To jest wątek o lapkach DO ZDJĘĆ. O komputerach do innych zastosowań polecam fora komputerowe. Proszę nie śmiecić. Dziękuję.
Wersja do druku
To jest wątek o lapkach DO ZDJĘĆ. O komputerach do innych zastosowań polecam fora komputerowe. Proszę nie śmiecić. Dziękuję.
Oj, pociągnę temam.
Kupiłem ASUSa G73jw, po wielu godzinach czytania opinii i testów.
740qm, 8GB RAM, 2x500 GB hybrydy SSH 7200, geforce gtx 460m, 17" 1920x1080
w wielkim skrócie wady i zalety:
+ super wykonanie, pancerna obudowa, przyjemny korpus z twardej gumy. Nic nie trzeszczy, jak sugerowali przedmówcy
+ świetne chłodzenie. Laptop w ogóle się nie nagrzewa, nawet przy max obciążeniu, nawet po overclockingu (pokręciłem kartę grafiki o 20%). Temp rdzenia na karcie graficznej po podkręceniu miała max 67 stopni C. Sam laptop chłodny, można spokojnie trzymać na kolanach, bo wyloty powietrza ma z tyłu
+ świetny jak na laptop LCD. Skalibrował się dobrze iOne, kolorki są takie, jak być powinny. Trochę szkoda, że krzywe były mocne poodginane, bo jak podłączę profil od zew monitora to na laptopowym nie wygląda to dobrze. Ale jak pracuję tylko na laptopie to kolory są super po ustawieniu profilu. Kąty widzenia są średnie, ale i tak jest lepiej niż w innych laptopach. Rozdziałka 1080p - super sprawa.
+ mocny procesor, praca w Lightroomie nabrała mocy :D
+super bateria, przy sufrowaniu ze średnio rozjaśnionym LCD trzymała ze 3 godziny.
+ podświetlana klawiatura - fajna sprawa
mniej związane z foto:
+ wydajność w grach - masakra :) PES 2011 bez podkręcania chodziło w max detalach w 1920x1080 w 60 fps, bez zacięć. Nieziemski efekt, Fifa czy PES na PS3 niestety to przepaść.
Rade Driver GRID - max ustawienia, 1920x1080, 8xAA, widok z kokpitu 55 fps. Bajka. Podkręcenie karty graficznej o 20 % pomogło, zwłaszcza jak odpaliłem Crysis, który już nie chodził tak płynnie jak 2 poprzednie. No ale to jest z założenia laptop do grania, więc musiało to tak wyglądać :)
- strasznie grzeje się zasilacz, na szczęście zewnętrzny, 150W
- głośniki nie grają tak pięknie, jak w opisach, przynajmniej w porównaniu do Harmanów które miałem w Toshibie :)
- koniec wad :) no może cena 7k PLN
No właśnie takiego sprzedaję http://allegro.pl/super-toshiba-17-2...392960830.html
Był z górnej półki jak go kupowałem a i dziś jest mocny (mam porównanie z Toshibą na i3), no ale ten Asus wart był swojej ceny.
kurcze najgorsze w tych lapkach jest to ze tak szybko się starzeją,troche ponad rok temu kupiłem sonego vaio FW 51 zapłaciłem coś koło 5tys zł,wtedy jedna z fajniejszych i mocniejszych konfiguracji plus niezła matryca full hd i naped Bluray a w ciagu roko wszystko przewróciło się do góry nogami gdy weszły procesory ,,i"
Chociaż ja dalej zadowolony jestem ze swojego sonego,konfiguracja podobna do starej toshiby kolegi Cichego dalej daje rade ale pewnie nie jest to to samo co w przypadku konfiguracji tego asusa :) jak sony się zużyje to obiecałem sobie że następny bedzie MBP 15"
I pytanko do kolego Cichego,jak duza jest odczuwalna różnica w pracy i wydajnosci twojej starej toshiby i nowego asusa przy pracy w ps czy LR ?
No jak najbardziej do zdjec lapka szukam. Myslalem o Asusie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Myslalem o ASUS K52JC-EX352V i5-460.
Czy ktos bawil sie grafika na SONY?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chodzi mi o model: SONY VAIO VPCEB3L0E/BQ.CEK.
Jeśli chodzi o lapsa to wolałbym ASUSa. Ja mam już do nich przekonanie. Kilka miałem, 2 mam, nie narzekam, a powiem wiecej - jestem w 99% zadowolony.
Co do zasilacza - kolega Cichy pisał, że się grzeje. W ASUSach zasilacze już tak mają, u mnie nawet 90W się mocno grzał.