Cichy a skąd masz taka specyfikacjie?
Wersja do druku
Cichy a skąd masz taka specyfikacjie?
Z sufitu :mrgreen:
A ja Wam mówię, że będzie Foevon :lol:
Będzie można piksel w piksel porównywać z a900. Najs. ;)Cytat:
Capteur CMOS 24X36 24 MP
PS. "Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 59" - to ludzie wzięki urlopy żeby siedzieć w tym wątku? :D
Canon byłby głupi, gdyby przy takim ciśnieniu na tę puszkę zaproponował niską cenę czyli w okolicach obecnego 5d. Zwłaszcza, że ma już ultratanie 40d i pewnie niewiele droższe 50d.
a to ktoś tak na serio liczył na tanie FF? Bo już się gubię.
Ma być lepszy obrazek niż w 5D (o innych systemach nawet nie wspominając), dwa razy większa rozdzielczość, ISO 6400 lepsze o działkę od Nikona, nowy AF, movie mode, VGA wyświetlacz, najlepiej uszczelnienia, najchętniej bezprzewodową obsługę lamp i ma ile niby kosztować?
Poza tym, że 9 na 10 ludzi piszących w sieci nie kupi sobie tej puszki, a nawet nie zamierza, to jednak trzeba wyjątkowo dużej wyobraźni, żeby takie oczekiwania łączyć z ceną niższą niż te 7-8 koła, czyli w okolicach słabo sprzedającego się D700.
Photokina za 8 dni.....dostałem właśnie zaproszenie od jednej z firm, ale pekaesy z mojej wioski tak daleko nie jadą, więc z Wami wszystkimi spokojnie będę wył do księżyca w pełni i czekał na cud...:-)
Faktem jest że Canon dość niesamowicie to rozgrywa. Praktycznie większość firm się już z nowości wystrzelała, a oni przeciągają jak mogą. Ciekawe też jak się do tego wszystkiego mają te banery z http://www.canon-europe.com/ na przykład?
"see the future of photography"... jak po takich sloganach pokażą jakąś kichę to będzie głupio:)
brak lampy i sanek można tłumaczyć wystarczającą do każdych warunków czułością matrycy
A guziczkow???
Dotykowy LCD:lol:
Z tego co wiem to w Polsce od dziś są dwa egzemplarze tej nowości :)
Ale i tak Canon ma coś jeszcze lepszego... co prawda nie będzie tego cuda w sprzedaży niestety.... Ale powiem wam, że naprawdę fotografia zmieni się w ciągu najbliższych 2 lat fundamentalnie....
corwin nie ściemniaj tylko mów co wiesz !!!!!!!!!!!!!!!!!
A u nas:
"Dobrze prowadzone biuro przynosi korzyści" :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Może jest w tym jakieś ukryte przesłanie w temacie nowej piątki ;)8).
Corwin, czyli to co pisałeś, ze leży u ciebie na biurku się nie pokaże..?
Powiedz przynajmniej w odpowiedzi na moje stare pytanie: czy D700 zyska teraz godnego konkurenta od Canona (nie w sensie bandingu i słabej sprzedaży ;) ) ?
U mnie na biurku leżą dwie rzeczy jedna z nich to prawdopodobnie to co się teraz pokaże ale druga to technologia jutra i to na pewno się nie pokaże. Raczej za jakiś czas pojawi się coś a'la 1Dx które będzie miało technologie zaimplementowane w tym prototypie.
Ale nawet ta pierwsza puszka ucieszy wielu kanonierów :) Nawet Tych co nie kupią ale cieszą się, że ich system ma najlepsze puszki. Nie wiem jaki będzie miała symbol bo moja ma w tym miejscu czarny punkt bez nazwy. Zresztą być może ktoś na forum już go widział bo jak robiłem zdjęcia w Łazienkach podszedł do mnie jeden fotoamator i pytał co to za Canon bez numerka. Chyba, że to znów Nikoniarz (tak jak to było z 5D poprzednim razem :razz:)
Uwielbiam takie posty... Canon cos juz ma super hiper ale tego nie bedzie w sprzedazy. To po co sie w ogole odzywasz? Kazda firma, ktora ma R+D ma cos "super" czego nie bedzie w sprzedazy, a wraz z uplywem czasu bedzie powoli dokladala nowosci do produktu. Truizm jak cholera wiec nie mam pojecia po co ludzie wypisuja takie glupoty.
