Czy ktos wie czy np obiektyw Canona 17-55 IS 2.8 bedzie pasowal do hipotetycznego 40D z przypuszczalnie wieksza matryca?
na pewno bedzie miecwiecej pikseli, wiec prawdopodobne moze zwiekszyc sie matryca, wiec inny crop tak?
co wowczas?
Wersja do druku
Czy ktos wie czy np obiektyw Canona 17-55 IS 2.8 bedzie pasowal do hipotetycznego 40D z przypuszczalnie wieksza matryca?
na pewno bedzie miecwiecej pikseli, wiec prawdopodobne moze zwiekszyc sie matryca, wiec inny crop tak?
co wowczas?
Przepraszam, ale nie rozumiem zwiazku IS z martyca - szczegolnie 'rozdzieli'(?)
Precyzujac pytanie mialem na mysli czy tego typu szklo - przyklad byl przypadkowy; bedzie w dalszym ciagu do wykorzytania przy zmienionym cropie z 1.6 na np 1.3 czy 1.25?
Wygląda na duży skrót myslowy :-)
Najprawdopodobniej chodzi o to, ze nie wiadomo czy obiektyw 17-55/2,8 IS daje wystarczającą rozdzielczość obrazu aby oddać wszystkie szczegóły na matrycy potencjalnego 40D, który będzie miał zapewne 10MPix, a może nawet wiecej (12MPix ??)
Wątpliwości powstają dlatego, że przy danej wielkości matrycy (w tym przypadku APC-C) im więcej jest MPix tym pojedynczy piksel jest mniejszy i obiektyw musi przenosić większą rozdzielczość (potocznie - musi byc ostrzejszy) i to jest właśnie pytanie, czy 17-55 IS jest wystarczająco ostry?
Nie.
Dla EF-S oraz DC, DX, DiII konkurencji minimalny crop to 1,5x.
Nie ma na to najmniejszych szans. Są nawet niewielkie na to że te szkła pracowałyby prawidłowo z crop-em 1.5 - bo i takie hipotezy się pojawiały co do nowej puszki. Też myślę że w nowym 40D czy jak mu tam - będzie nadal crop taki sam jak dotychczas. W końcu to budżetowy sprzęt :).
Wlasnie dlatego ze Canon ma takie 17-55 nie bedzie robil cropow 1.3 w puszce "dolnego" segmentu dla ktorego to szklo jest.
A ze na dpreview cos pisali... Oni tam duzo takich bajek pisza.
Przepraszam, czasem się zapominam.
Chodzi o to, że kazdy obiektyw może rozdzielić określoną ilość linii na milimetr. Jeśli okaże się, że matryca w przyszlym 40d będzie zbyt gęsto upakowana i IS, o którym piszesz nie da rady wyrysować na niej ostrego obrazu, to takie przedsięwzięcie będzie już tylko sztuką dla sztuki.
Uzupełniając: aparaty i obiektywy są produkowane w pewnych nazwijmy to zestawach aparat - obiektyw. Oczywiście jest to bardzo umowne, ale nikt rozsądny nie połączy drogiego aparatu z kiepskim obiektywem. Dobrym przykładem będzie tutaj Canon 5D i (świetny niegdyś) 28-135IS. Ten zestaw po prostu sobie nie radzi i to tylko dlatego, że szkło nie jest w stanie przepuścić potrzebnej matrycy ilości szczegółów.
Wracając do cropa x1.6 i możliwości powiększania matryc: nie ma takiej opcji. Szkła są produkowane w dwóch standardach: x1 i x1,6. Robienie matryc o innych rozmiarach wykluczałoby użycie bardzo wielu szkieł robionych w standardzie x1.6. A na takie absurdalne posunięcie marketingowe canon raczej się nie zdecyduje.
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem Ci jeszcze bardziej.
Ale nadal sa stosowane filtry AA w dslr'ach.
Gestsza matryca pozwoli zmniejszyc ich "sile" (przy pewnej ilosci mpix mozna calkiem zrezygnowac). Dzieki temu nawet z mydlinowego szkla bedzie mozna wycisnac jeszcze nieco wiecej detalu, o ktorego istnieniu byc moze obecnie nic nie wiemy z racji tego, ze wycinany jest filtrem dostosowanym do 8mpix.
Fakt ze matryca moze dostac w innych polach, jak szumy czy rozpietosc, ale to juz skutek uboczny.
Nie wydaje mi sie aby przy 12mpix byl jakis problem. Granica lezy duzo dalej. Ale to juz duzy OT o podwojnych nyquistach :D
Ciekawe kiedy Canon wprowadzi do sprzeda to nowe Cudo??
Ja coś gdzies czytałem ze na poczotku 2007 około marzec/kwiecien.
Napeno bedzie to Ciekawa zabawka.
pozdrawiam.