Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Trochę dziwna aukcja : Canon EOS 5D +Canon EF 100mm Macro jak NOWY!! Łódź (3544183963) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Niby w tytule jest mowa, że to 5D ale szczegółowy opis dotyczy 5dmkII, napisałem mejla o wyjaśnienie, ale brak odpowiedzi, same pozytywne komentarze. Poza tym kupuje się to co widać na zdjęciach - brak ładowarki, pudełek itp. Kradziony? Trochę dziwne, nikt ostatnio nie zgubił?
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
W danych jest adres firmy Łódź legionów 36 ktos by sprzedawał z wedki podając dane własnej działalności
Poza tym licytacja więc nie ma podejrzanej ceny
Dla mnie nic podejrzanego
No ale ktoś , kto po zdjęciu nie rozpozna jaka to wersja aparatu będzie przekonany, że kupuje lustrzankę, którą da się kręcić filmy, z matrycą 20 mln pixeli itd. Tu nie cena jest podejrzana, tylko opis. A brak choćby ładowarki, katonów, pudełek? Ja wiem, że często ktoś pozbywa się tych śmieci, ale zazwyczaj ładowarka jest. W lombardach swego czasu znajdowałem wiele kradzionych , trefnych i jeszcze ciepłych fantów z różnych "wędek".
Rzuciły mi się w oczy "czarne sanki"; przyznam jednak, że czasem zdarza się sytuacja ze wstawianiem błędnych zdjęć czy opisów na Allegro. Kiedyś pamiętam było to częste jeśli chodzi o Nikkory 85 1.8 D i 85 1.4 D a między nimi była cenowa przepaść. Czasem warto sprawdzić nie tylko komentarze, ale i inne przedmioty sprzedającego, gorące okazje czasem mogą brzydko pachnieć. Wiem z doświadczenia, że mogą cuchnąć na odległość, ale okazja oślepia i człek traci rozum; ostrożność zalecana zawsze jeśli nie ma możliwości pomacania produktu.
czasami zwykłe sprawdzenie street view może wiele wyjaśnić... najpierw rzuciłem jednak okiem na inne przedmioty sprzedającego
i od razu pomyślałem o lombardzie, po spojrzeniu na street view... zresztą sami zobaczcie :
pewność pochodzenia przy takim zakupie ? powiem tak - nie kupiłbym :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
czasami zwykłe sprawdzenie street view może wiele wyjaśnić... najpierw rzuciłem jednak okiem na inne przedmioty sprzedającego
i od razu pomyślałem o lombardzie, po spojrzeniu na street view... zresztą sami zobaczcie :
http://img716.imageshack.us/img716/3958/pkyj.jpg
Przecież ten portal nie był by dzisiaj tym czym jest, gdyby nie złodzieje, paserzy i szara strefa. 15 lat temu, to tam cała Polska kupowała przez internet "okazyjnie" właśnie cyfrowe foto, car audio i oryginalne części samochodowe. I tak właściwie jest do dziś.
to prawda co piszesz... pamiętam jak koledzy w 2000 roku pukali się w głowę że kupuję decka do auta w sklepie za 4kzł po to żeby
mieć paszport radia z jego numerem seryjnym...
Czyli dobrze trafiłem, zastanawiam się czy nie ruszyć tematu dalej? Tylko co? Policja, allegro? Nie ma co darować draniom, sprzęt z "wędki".
PZ
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
http://img716.imageshack.us/img716/3958/pkyj.jpg
Sprawdzenie na Regon Info
FIRMA "FANT Barbara Wagner | Regon.info – opinie o firmach
potwierdza - to ewidentnie lombard
A jak to w lombardach - stan techniczny i pochodzenie może być wielką niespodzianką.
Tu nie chodzi o stan techniczny tylko pochodzenie. Zgłosiłem, może ktoś odzyska to, co utracił.