Zamieszczone przez
imichal
ehh jak to możliwe że jest ponad 700 stron wątku a po przeczytaniu "większości" mam taką dziurę jak przed tym... ?
Do rzeczy, wyprzedałem się ze starego systemu, dołożyłem kilka $ i chcę zainwestować na lata w sprzęt który będzie mi się zwracał z nawiązką.
Jeśli chodzi o aparat wybrałem 5D Mark 2 - tu akurat głos forum jest raczej jednogłośny, problemu nie było.
Tym bardziej że już dłuższy czas sobie o nim czytam.
Problem leży w obiektywie(-ach)
Specjalnie piszę w tym wątku bo sprzęt głównie w tej dziedzinie będę używał + oczywiście wakacje, zwiedzanie + plener i portrety + reportaż (mniej więcej w tej kolejności)
Stoję na rozwidleniu dwóch drug i nie wiem którą podążyć
opcja1: kupuję 24-70 i w przyszłym roku 70-200 (raczej f4) + 85 f1.8 - czyli suma sumarum idę całkowicie w zoomy
opcja2: kupuję 24-105 + lampę 580, odkładam znów dzengi i w przyszłym roku na początku dokupuję 24 bądź 35 f1.4L - i z czasem idę w stałki (85, 50)
Strasznie nie lubię dublować ogniskowych, i chciałbym jednak uniknąć pojawienia się za 2,3 miesiące na giełdzie z obiektywem który jednak wolałbym zamienić na inny...
Na dzień dobry niestety nie jestem w stanie kupić marka i stałki stąd w opcji 1&2 na początek zoom
Dzięki z góry za rady