To mam mały kłopot bo chciałbym korzystać z 8GB ramu lecz nie brać Visty, a XP Pro PL pozwala chyba tylko używać 3GB. Chyba że w przyszłym roku upgrade do Win7 tyle że to długo trochę.
Wersja do druku
To mam mały kłopot bo chciałbym korzystać z 8GB ramu lecz nie brać Visty, a XP Pro PL pozwala chyba tylko używać 3GB. Chyba że w przyszłym roku upgrade do Win7 tyle że to długo trochę.
Ale chyba tylko anglojęzyczna wersja, polska tylko 32bit? Z komputera nie tylko ja będę korzystał więc wersja PL preferowana. Ostatecznie wziąłbym Vistę 64bit pod warunkiem że będzie update do Win7 za niewielkie pieniądze bo z XP Pro PL podejrzewam będzie sporo.
Czy wiadomo już coś na temat updatowaia do Win7?
Wersja jest angielska, ale soft mozna instalowac polski. No chyba, ze inni uzytkownicy beda obslugiwac kompa tylko na poziomie systemu. Win XP x64 bardzo dobrze chodzi pod wzgledem wydajnosci, trzeba sprawdzic tylko czy hardware ma sterowniki do XP x64 lub 2003 Server (XP x64 pracuje na jaju 2003).
EDIT: Da sie jeszcze zrobic tak. Instalujesz system 32 bit. System widzi ok. 3,2 GB RAMu. Z reszty nieprzydzielonej pamieci mozna zrobic RAM-dysk, gdzie lokujesz wszystkie temp-y, ewentualnie plik wymiany czy tez swap-file dla Photoshop'a. Wiem, ze nie jest to optymalne rozwiazanie, ale znaczaco podnosi sprawnosc systemu i, co najwazniejsze, robi pozytek z nieobslugiwanej pamieci. Warunkiem jest RAM-dysk z funkcja uzycia owego zakresu (np. produkt SuperSpeed RamDisk Plus 9).
Uzywam Visty 64b. juz dosc sporo czasu i jestem zadowolony , bardziej niz w xp , wgrywania latek , upgdradow i innych problemow przy reinstalacji systemu ( tak wiem mozna np recovery robic itp ). Mniej klopotow mam z Vista , zadnego problemu z softem.
Również uważam, że Vista to dobry system, a wiele narzekań to efekt medialnej krytyki, na zasadzie dobrze jest krytykować Microsoft, bo to monopolista. Na początku system wymagał kilku poprawek, jak każdy.
Mam porównanie, wcześniej miałem XP, teraz komputer żony ma XP i mój laptop też. Na swoim komputerze mam Vistę i na XP bym się nie zamienił z powrotem.
Ale oczywiście nie ma co pchać Visty do każdego komputera. Na bardziej leciwych sprzętach XP będzie działał zdecydowanie lepiej.
Warto jednak pamiętać, że duże wymagania Visty nie przekładają się na spowolnienie obsługiwanych przez nią programów. Statystycznie rzecz biorąc programy działają podobnie na obu systemach (niektóre wolniej, niektóre szybciej niż w poprzednim systemie). Więc jeżeli komputer zapewnia komfortową pracę pod system, to programy z XP też będą śmigać. Jedyną różnica jest większe zapotrzebowanie, na bardzo tani od jakiegoś czasu RAM.
Ale spójrzmy na komputery jakie mamy do pracy pod PS-em, nie raz 4 rdzenie, 4 lub 6 a nawet 8 GB ramu i jak to się ma no wymagań samego systemu?
A jak ktoś ma słabszy sprzęt i wykorzystuje go głównie do prac biurowo-multimedialnych, to śmiało mogę mu polecić jakąś przyjazną dystrybucje Linuksa. Za darmo, bezpiecznie i wcale nie gorzej.
Jednym słowem, wszystko według potrzeb, warto mieć wybór oraz bez potrzeby nie uprzedzać się do nowych/innych rozwiązań.
Używałem Visty 64bit, używam Windows 7 64 bit RC. Jeszcze milszy system 8-) .
Po co tak uogólniać? Odpowiadamy jednemu koledze, który podał konkretny zestaw. Jest to zdecydowanie nieleciwy zestaw i mocno zastanawia mnie pchanie się w leciwy, niezbyt już wspierany system do tego zestawu.
To że ktoś z pwoodzeniem używam XP 64bit to OK, ale bywają różne 'sterownikowe' problemy z tym systemem (gdzieś mi się o oczy obił problem z oprogramowaniem Canona pod XP 64bit). Pchanie go do nowo skompletowanego jest niezbyt rozsądne.
Z Vistą bardzo uogólniając były/są dwa główne problemy:
- przed Service packiem był to niedopracowany system
- jak każdy Windows - zwieszał się z powodu niedopasowanych, nonejmowych składaków z marketów kupowanych przez Polaków masowo bo "byle taniej" . A każdy Windows potrafi działać stabilnie, pod warunkiem posiadania stabilnego hardware i zadbania trochę o taki system.
Ten windows 7 to poki co beta jest tylko ? Jakas konkretna roznica miedzy vista ultimate 64bit ?
Ps. W koncu dotarl do mnie 8800GTX , czekam na bloczek i dodatkowa chlodnice wiec w ramach mozna powiedziec ciekawostki w temacie , wrzuce zdjecia z wodowania sprzetu ;].