sam sie zastanawiam nad ta sigma 17-50. z drugiej strony w tej cenie mozesz miec uzywanego canona 17-55 IS USM.
a w systemie canona sigma nie zawsze jest pewnym obiektywem.
Wersja do druku
sam sie zastanawiam nad ta sigma 17-50. z drugiej strony w tej cenie mozesz miec uzywanego canona 17-55 IS USM.
a w systemie canona sigma nie zawsze jest pewnym obiektywem.
właśnie ale tutaj skoro tak nie chcesz oszczędzać i bawić sie w półśrodki to lepiej kup lepszy obiektyw a potem dozbieraj ale do 50 1.4 lub 85 1.8 :)
Najlepiej właśnie stosowac taką metode żeby kupować szkła czy akcesoria które długo posłuża bez wymiany,ale wiadomo to się wiąże z dużym wydatkiem na raz albo dłuższym odkładaniem i jest problem gdy potrzeba nam na zaraz czegośCytat:
Lampa jest wybrana, z myślą o dłuższym jej zachowaniu, nawet po wymianie body, więc chciałbym na niej nie oszczędzać, i nie musieć jej wymieniać przez co najmniej 2 lata.
Szkło będę musiał kupić nowe, bo następny korpus chcę kupić FF, więc szkło 17-50 będzie jako zapas z 40d. Ale lampę będę mógł dalej wykorzystywać.
Dzięki za rady.
PS. Loome gdzie kupię używanego canona 17-50 IS USM za 2000zł? to ja od razu.
deMaus - widzialem canona 17-55 IS USM za 2500zł. na forum ktos sprzedawal;)
wg mnie zamiast dokladac 400zł do 50 1.8 lepiej dolozyc do tego canona.
Gavin dzięki, wysłałem PW i może to jednak będzie Canon, powiem szczerze, że patrzyłem na ceny używanych na allegro i stwierdziłem, że w wypadku takich cen wolę Sigmę, która, jest konstrukcją bardzo udaną i nie ustępująca systemowym produkcją, ale brak problemów z bf/ff to też duża zaleta.
Patrząc na twoją stopkę, mam pytanie o lampę nissina di866, jak to się sprawuje? bo rozważałem jej zakup jako zapasu, ale po szybkich testach w sklepie (około 20 zdjęć) okazało się, że czasy ładowania i niepowtarzalność błysku, jest za duża, i zrezygnowałem z tego pomysłu, ale może to była wina lampy, którą testowałem. Czy twoja też ma tak, że jak błyskasz jedno po drugim to każde jest inaczej naświetlone? tz. Balans bieli, jakby inaczej wyglądał. testowałem na ręcznym ustawieniu balansu, więc to nie była wina automatu.
nie mam żadnych problemów z nissinem, co prawda raz był w serwisie bo przestał błyskać :/ ale teraz już jest super, naświetla bardzo dobrze, nie zawiesza się, nie błyska samoistnie,
może w czasie tej wizyty w serwisie softa podmienili