Dzięki za wyrazy współczucia ;). Jak się jeszcze FF nie poczuło to problemu nie ma xD.
Wersja do druku
Dzięki za wyrazy współczucia ;). Jak się jeszcze FF nie poczuło to problemu nie ma xD.
ja tez nie wyobrażam sobie przesiadki nizej :) ale kto wie ile migawka pociagnie :) 75 K klapnięć i póki co chodzi :)
Jak sie sprawuje 24 mm ?! robię przymiarki i stad te pytanie, jak radzi sobie w ciężkich warunkach oświetleniowych ?! jak wychodzi obrazek z lampionem ?! jak jest z szybkością AF ?! czy piątka w dostatecznym stopniu usuwa winietę ?? czy trzeba się dodatkowo bawić w PS
Nie rozumiem. 24 na cropie ciężko i zdecydowanie wygodniejsze zarazem ?
Co do FF. Zalety są ale i wady. Większość szkieł najnormalniej w świecie gorzej wypada optycznie w testach rozdzielczości. Rogi mydlą, winieta się nasila. Pewnie niektórzy mają lekki dyskomfort jak podpinają sprawdzone na cropie szkło a tu nagle zonk.
Tu masz 24L II.
Czy przerysowuje?...
MZ nie ;)
lekko kosi same narożniki , ale bez jakieś przesady , spokojnie daje rade sobie w "tłumie"
wygodniejsze miałem na myśli już 24mm na FF
wady FF ? rozdzielczość ? no ludzie dajcie sobie siana z tymi wykresami w testach , gdybym miał dobierać szkła według testów to chyba bym @$^$^ dostał... to że ma lekką winietę ? jak ktoś nie lubi łatwo się jej pozbyć
24 , I i II , jest czasem kapryśna na 5d , zarówno I i II , na II pewniejszy AF ale nadal potrafi w ścianę przestrzelić. Z tego co już rozmawiałem , ten typ tak ma czasem. Czy to jest problem ? Może dla kogoś tak , dla mnie płaczu nie ma. Nie wiem jak usuwa winiete bo nie korzystam a chyba w raw-ie to nie działa. Im mniejszy kontrasty i trudniejsze warunki tym słabiej af działa , zresztą jak w każdym szkle.
To jest cały kadr czy cropowałeś ? Najlepiej to widać na zdjęciach gdy w kadrze stoi grupa ludzi obok siebie. To szkło ma tendencję do lekkiej beczki. Postać stojąca w środku będzie bardziej napompowana :) Dystorsja jest w granicach 1,35% jest więc szansa że źle to nie wygląda.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
MM-architekci ---> No wiesz winieta powyżej 3EV wg kilku portali optycznych jak za szkło za takei pieniądze to poważna wada moim zdaniem. Taką winiete można programowo usunąć ale jak cyknąłeś na dużym ISO to szumy Ci wyjdą ładne. Ja wiem, że dla wielu ludzi to nie problem niemniej płacę to rządam ;)
Delikatnie przycięte, ale naprawdę symbolicznie. Poszukam później jakiejś foty z tańców. Dla mnie jest ok i nie przerysowuje (chyba, że się bardzo postaramy).
... ale u mnie wzrok już coraz słabszy ;)
fizyki nie oszukasz .. chyba ze w czasie obrobki
a które szkło o tej jasności przy 24mm nie ma winiety ?
nie przekonasz mnie do niczego testami z portali itp , bo dla mnie to bez znaczenia co tam piszą ;]