[QUOTE=Mad_Mac;876728]
85L to jak mawiają szkło, które uratuje każdy plener
ostatnio widziałem ją w fosie więc i do repo się nada, trzeba tylko umieć jej używać, albo zapiąć do 1Ds :mrgreen:
Wersja do druku
Czyli muszę kupić 85L, bo pomysłów nie mam za dużo.....no i uwielbiam małą GO ;)
Zapraszam.. mam parę kilo szkła więc zabawy dużo ;)
ale robiłeś tym szkłem czy teoretyzujesz..?
zerknij do mojej galerii a konkretnie tu:
http://www.canon-board.info/showthre...=11956&page=16
zabawa to może nie jest ale AF jednak wymagany ;)
patrz wyżej ;)
amen ;)
kurde, ta 85L sen mi ostatnio z powiek spędza:)Miałem, sprzedałem bo wadliwy był a teraz znów go pragnę:) No i zastanawiam się czy mając go podpinałbym kiedykolwiek 135L. Wiem że inna ogniskowa ale pewnie nie chciałbym już niczym innym portretów robić.
A jak arturs u Ciebie z tym podpinaniem 135L odkąd masz 85L ?
To jade i ja... ale chwila :D samochodu nie kupuje bo na sprzęt trzeba kase wydać :D
witam wszystkich focących ślubniaki...
a ja tak spytam... jak myślicie o foceniu wesel
1 5d + 17-40+ 50 1.4 (450D w backupie albo ryzykować sprzedać je celem posiadania 85 1.8)
2 50d + 17-40 + 50 1.4 + 85 1.8 +coś typu 28 1.8
głównie to w tym momencie brak mi użytecznego ISO 1600... z tym już bym dawał rade przy ciemnej eLce... aktualnie 450 + 50 1.4 + 17-40 +S8mm + EX 430II i 580I (czasami zabawa w błyskanie). Do tego manualne do makro (które naprawde moze raz w roku robie) i 135 2.8 TAIR do portreciku słitaśnego czasami eksperymentuje :)
uwierzcie mi męcze sie strasznie z tą 450D ale jakoś staram sie dawać rade... za drogi fotograf ze mnie nie jest dlatego koszt takiego 5D to kwota jaką zarabiam na weselach w ciągu całego sezonu. Ze względu na to na eLki mnie już stać nie będzie... na pewno nie w ciągu tego roku (biedny student) Czasami porobi sie amatorsko siatkówke w 3 lidze czy coś takiego... 450D prędkością AF mnie zadowala (tzn daje rade chociaz piekielnie szybki nie jest) chociaz czasami ma problemy z działaniem w ciemnościach.
Jak sie spisuje połączenie 5d +17-40 i używanie ISO1600 ?
A i wątek czytałem ale najczesciej to było tak że ktoś miał 17-50 tamiego i 40D (ja etapu XXd nie mam...) a nie miał eLki która jakby nie patrzeć sporo wiecej jest warta cenowo i jakościowo :)
coś doradzicie?
50d mnie zachęca szybkością... ułatwianiami jak czyszczenie matrycy do ktorego sie przyzwyczaiłem...
Ja do 85L dokupiłem 135L bo niby też kultowe. Ale ta poza szybszym AFem nie ma nic więcej od 85tki, która też daje radę (patrz link w poście artusa) więc zostałem z 85L i "wszechmogącym" 70-200/2.8.
podpinam, podpinam.. częściej na plenerowych zdjęciach bo np. aberacja w 85ce na maksymalnym otworze jest olbrzymia, w 135tce jest znacznie mniejsza.. w sumie to są podobne ogniskowe ale np. 135ką robię piłkę nożną, a co do ślubów to wszystko zależy od wielkości kościoła i sali.. powiem tak - z tego co mam chętnie pozbyłbym się 16-35 na rzecz czegoś szerokiego (tyle że nie ma na razie na horyzoncie czegoś co by było dobre i ... nie, niekoniecznie tanie.. ale żeby było warte wydanej kasy.. 14L nie jest wg mnie tyle warte ile chcą, samjanga miałem ale mi nie przypasował (za mała powtarzalność albo nie umiałem ostrości nastawić bo leniwy jestem, no i kolory znacznie odbiegające od moich oczekiwań). 16-35 na szerokim jest zwłaszcza z bliska zniekształcające paskudnie i to jest porażka. cały czas zastanawiam się nad 35L - kupiłem 24kę 3 tygodnie temu i mam wrażenie że 35kę będę miał rzadziej na korpusie.. tyle że zarówno żona jak i ja widzi przewagę 24ki i sobie wyrywamy ;) - z 85ką nie ma problemu - bo żona po 2 godzinach z tym szkłem w łapie zdecydowanie wymięka i 135kę zakłada albo szeroki więc tu problemu nie ma - silniejszy ma rację ;)
hehe poznasz canoniarza z elkami bo wyrobione łapska jak u pudziana :)
a ja nie mam 85L i nie zamierzam mieć. Mam 85/1.5 i styknie, lepiej się skoncentrować na lepszych kadrach, niz mieć za kilka k więcej troszkę lepszy bokeh. Owszem jak nie będę miał na co wydać kasy to po zakupie 1DsMK4 kupię sobie beczkę;)