Moja S50/1.4 trochę ociepla barwy, ale najczęściej wygląda to lepiej :-). Winieta z Sigmy dwa razy mniejsza, bokeh o niebo lepszy, f/1.4 w moim egzemplarzu ostrzejsze a kontrast na korzyść Sigmy nieporównywalny. Tylko ten AF... :]
Wersja do druku
MMM a Twoja sigma rozni sie jakos od poprzednich fizycznie? nie wiem, na przyklad zupelnie inny numer seryjny czy cos?
Zaczynam się napalać na tą Sigmę ale poczekam aż poprawią AF bo za nerwowy jestem na takie akcje...
Chyba że C wypuści EF 50 f1.4 II bo takie chodzą plotki.
A poprawią AF?
Ostatnio wypuścili upgrade firmware do Sigm z bagnetem do 4/3.
W tej chwili nie ma nic innego, sensownego jasnego 50mm, oprócz tej Sigmy (L-ki nie liczę, bo cena z kosmosu). Canon to starość, Zeiss nie ma AF.
Jakby AF był pewny, to kupiłbym tą Sigmę nawet po nowych, zawyżonych cenach. Ale pewności brak...
Jeśli miałby wyjść nowy Canon 50mm f/1.4 to wyszedłby pewnie na PMA.
Ja już się nie łudzę że Canon wypuści następce w tym roku.
Numer seryjny ma na 1001 czyli jedna z pierwszych serii, niczym się nie różni od innych egzemplarzy. Wczoraj zrobiłem pół sesji tą Sigmą, wszystkie f/1.4 no i sporo fot jest nietrafionych w obie strony (FF/BF), każde ujęcie trzeba dla pewności powtórzyć ze 3 razy jeśli robi się na f/1.4. Szczerze mówiąc to mam trochę dosyć użerania się z AF tego obiektywu.
Jak trafi to obrazek jest naprawdę dobry:
www.digart.pl/zoom/3341462
Dla porównania w tym samym miejscu 85L II na f/1.2 i cropy 100%
www.digart.pl/zoom/3343927
Hejkum,
Postanowiłem rozpocząć nowy wątek z seri: "The Best of..."
http://canon-board.info/showthread.php?t=46601
Wszystkich posiadaczy Sigmaluxa proszę o wstawianie tam swoich ulubionych zdjęć.
Impresjonistyczny bokeh wielce pożądany... ;)
Pozdrawiam!
Przeczytałem wszystkie 75 stron tego wątku i nadal nie wiem czy warto kupić tę Sigmę :?
Jeżeli istnieją więc osoby używającego tego szkiełka z 450D (lub innym Canonem podobnej klasy) bez problemów z AF to bardzo proszę o taką informację tutaj lub na priva. Proszę też o wzmiankę czy AF działał od razu prawidłowo, czy dopiero po kalibracji.