Canon 50/1,4 ; 24-105/4 ; 70-200/4 IS
Wersja do druku
A, to i tak się przyłożyli. Pamiętam jak kiedyś fotokurier testował poprzednie 5D z analogowym 20/2.8 i na tej podstawie wnioskował, że ma zdecydowanie większe aberracje chromatyczne niż w d200 ze 105VR :mrgreen:
A swoją drogą canon do testów to zawsze jakieś kwiatki daje. Na objazdówce z 5D2 mieli uszkodzonego nowego 24LII oraz dziwnie mocno szumiące 1Ds3 (tak na oko ze 2EV za mocno). Za to dla fotografów ślubnych pan prezenter miał doskonałą propozycję - g10.
No to mamy jakby pierwsze potwierdzenie, że czarne kropki zostały wyleczone przez nowy firmware 1,0,7 i że rzeczywiście był to raczej problem software'owy.
http://www.unwir3d.com/887274/canon-...x-or-just-mask
http://www.andrewyip.com/blog/2009/0...k-dots-problem
Czy ktoś, kto zakutalizował oprogramowanie może potwierdzić, że nie narobili przy okazji nowego oprogamowania jakiegoś innego bałaganu?
Myślę sobie tak....jak Mark II ma dawać gorsze wyniki niż mój 30D ( w rozdzielczości szkła ) to może warto pomyśleć na najbliższy rok o 50D 15 Mpx ( czyli optymalnie ) w zasadzie ma wszystko to samo co 5D II + lepszy AF + no i rewelacyjna cena 3.5 tyś ...szumy ponoć można zmniejszyć w zapisie s-raw 7.1 MPx ( np. do kościółka i mamy ładne ISO 1600 ) ..przynajmniej tak wychodzi z test na optyczne.pl
...cytat " Jednym z atutów w Canonie 50D jest format sRAW, który pozwala na zapis 7.1-megapikselowych RAW-ów, powstałych z przeskalowania oryginalnego 15-megapikselowego zdjęcia. Patrząc z perspektywy s-RAW-ów, 50D oferuje nam w pełni użyteczny zakres czułości ISO 100-1600, i dalej....To około 1 EV więcej od tego co oferuje Canon 20D/30D pod względem szumów
Nie mówie że 5D II badziew, po prostu poczytaj czego brakuje w 50D w stosunku do 5D II oprócz matrycy FF ( filmów nie licze )
Fajnie że FF ( też go chce ale nie wiem czy dziś w tej cenie ze słabym AF ..sory testowałem D700 )Matryca FF to jeszcze nie wszystko liczy się też rozdzielczość jaką uzyska zdjęcie w połączeniu z danym szkłem, dynamika, szczegółowość itd. Warto by przeprowadzić testy uzyskiwanej rozdzielczości pod kontem konkretnych szkieł w swoim plecaku jak wykazał test np. w foto-video mogą być problemy.
Czas pokaże
A co do 50D uważam że to świetna puszka też warta zastanowienia chociażby jako zapasowe
Body.
W poniedziałek przeprowadzę test z kumpla 50D ( S-raw z 50D ISO 1600 kontra ISO 1600 z 30D ) Bardzo ciekawi mnie ta matryca
Trzeba zrobić parę fotek pełną klatką i sam zobaczysz różnicę .... rozpiętość cenowa pomiędzy 5 a 50 nie wzięła się z niczego ... powiem więcej, jest wiele osób które dopłacą tę różnicę cenową za tak niewielką różnicę jakościową :mrgreen:
Miałem pewien dylemat :przez prawie miesiąc użytkowania nowej piątki nie zauważyłem tych czarnych plamek przy punktach światła ( a muszę zaznaczyć że po tych artykułach wytrwale ich szukałem ) i zastanawiałem się czy wgrywać nowy firmware. Ostatecznie doszedłem do wniosku że chyba nic sobie nie pogorszę ( trafiał mi się mały banding na wyższych iso ) i uaktualniłem puszeczkę. Jeszcze dziś wieczorem wypróbuję na studniówce czy jest jakaś poprawa.