Poza tym idac tym tropem wojsko ma jeszcze lepszy sprzet, ktorego na pewno nie zobaczymy w przyszlosci, skoro z setek, a moze i tysiecy kilometrow potrafia zrobic zdjecie, na ktorym widac goscia z papierosem;) Tylko pytanie - co z tego?
Corwin - nie musisz pisac bo Sprawa jest bardzo prosta. chodzi o możliwośc ustawiania GO już po zrobieniu zdjęcia z poziomu softu na kompie. nie jakiś tam blur niemaskowanych obszarów ale prawdziwa regulacja GO. już kilku producentów sie do tego przymierzało i sprawa zawisła w oczekiwaniu na to kto sie pierwszy odważy w to rozwiązanie wejśc w masowej produkcji. to rzeczywiście sporo zmieni jeśli chodzi o postrzeganie samego procesu zrobienia zdjęcia.
Corwin - nagroda specjalna za PR. W Łazienkiach od dzisiaj w krzakach masz na kocach z 10 szpiegów Shoguna śledzących każdy twój krok. Po bułki chodzisz już z ,,ogonem'', uważnie otwieraj lodówkę, zamykaj sedes. Możesz być osaczony:)
Ja bym poszedł dalej. Możliwość generowania w sofcie obrazu finalnego bez focenia czegokolwiek. Wyobraźmy sobie fotorepów wojennych w wypiekami na twarzach generujących w miękkich domowych fotelach jednym guzikiem w puszce eksplozję C4 w wiosce czeczeńskiej lub gruzińskiej...:)
no to teraz otworzyła sie puszka spamdory :)
ps. gdzie ten popcorn?! :)
haloooo, mamy wrzesień 2008. to o czym piszesz dawno ma miejsce i z poziomu foteli są generowane wydarzenie i obrazy które zainteresowane strony chcą pokaza opini publicznej. ot chocby ostatnie wydarzenia w gruzjii. wieszośc naprawdę uwierzyła że to rosja napadła na biedną gruzję bo zobaczyli to co tv pokazac chciała/musiała. a ze nie miało to nic wspólnego z rzeczywistością to zupełnie inna sprawa no i nie miejsce tu na to.
ps. aha. Corwin. nie pytaj mnie skąd wiem że softowa zmiana GO jest możliwa w tej nieprodukcyjnej puszce po zrobieniu zdjęcia, bo i tak powiedziec nie mogę :wink:. .
Proszę bardzo : http://audioblog.fr/archives/2007/10...-story-future/
Firma Adobe już o czymś takim myślała. :)
Chyba się starzeję, czas odkurzyć analoga, powiększalnik i powrócić do korzeni :)
Ale to żadna wielka sensacja. Była mowa o tym nawet kiedyś już na tym forum (albo na Nikonie - tego już nie pamiętam). Wiadomo że prace nad tym trwają i wiadomo, że min. Adobe ma już spore osiągnięcia pod tym względem. Kiedy to wprowadzą? To jest dużo ciekawsze pytanie.
"Zresztą być może ktoś na forum już go widział bo jak robiłem zdjęcia w Łazienkach podszedł do mnie jeden fotoamator i pytał co to za Canon bez numerka" - no to szeregiem, przyznawać się kto ostatnimi czasy był w Łazienkach i widział Canona bez numerka - migiem !!! i sample proszę!
zapowiada się równie ciekawie co nieprawdopodobnie..... już widzę te super jasne stałki na allegro po 200 zł ;D
Twoja wypowiedź merytorycznie jest na poziomie horoskopu.
P.S
A ja mam na biurku 3 nowe puszki od Canona z czego na pewno żadna teraz się nie pokaże, choć jedna być może i nawet prawdopodobnie kogoś to ucieszy. Jedną z nich robiłem zdjęcia w Łazienkach i jak się odlewałem z mostku to spadła mi z szyi i wpadła do wody. Być może jeszcze tam leży na dnie więc jest szansa poznania nowości tuż przed oficjalną premierą jak ktoś lubi nurkować. :mrgreen:
Coś w tym jest.
