A nie 1/2 EV? W końcu między f/1 a f/1,4 jest różnica 1EV...
Wersja do druku
Mnie sie wydaje ze 1/2EV to raz, a dwa...nie od dzis w marketingu chodzi o liczby, a nie wypas...Jarek to nie wiesz? :)
( 1.4 / 1.2) ^ 2 = 1.36
Czyli ok 1/3 EV.
Idąc Twoim tokiem rozumowania: (2.0/1.0) ^ 2 = 4... ;)
Porównaj: http://en.wikipedia.org/wiki/F_numbe...f-number_scale - jednostki EV są skalowane logarytmicznie.
Zatem raczej log₂(((1.4)/(1.2))²)= 0.44EV - czyli ok. 1/2 EV ;)
ale to nie jest skala liniowa :)
wg. tej wikipedii, 1,2 może być zarówno starym 1,0 + 1/2 jak i 1,0 + 2/3
wszystko zależy od przejętej skali, której nie zgadniemy, ile byśmy piany nie bili, bo są oznaczone tak samo
ergo: spytajcie Canona
nie trzeba pytac Canona, zawsze mozna sprawdzic praktycznie jak to wyglada ;-)
w 50L praktyczna roznica miedzy 1.2 i 1.4 to 1/3EV w srodku kadru (moze nawet minimalnie mniej)
oczywiscie bardziej wiarygodne wyniki uzyskujemy porownujac 50L i 50 1.4 na pelnej dziurze, ja nie posiadam 50 1.4 ale jak porownam 50L do 24L na pelnych dziurach to roznica jest wieksza niz 1/3EV, czyli cos 1/2EV pewnie
Też mam dystans do treści z wiki... ;)
Oj - daj ponapinać każdemu jego muskuły ;)
Jeśli masz na myśli różnicę pomiędzy dwoma różnymi obiektywami, to trzeba uwzględnić, że mogą mieć różne "T-numbers".
Innymi słowy, żeby takie porównanie było ok, trzeba najpierw sprawdzić, czy przy tych samych przysłonach, z obu wyjdą te same parametry ekspozycji.
Tak sobie czytam ploteczki o 60D (http://www.canonrumors.com/category/...phy/canon-60d/ ) i taki kwiatek znalazłem:
Specifications
* 13.8 mp Sensor
* 11 pt AF w/new technology on center af point
* 6.5 FPS
* Video as T2i (additional crop modes of 1080(2x) and 720(3.5x)
* Native ISO (100-6400) H1,H2
* 98% VF
* Improved sharpness and one stop improvement over 7d in High ISO
Czy nie zaszła mała pomyłka? 13,8 MP, czyżby się pomyliło komuś i zamiast 18,3 wpisał takie coś? ;) Nie przeszkadzało mi i te 17 MP i trend zwiększania, ale czyżby canon zamierzał spasować, czy to tylko pobożne życzenie.
Eee, przecież 99% tych wszystkich plotek jest wyssanych z palca :) Na 100% nie będzie mniej niż 18Mpix i na 90% nie więcej. :)
Ja od Canona bym tylko chciał puszkę taką, jak żółte D3, czyli po prostu, jedynka z FF. I nie chodzi mi o 1Ds, tylko o wersję szybkostrzelną tego cuda.
I to w sumie tyle, z pobożnych życzeń. No, może jakieś fajne, tańsze L wersje stałek. Mają kilka 70-200, kilka 200, 300, 400mm, więc mogliby zrobić to samo z takim 85 czy 135L ;)
a na 20% się nie ukaże, bo był za tani :P
i Canon zrobi prezent: albo bierz drogiego 7D, albo malutkiego 500D
No - ponoć "czeski błąd": raczej 18.3mpx a nie 13.8.
http://www.canonrumors.com/2010/04/a...-60d-info-cr2/
18, ale nowa konstrukcja dobrej jakości (lepsza niż w 7d) wg mnie byłaby strzałem w dziesiątkę, choć osobiście nawet gdyby była mniejsza rozdzielczość nie płakałbym zbytnio...
To w ramach Co nowego do Canona
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.photozone.de/canon-eos/515-sigma816f4556apsc
Fajnie zobaczyc w 60D lepszy shutter lag, bo ten w 7D jest jednak taki sam jak w 40/50D (nawet z pre-focusem). Jak zrobia cos lepiej pod tym wzgledem bedzie super...
I z wielka checia przywitam VIDEO CROP ale nie 640x480, ale 1920x1080 (zrobic cos takiego nie problem, wiec mysle, ze canon powoli bedzie dodawal co model nieco wiecej trybow cropa)
Podobno ma pojawić się ef-s 30/1.8
Słowa uznania dla inżynierów C jeśli optycznie będzie przynajmniej na równi z 35/1.8DX i oczywiście dla marketingowców - jeśli puszczą to za dwie $tówki.
w obudowie 50 1.8:)
Może być w obudowie 50 1.8, tylko z trochę lepszym silniczkiem i w cenie 500-600 zł :-D
Tym większy szacun jeśli rzeczywiście będzie to 30mm nie 35mm.
To szkło nieobliczalne, przestrzegam! Ja, po dwóch egzemplarzach (Nikon) odpuściłem. Co nie zmienia faktu, że trzeci egzemplarz (kolegi) z D90 (i z moim D200 też) wymiata i ostro i w punkt już od 1.4. Po prostu Sigma. Love or hate us :)
Kolega ma pierwszą z brzegu 30/1.4 i zarówno z 40D jak i 50D działa bardzo dobrze.
Ja miałem pożyczony do A700 pierwszy z brzegu i również bez zastrzeżeń. No, może poza tym, że musiałem oddać.
No i dlatego czaje się na to szkło od około roku:-D
Choć nie wątpię, że na ślepo tez da się dobrą sztukę trafić, ale z moim szczęściem do szkieł wole poczekać na Canona:-D
Dobrze mówisz, 30mm zamiast 35mm byłoby sweet. A obudowa mogłaby być taka jak 50mm 1.8 PIERWSZA WERSJA albo taka jak 35mm f2 i będzie cacy:wink:
A niech będzie droższy. Tylko niech będzie lepszy niż to co mają w ofercie dla APS-C. Wyśrubowali matryce do niebotycznych gęstości i proponują do tego lensy z czasów analoga... no i niestety, każdy nowocześniejszy jasny zoom okazuje się lepszym dla cropowców wyborem...
Wróżenie z fusów. Chcesz , to czekaj rok , przez ten czas można robić na 5d2 zdjęć , cudów nowa piątka nie będzie miała.
jak będzie to będzie, za ile to już nikt nie wie, ale sporo kasy na premierę
a tak wogóle nie zakładaj już takich tematów idź na miasto rób zdjęcia