a tak się wtrące... przez ostatnie dni testowałem tamrona 28-75 i canona 24-70L...Nie bawie się póki co w wesela,ale już sobie zdałem sprawe dlaczego większość preferuje komplet w stylu 24/35 1.4 + 85 1.8 do tego biznesu:) wyższość światła jest nie do przecenienia...
Zrobiłem ostatnio dwa plenery i brałem raz jeden ,raz drugi wymieniony zoom + stałke 50mm. Co się okazało popstrykałem zoomami i po kilkunastu zdjęciach wracałem do 50tki.Efekty końcowe również były o niebo lepsze na głupich 50mm,chociaż brakowało czegoś dłuższego czasem :) Póki nie przekonałem się na własnej skórze,wydawało mi się,że najlepiej kupić zooma 2.8 ,takiego uniwersalnego.Dodam,że obie sztuki mam bardzo ostre od pełnej dziury,a kupiłem obydwa ,gdyż nie mogłem się zdecydować co będzie dla mnie lepsze.Prawdopodobnie zostawie tamronika by mieć na wakacje,a dokupię za wartość L-ki 85tke i tak dla szerokosci 17-40 oczywiście w oczekiwaniu na 24L :) Reasumując ,warto posłuchac doswiadczonych osób na forum,ja już raz posłuchałem kupując 5d zamiast 50d i jestem zachwycony :)