Użytkownicy lustrzanek Olympusa zastanawiają się poważnie czy nowa technologia Panasa i mikro4/3 nie odstawi "normalnego" 4/3 do lamusa, tym bardziej że właśnie micro spełnia obietnice małych aparatów z wymienną optyką. Trochę traci 4/3 na możliwościach obrazu (ISO) z powodu mniejszej matrycy, ale trochę teraz micro4/3 podciągnie jakość obrazu zbliżeniem obiektywu do matrycy.
W każdym razie nowa technologia może starą odsuwać w cień.
Teraz, do wyjaśnienia sprawy (tj. czy Olek pokaże coś micro) wielu ludzi zastanowi się pięc razy nim wyda większy $ na Zuiko TOP PRO czy możę nawet PRO.
Jeśli Canon też zrobi sugerowany technologiczny numer, może rzeczywiście jasne szkiełka stracą sporo uroku. Czasy podciągnie sie wysokim ISO, a GO ustawi na kompie? Czy będzie dowolnie można sterować głębią, czy tylko płaszczyzną ostrości?
Przy tym postępie zaczyna tracić sens inwestowanie w droższy sprzęt, bo okrutnie szybko starzeje się moralnie. Kiedyś 10 letni aparat nie różnił się bardzo od nowego (technologicznie), dziś 5 lat to przepaść. A jutro?
...a jutro będziemy mieli mnóstwo sfrustrowanych amatorów fotografii którzy przez pierwsze trzy miesiące będą robili zdjęcia swoimi nowymi zabawkami a przez następne dwa i pół roku będą czytać fora i zastanawiać się co dalej z ich supersprzętami....
Ja bym sie naprawde zaczal z wolna pozbywac ciezkiego szkla.
Sam Eumorphic Light Field Imaging (ELFI), ktory pozwala na dowolny wybor punktu ostrzenia i GO, to tylko polowa rewelacji Canona.
Sens ELFI w DLSR dopiero jest oczywisty w polaczeniu z Quantum Amorphous Nanodot Amplified Photon Injection (QANAPI). Elektromagnetronowy wzmacniacz QANAPI wyglada jak telekonwerter, ale zamiast wydluzac ogniskowa, prawie bezszumowo (quasi-noiselessly, albo V0N, virtually zero noise) wzmacnia swiatlo z jakiegokolwek obiektywu, obecnie o 3-4 EV. Oczywiscie GO pozostaje ta sama, stad koniecznosc ELFI. W tej chwili jedynym pozostajacym problemem jest sprawnosc energetyczna elektromagnetronow (stad idea zasilania przyszlych puszek przez ogniwa paliwowe na wodor).
QANAPI w polaczeniu z ELFI to ucielesnienie idealu fotografii --- hiper jasnych obiektywow bez aberracji.
Ja pier..... to ten nowy 5D to już stary jest :lol:. Kto to kupi?
W sumie to stary nie jestem, ale nie wiem jak Wy - ja się cholernie staro poczułem.. Chyba jestem konserwą(-tystą) i jakoś te technologie mnie odstraszają mocno.
Taaaaa... kanapa z elfem z dodatkiem rezonansu magnetycznego zapewni spokój duszy. Potrzebna tylko jeszcze mała elektrownia atomowa, żeby to wszystko zasilać no i komputerek DIGIC MCDX zapewne co by se z tymi danymi poradził :mrgreen:
Jak zbudują taki kombajn, to ja się wypnę i zrobię swój... Na przekór wszystkim, zupełnie w drugą stronę. I też nie będę miał abberacji, BF/FF itd... :D
Czyli jednak będą możliwe nocne zdjęcia przy 1/100s, f11 i ISO 400 :). Tylko dlaczego to wszystko w wątku o nastepcy 5D? Takie cudo w pierwszym rzędzie byłoby kilerem FF. Już na cropie byłoby bezszumne ISO 12800 (ok, na FF 51200, ale dałoby się bez tego żyć), plastyka FF straciłaby przewagą. Crop też by dawał dowolną GO. No i crop pozwoliłby w końcu zrealizować marzenie o mniejszych i jasnych obiektywach. Kto wie, czy najlepszy do tej technologii nie okazłby się system olka? :)