jeśli chodzi o zastosowania w fotografii.... który?
Wersja do druku
jeśli chodzi o zastosowania w fotografii.... który?
Pierwszy, jeśli używany ma być w domu, w warunkach różnego, w tym wieczornego oświetlenia, prace są amatorskie a monitor służyć ma też do innych zadań.
Drugi, jeśli używany jest w przygotowanym pomieszczeniu do pracy i tylko do pracy z fotografią, a szczególnie jej trudniejszymi odmianami, np portretem.
i tego już mi nikt nie powiedział :) w takim razie jeśli mój pokój pracy wyposażony jest w okno od strony wschodniej i mam różne oświetlenie w ciągu całego dnia( pracę z fotografią zajmuję się głównie po zachodzie) to powinienem wybrać Eizo?
czy ten Nec naprawdę potrzebuje aż tak dobrze przygotowanego pomieszczenia do pracy??
zajmuję się głównie fotografią reklamową i fotoreportażem więc pod tym kierunkiem patrzę ( a no i jeszcze krajobrazowa dochodzi powoli )
oki dzieki za odpowiedz mimo powielania tematu :)
mam pytanie o monitor lg flatron 700b. pracuje na skalibrowanym lapku ale mam możliwość wziąć ten monitor za darmo. będzie warto zagracać nim pokój? miałbym możliwość skalibrowania go.
Właśnie ukazał się ColorNavigator 6.0 do EIZO.
EDIT: Na razie nie instaluję - poczekamy ze dwa - tygodnie na wersję 6.0.1 ;-)
Edit2:
Obsługuje stanowiska dwumonitorowe i jak niżej:
Measurement device*3*4
• EIZO ColorEdge CX1
• X-Rite Eye-One series
• ColorMunki
• Spyder3 EX1
• MonacoOPTIXXR / DTP94 / X-RiteOPTIXXR2 / DTP94B*5
• Built-in calibration sensor
Niesłusznie - nowy CN 6.0 jest nadspodziewanie udany, nafaszerowany funkcjami i chodzi jak burza. Z nowszymi CG ma bardzo ładnie zrealizowany softproofing via 3DLUT na bazie danej kalibracji.
Z niecierpliwością czekam tylko na v6.1, która będzie obsługiwać i1display pro, by móc w końcu przetestować ten świetnie rokujący instrument. Na chwilę obecną przetestowałem tylko Swinga w CG275W - spokojnie mógłby nazywać się Sultan of Swing, jak zresztą należało się spodziewać po Konica-Minolta Sensing.
NEC zapowiedział właśnie oficjalnie model P241W.
http://www.businesswire.com/news/hom...ies-Generation
Najważniejsze cechy:
e-IPS LCD technology provides for the widest viewing angles available with minimal off-angle color shift
16:10, 1920 x 1200 native resolution
96.7% sRGB color gamut, 71.4% NTSC coverage
1000:1 typical contrast ratio
8ms response time (G to G)
360 cdm2 typical brightness, 250 cdm2 with Digital Uniformity Correction enabled
XtraView+ (89U/89D/89L/89R) viewing angle, which provides the widest viewing angles with minimal off-angle color shift
Internal 14-bit 3D programmable lookup tables (LUTs)
DisplayPort, VGA and two DVI-D inputs
Cena: 750 dolarów.
Mam go właśnie na warsztacie, świetny monitorek normalnogamutowy. Postaram się wstawić trochę wykresików jak tylko wrócę do Korkowa.
Jest już ArgyllCMS 1.3.4 z obsługą i1display pro i ColorMunki display
http://www.freelists.org/post/argyll...-V134-released
obecnie korzystam z "biznesowego" :) komputera ze zintegrowaną grafiką. Mam wyjścia VGA i Displayport i korci mnie żeby mieć 2 monitory. Nigdy nie miałem do czynienia ze złaczem DP. Czy jeżeli kupię jako drugi monitor ze złaczem Displayport będę mógł korzystać ze wszystkich dobrodziejstw jakie niosą dwa ekrany ?
komputer używany jest tylko do LR
Komputer to HP DC 7900.
dołączam się do pytania kolegi i dodaję swoje :)
macie może jakiś link do instrukcji polskiej kalibrowania Eizo EasyPix v2??
Panowie co mozecie powiedziec na temat monitora NEC EA241WM. Oplaca sie w to pakowac? Szukam czegos w miare dobrego w rozsadnej cenie.
Ewentualnie dell u2410 lub asus pa246q? Czy w tej granicy cenowej powiedzmy do 2000zl jest jakis zdecydowany faworyt? Szukam czego z minimum 24"
A co mozna by powiedziec o Dellu U2711. Na ebayu sa refurby della za 480 funtow z roczna gwarancja. Zastanawia mnie tylko warto.
