Jest na ten temat jakieś oficjalne info osierocenia podwójnie krzyżowych punktów podczas używania jasnych szkieł Sigmy?
Wersja do druku
Czyżbyś sę spodziewał jakichś oficjalnych informacji od Canona?
Wystarczy że swoje obiektywy poklasyfikowali.
Załączyłem link gdzie ludzie zadali sobie trud i trochę posprawdzali.
A jakże ;)
Nie wiem, u mnie śmiga w ciemnicy tak samo jak canony... czyli wolniej ale do przełknięcia.
Odn. klasyfikacji - fakt to czysta kastracja tego AFu, jak jest z tym w przypadku 1Dx?
Zależnie od światłosiły - rozumiem, ale żeby klasyfikować od danego "modelu" to już przesada,... wychodzi na to że np f2.8 - 2.8 jest nie równe...
W 1Dx jest tak samo jak w 5D III, bo przecież jest to ten sam czujnik AF, tylko inaczej są z niego obrabiane dane(przez osobny decykowany procesor). O co do klasyfikaci, to ciekawostka stary 28-70/2.8 do klasy A, nowszy 24-70/2.8 do B. :).
moje skromne doświadczenia (używam już jakiś czas) z tym szkłem są takie że nie widzę problemów z autofocusem, kalibrowałem usb dockiem, zwykle fotografuję w dobrym popołudniowym rozproszonym świetle, ale również po zachodzie słońca (było dość ciemno, pochmurny dzień, świeca na stoliku, jakieś odległa lampa) nie było problemu, aparat 6D.
USB dock to genialne rozwiązanie likwiduje potrzebę wysyłek, kalibracji do wzorców (ciekawe czy to rzeczywiście są wzorce) itp. zabaw - canon powinien mieć coś podobnego. Kupiłem kundelka niechętnie bo właściwie to jestem fanboyem canona i kundelek się odwdzięcza obrazkiem - ogólnie jestem zachwycony - czekam z ciekawością na S85A.
Ale jeśli ktoś ma wątpliwości to może jeszcze poczekać, na rumors jest informacja że canon wkrótce puści nową 50L są głosy że będzie mała lekka i ze światłem 1.4 - nic tylko czekać mnie czekanie się po prostu znudziło. ale czekanie ma same zalety nie robisz zdjęć, kasa procentuje.
Mała lekka będzie powtórką C 50 1.4. Może ciut lepsza. Chyba, że Canon okaże się lepszy od Zeissa i Sigmy i dokona cudu. :)
Canon nie powinien spoglądać w stronę Sigmy ani Zeissa, tylko raczej Leicy, która wybiera rozsądniejsze kompromisy.
Chodzi o zbudowanie automatycznie montowanej wersji EF/L obiektywu Summilux asph. za ok. $2000, m < 400 g z filtrem co najwyżej 58 mm. Canon potrafi coś takiego skonstruować, pytanie, czy potrafi to sprzedać.
Jeszcze 10 lat temu w epoce zumików taki pomysł byłby wyśmiany w boardroomie Canona, ale dzisiaj drogie superstałki są modne wśród entuzjastonistów.
Pamiętam kiedyś dyskusję na temat zoom 2.8 a zoom 4 z isem (czyli o wyższości kundelka 2.8 nad L4IS), padały argumenty że lepszy niefirmowy tamron czy sigma niż eLka 70-2004LIS bo autofocus będzie lepiej chodził - czy w świetle tych informacji to prawda? czy zoomy 70-200 2.8 tamrona lub sigmy wykorzystują podwójnie krzyżowe punkty? jeśli nie to połowę argumentów w takich dyskusjach można w kapcie włożyć :mrgreen:.
Obecnie nie wykozystuja. Czy to sie zmieni? Byc moze (jak protokol zostanie rozgryziony) ale nie kazde szklo pozwala na latwa zmiane firmware i pewnie wiekszosc szkiel pozwalajacych na taka zmiane jej nie doczeka (bo producent nie bedzie wspieral takiej zmiany bo bedzie mial juz nastepce).
Masz jakieś testy Panie Kolego? Bo paczałem i nic nie znalazłem. Równie dobrze jakość obrazka z Leicy może nie odbiegać od tego z C 50 1.4 / 1.2.Cytat:
Canon nie powinien spoglądać w stronę Sigmy ani Zeissa, tylko raczej Leicy, która wybiera rozsądniejsze kompromisy.