Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Nie pisz mi prosze ze moje 5d2 juz nie jest najlepsze na swiecie i ze coś ma lepszy obrazek:-)
no to nie napisze ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
6d to świetny aparat ale ergonomicznie 5d wygrywa dlatego ciulam na mk3 :-)
to nie jest do konca oczywiste.
w porownaniu pomiedzy 5D mkII a 6D na pewno ten pierwszy wygrywa w momencie, gdy zaczynamy rozmowe o szybkiej zmianie punktow AF lub korekcie kompensacji flesza (obie rzeczy na pewno bardzo wazne w kotletografii).
ale 6D dzieki mniejszej wadze i ogolnym gabarycie (nadal mam oba - w przywyklej do 6D rece korpus 5D mkII jest wielki) jest fajniejszy w podroz czy calodzienny plener w naturze. i jakos tak, przynajmniej w moim przypadku, lepiej lezy... ale to sa kwestie mocno subiektywne i zalezne od przyzwyczajen - jak ktos od lat klepie 1D, to 6D mu w lapie nie bedzie pasowal, chocby skaly sr*ly ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
to nie jest do konca oczywiste.
w porownaniu pomiedzy 5D mkII a 6D na pewno ten pierwszy wygrywa w momencie, gdy zaczynamy rozmowe o szybkiej zmianie punktow AF lub korekcie kompensacji flesza (obie rzeczy na pewno bardzo wazne w kotletografii).
ale 6D dzieki mniejszej wadze i ogolnym gabarycie (nadal mam oba - w przywyklej do 6D rece korpus 5D mkII jest wielki) jest fajniejszy w podroz czy calodzienny plener w naturze. i jakos tak, przynajmniej w moim przypadku, lepiej lezy...
Tu masz racje. Przy zabawie 5d bierzesz 6d i o jaki maly :-) ale potem wracasz do 5d i nagle ale kloc. Ale mi te gabaryty klockowe pasuja. Kwestia gustu.
Używam aparatu w podróży (to 70% jego wykorzystania), reszta to dom, rodzina, żadnych prac zarobkowych. I nie wyobrażam juz sobie pracy na czymś innym niż 5d (obecnie III). Gdy wziąłem do ręki 6d, to wydał się mi jakiś niedorobiony. Tak więc "klockowatość" jest kwestią gustu.
Ciekaw jestem ile osob kupuje gripa do 6d...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Wybierakiem bez zadnych ceregieli wybierasz punkty af jak joyem (po ustawieniu w cf), wiec i na tym polu 6D nie ma sie czego wstydzic.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
ja nie kupiłem i nie kupię.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Ja kupiłem, jak do każdego innego mojego body. Nie widzę inaczej pracy, jak tylko z gripem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ja nie kupiłem i nie kupię.
Ja jak zwykle kupiłem okazyjnie oryginał i jestem mega zadowolony :)
Bez gripa to jednak nie to samo.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
vaas
Ja kupiłem, jak do każdego innego mojego body. Nie widzę inaczej pracy, jak tylko z gripem.
Właśnie - takie są fakty :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Wybierakiem bez zadnych ceregieli wybierasz punkty af jak joyem (po ustawieniu w cf), wiec i na tym polu 6D nie ma sie czego wstydzic.
teoretycznie tak. ale w realu wybierak mnie sie tak dobrze nie sprawdza jak slynna "lechtaczka" (ktora tez mi nigdy perfekcyjnie nie lezala).
z tym ze ja jestem z gatunku tych, ktorzy wola wolniej ustawiac, ale miec za pierwszym razem dobrze. w odroznieniu od "repeat until tam gdzie trzeba"
jak to w moim wypadku wychodzi kiedy probuje wybierakiem 6D. dlatego w 6D przyzwyczailem sie do guziora AF i krecenia kolkami, chociaz nie powiem,
zebym po 4 miesiacach dosc intensywnego uzytkowania tego korpusu sie do tej metody przyzwyczail na tyle, zeby to robic zawsze i pewnie "na slepo".
joy mnie osobiscie sprawdza sie znacznie lepiej do szybkiej zmiany punktu AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
osobiscie nie uzywam nigdy gripow, nawet do malego trabanta 600D.
pod 5D mkII i 6D mam L-brackety, ktore IMHO juz dostatecznie zwiekszaja gabaryt tych aparatow.
z tym ze dla jasnosci wspomne, ze dla mnie robienie zdjec zaczyna sie, kiedy aparat stoi na statywie. z reki to jest takie
tam pstrykanie, niegodne uwagi ;)
Prawda jest taka, że 5DII wygrywa dość mocno ergonomią, ale 6D ma taką samą przewagę w obrazku. Niestety to puszki z 2-ch różnych epok. Każdemu według potrzeb.
Apropo gripa, to też używam i zdecydowanie poprawia ergonomię.