Nie wiem gdzie szukac odpowiedzi ale spotkalem sie z postami na forach ze jak sie pracuje w argb to szlak trafia kolory np przegladajac www itp
Jak to jest? Jesli macie linka do tego jak to dziala bede bardzo wdzieczny.
Składaj na Neca P241W, nie ma się co rozdrabniać.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Zbieram na dom a nie monitor wiec to bedzie szybka decyzja i szybki zakup z okreslonym budrzetem ktory w tej chwili stanol na Ł350-Ł400. Opcja zebirania nie wchodzi w gre bo takiej ceny nie przepchne przez domowego finansiste ;) Gdyby ten dell 27" byl ok to przepchnol bym jakos te dodatkowe 80 funtow. Niestety do zony nie przemawia szeroki gamut bo dla niej to na wszystkim zdjecia widac.
Zadam proste wydawalo by sie pytanie. Dysponujac 2000zl co bys kupil na dzien dzisiejszy. Kupil bym uzywke jesli byla by z gwarancja niestety nic takiego na ebay teraz nie znalazlem.
Takie coś o gwarancjach producentów znalazłem, co prawda już 4-letnie ale chyba zbyt wiele się nie zmieniło, a na forum nie widziałem więc wklejam.
Cytat:
Zamieszczone przez abcde111
Cytat:
Zamieszczone przez piotrus_b
Źródło: http://forum.idg.plCytat:
Zamieszczone przez SLiDer84
mam pytanie;
Chciałbym podłączyć Eizo s2243 z lapkiem, w którym nie mam łączą DiplayPort ale posiadam HDMI, mam kabel który z jednej strony posiada wtyczkę DP(m) a z drugiej strony HDMI(m) ale jak podłączam kablami sprzęty to nie wykrywa połączenia... robię coś źle czy tak się nie da połączyć??
Czy da się kupić sensowny monitor do foto w granicach 3k najpierw chciałem dell u2410 ale okazuje się że ostatnio dostają jakieś gorsze matryce, że walą po oczach i ogólnie "iskrzą" potem myślałem nad Nec 2490WUXI2 tu znowu okazuje się że było by ok gdyby nie słaba powtarzalność jakości w poszczególnych egzemplarzach. Nie bardzo mam czas na przebieranie wymienianie itp. Na końcu kupie coś w biedronce :P A poważnie co obecnie byście polecili.
Edit
najlepiej 24" i 16:10
NEC P241W to prawdopodobnie jest ten model. :-)
@strideer gdzie go można kupić do 3kPLN?
Chyba jeszcze nie ma go w sklepach. Zwróć uwagę, że mówię o modelu P241W (z panelem normalnogamutowym) a nie o PA241W (z panelem szerokogamutowym).
Zwracam ale go nie widzę w sklepach dlatego pytam.
Sprzedaż ma się zacząć wrzesień/październik z moich ostatnich informacji. Cena sugerowana to około 2900-3000 na półce.
Ok dzięki. Inne propozycje?
Czy ktoś używa monitora Dell U2711 lub bliżej się mu przyglądał ? Jeśli tak to poproszę o opinie o nim.
Obecnie pracuję na Eizo S2231W i generalnie jestem zadowolony. Brakuje mi jednak czasem powierzchni roboczej , zwłaszcza przy składaniu fotoksiążek. Monitor o tej przekątnej 27" pozwoliłby na skalę roboczą 1:1 przy rozkładówce 60x30cm.
Witam od rana mam kłopot z monitorem
pojawiły mi się smugi oraz pasy koloru różowego, wygląda to tak jak poniżej, czy oznacza że sypie mi się monitor? (samsung SyncMaster T260HD), kompletnie nie mam wiedzy na ten temat
Ja tam kompletnie nic nie widzę. Proszę nie robić zrzutu ekranowego, bo to zawartość pamięci obrazu a nie tego co się wyświetla.
nie potrafię inaczej tego pokazać
no ok. ale zdjęcie ekranu może przekłamywać
czy teraz widać
różowe pasy na drugim i kolorowe plamy na pierwszym zdjęciu
dzięki tak zrobię
rozumiem że są te dwie alternatywy, w sumie nie wiem co gorsze
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kartę graficzną chyba mogę już wyeliminować, podpięty drugi monitor i wszystko jest ok., teraz pozostaje pytanie czy warto coś z tym zrobić czy czeka mnie nowy zakup
w karcie pisze 32 bity
Witam forumowiczów :) mam pytanie co do monitora.Mam zamiar kupić nowy monitor, czy ten http://www.pcworld.pl/testy/opis/LCD...ell_U2711.html nada się do obróbki zdjęć?Ps czy kupno go na fakturę skraca okres gwarancyjny orientuje się ktoś??