeszcze z 200/2.8 próbować (tylko po co, skoro jest wyśmienity i względnie tani 400/5.6). Z innymi szkłami wg mnie nie ma zupełnie sensu.
--- Kolejny post ---
Co do wersji extendera, to III jest optycznie wyraźnie lepsza. Ale tę różnicę najbardziej widać na pełnej klatce.
Na koniec dodam, że AF robi się nieznośnie wolny.
Ogólnie extender 2x to narzędzie "dla zuchwałych" ;)
Mam podobne pytanie.
Czy ktoś z forumowiczów używał zestawu 7D Mark II + 100-400 4,5-5, IS USM + TC 1,4 III ? Ciekawi mnie praca takiego zestawu pod kątem fotografii ptaków i lotnictwa. Również różnica w jakości zdjęć z zamontowanym TC względem zdjęć bez TC.
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
Czy ktoś z forumowiczów używał zestawu 7D Mark II + 100-400 4,5-5, IS USM + TC 1,4 III ? Ciekawi mnie praca takiego zestawu pod kątem fotografii ptaków i lotnictwa. Również różnica w jakości zdjęć z zamontowanym TC względem zdjęć bez TC.
Ja używałem.Nie ma zstrzeżeń do jakości fotek ,ograniczeniem jest światło( w wiekszosci przypadków).Teraz używam tylko 7DII i 100-400.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Ja używałem.Nie ma zstrzeżeń do jakości fotek ,ograniczeniem jest światło( w wiekszosci przypadków).Teraz używam tylko 7DII i 100-400.
Dzięki. Fajna jest ta Ruda. Czy masz może oryginał w RAWie? Jeżeli tak to proszę, wrzuć mi go na priva. Z góry dziękuję.
Czy IS jest skuteczny z takim zestawem (mam na myśli fotki w locie) czy też trzeba podeprzeć się monopodem?
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
Czy IS jest skuteczny z takim zestawem (mam na myśli fotki w locie) czy też trzeba podeprzeć się monopodem?
Mnie monopod kopletnie nie przypadł do gustu przy fotografowaniu.Teraz podtrzymuje wybujałą różę rachityczną.
Wszystko focę z łapy.Ale ja jestem amatorem :) .