Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
A ja w dniu dzisiejszym po raz pierwszy widziałem na papierze fotki, które obrabiałem na necu, kupionym jakis miesiąc temu. Powiem tak MASAKRA. W pozytywnym tego słowa znaczeniu. To co miałem na monitorze wygląda identycznie na papierze. Żadnych róznic. Znajomi, którym robiłem fotki zgodnie z moimi wskzówkami udali się do konretnego labu, wybrali bez korekcji, papier mat. I wyszło suuuper. Dobrze, że mam sporo własnych zdjeć, których nie drukowałem wcześniej. Teraz te najlepsze z ostatnich dwóch trzech lat wywołam hurtem. Powiem tak jak ktos ma kasę i sie zastanawia to niech inwestuje w porządny monitor. Lepiej jedna elka mniej w torbie, a na biurku sprzet pozwalający na wykorzytanie w pełni możliwości aparatu.
Witam serdecznie mam pytanie bo ostatnio profilowałem monitor i mam pytanie gdzie fizycznie zapisuje się ten profil gdyż muszę zrobić format systemu.
W jakim systemie? W XP domyślnie jest to C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color
W W7 pro x64 jest tak samo :)
Cześć wam ;)
Zostałam skierowany z innego posta tutaj. Więc... szukam dobrego monitora pod kątem obrabiania zdjęć. Pracuje w małym studio, ale zaczynamy się powali rozkręcać. Jesteśmy głównie nastawieni na komercję oraz na inne zlecenia :)
Brakuje mi jako fotografowi dobrego monitora... Praca na laptopie to jest udręka... i stres czy kolory na zdjęciu są "w miarę w miarę"
Studio będzie później wynajmowane innym fotografom (wiadomo studio musi na siebie zarabiać...) Jaki monitor możecie mi polecić aby każdy był zadowolony? Myślałem na Eizo... ceny mają dość hmmm adekwatne do jakości matrycy więc się nawet nie czepiam... Sprzęt pewnie będzie sprowadzany z usa więc nie wchodzę aż tak w cenę ;)
Czekam na odpowiedzi starszych kolegów Dobranoc!! :))
Koledzy pomóżcie bo już nie wiem czego się chwycić....
Mam SX2262W - oprofilowany.
Obrabiam sobie radośnie w Lightroomie, robię export do .jpg sRGB, i... w Faststone z włączonym CMSem zdjęcia są bardziej nasycone niż w LR :( Ten .jpg zaimportowany do LR wygląda tak samo jak RAW, którego przyrządziłem a w FS jest przejaskrawiony... :(
System Win7 x64 - profil wypluty przez kalibrator podpięty w systemie...
powiedzcie co robię źle bo mnie już trafia z tym... :(
Cytat:
Zamieszczone przez
komarsnk
Koledzy pomóżcie bo już nie wiem czego się chwycić....
Mam SX2262W - oprofilowany.
Obrabiam sobie radośnie w Lightroomie, robię export do .jpg sRGB, i... w Faststone z włączonym CMSem zdjęcia są bardziej nasycone niż w LR :( Ten .jpg zaimportowany do LR wygląda tak samo jak RAW, którego przyrządziłem a w FS jest przejaskrawiony... :(
System Win7 x64 - profil wypluty przez kalibrator podpięty w systemie...
powiedzcie co robię źle bo mnie już trafia z tym... :(
Sam robiłeś ten profil?
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Sam robiłeś ten profil?
Nie :) robił go Kolega Czornyj :)
Cytat:
Zamieszczone przez
komarsnk
Nie :) robił go Kolega Czornyj :)
No to masz jakiś problem z FastStonem. Może trzeba poszukać w opcjach, ręcznie mu wskazać profil monitora, etc.