Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
No, faKT. Po co komu zdjęcie ze zdmuchiwaniem świeczek, czy tam z wręczaniem statuetki biznesmena roku. Ważne, że widać ilu ludzi było w hallu.
Te sytuacje nie są jakieś szczególnie dynamiczne, ani niespodziewane. Jest czas się ustawić i nastawić ostrość.
Widziałem już w cenie ~550€ za lekko używany egzemplarz, a za tą cenę chyba warto zaryzykować i wziąć sigmę :)
Też niedawno zastanawiałem się nad wyborem stałki 35mm. Padło na Sigmę, gdyż to nowsza konstrukcja. Obraz żyleta od pełnej dziury, ogniskowa i światło takie o jakie mi chodziło. Bokeh przyjmny, choć najbardziej podobał mi się bokeh jaki dawał Nikkor 20-35 2.8 D na 35mm, to rzecz gustu naturalnie, cena Sigmy niższa niż używanej 35L. Co prawda Sigma zabarwia rzeczywiście delikatnie na żółto obraz i ma potworną winietę nie korygowalną na moim 5dII (może mam stary soft- oświećcie mnie).
PS.
A z kobiet się śmieję, jak wybierają kolory szminek itp... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Nie wiem czy było, ale mnie przekonuje do Sigmy
mój odbiór jest zupełnie inny. Obrazek z Canona jest de best
Wytalkowane z GT-I9100
YaneC Ciebie nie nudzi ta ciągła antyreklama Sigmy 35/1.4? :D
Co jest okazja, to pojawiasz się ze swoją historią o tym jak to Ci źle pracowało się tym obiektywem :mrgreen:
Wysłane z HTC One
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
YaneC Ciebie nie nudzi ta ciągła antyreklama Sigmy 35/1.4? :D
BeatX, to nie jest antyreklama a OBIEKTYWIZM !
W przeciwieństwie do zaślepionych właścicieli tego szkła. Wiem, że trudno się pogodzić ze źle wydanymi pieniędzmi ale nie można bez końca gloryfikować coś na siłę...
Oglądam obrazki z tego szkła, oglądam porównania z L-ką i naprawdę nie można stawiać tego szkła przed nią. To barbarzyństwo !
Żal było wydać więcej to teraz jakoś trzeba na siłę szukać "plusów dodatnich" :D
BeatX, zerknij na link podany przez McLaren, jesli nie dostrzegasz różnicy (wyższości C ponad S) to przewiń do początku i oglądaj jeszcze raz, i jeszcze jeden...
Zwróć uwagę na wszystko...
Bycie obiektywnym z definicji wyklucza argumentację na podstawie swojej własnej opinii. Tak ku uwadze piszę :-)
Sigma... ma problem, bo konstruuje fajne szkła, ale nie mają tej samej nazwy co korpus :)