Wersja do druku
Mnie rozbawiło.
Mam to samo.
Jak widać autor ogłoszenia jest rozczarowany DSLR. W kliszakach serii EOS motor był wbudowany a tu lipa, albo rybki albo akwarium ;-)
Sprawa jest rozwojowa. Moi znajomi już sie skrzykują w poszukiwaniu jakiegoś Junaka :)
a linka do ogłoszenia dostałem przed chwilą od kumpla z drugiego końca miasta :twisted:
ciekawe czy utrzymują 1ds III z gripem i lampą ;]
http://www.swiatobrazu.pl/zabawne_mi..._keychain.html
http://allegro.pl/item720479903_cano...on_polska.html
Biznes życia można zrobić :D
Zobaczymy.
Wiążąca jest finalna kwota z aukcji, z tego co się*orientuję, więc zawsze swoich praw można dochodzić :]
Edit.
Już ktoś się*skusił z tego co widzę :D
no i ktoś zrobił :D
No. Ja.
No to oby było czego gratulować :D
Wysłałem maila do sprzedawcy i poinformowałem o chęci odbioru osobistego. Sam jestem ciekaw co z tego będzie.
Powodzenia pank! :D
W tym wypadku poszedłbym nawet na ugodę i kupił z (4+1)/2 na początku :P
Na razie oficjalna wersja jet taka że obiektyw sprzedał ktoś z innego działu i zapomnieli usunąć aukcji a cena była taka bo to prezent od canona :D. W sumie, spodziewałem się maila z informacją o pomyłce w cenie aukcji i zamierzałem odpuścić, ale trochę mnie tym ściemnianiem wkurzyli. Napisałem że jak już nie mają tego szkła to w ramach rekompensaty poproszę 16-35 w jakiejś super cenie, to odpisali że tak, oczywiście, po kosztach za 5840 zł. :D
Wg prawa, zawarliście transakcję, która jest wiążąca dla obu stron. Sprzedający ma OBOWIĄZEK dostawy towaru, zgodnie z warunkami transakcji. Masz prawo dochodzić swoich praw.
Ja bym powalczył o takie szkło, w tej cenie. Trzeba zacżąć pisać pisma w prawniczym stylu.
Z jednej strony masz rację, z drugiej, to żerowanie na czyjejś pomyłce, czego nie chciałem robić, ale tym kręceniem bardzo mnie zachęcają.
Ja bym tam walczył, kiedyś jakaś kobieta (co prawda w USA) wywalczyła w sądzie jakiś fajny jacht za 1000$ bo w aukcji ktoś walnął się o dwa zera...
Wow, gratulacje dla pomyslowosci dla nich :shock: Ktos sprzedal Cos, co sprzedane mialo nie byc! Ale z drugiej strony mialo byc sprzedane tylko nie w takiej cenie :shock:
Napisz im ze jak nie maja tego obiektywu w takiej cenie to w ramach rekompensaty mozesz wziac tego 16-35 za KWOTE Z AUKCJI ;) Za kazdy blad w zyciu sie placi, czasami ciezko, czasami nie, niech cierpia. A jak nie beda chcieli isc na ugode to postraszyc ;) Ciekawe czy wszystko ladnie oplacaja ;) Pewnie i urzedy mogly by sie przywalic troche ;)
To jest firma, mają sprzedać.
sprawa jest dosc jasna i typowo polaczkowa jednak w tym przypadku polaczki sa po stronie firmy
gdyby napisali ze sie machneli z cena to normalnie moznaby odpuscic bo przeciez sie zdaza i swin nie ma sobie co podkladac
ale oni "dostali obiektyw od canona" po jak mniemam wyjatkowo niskiej cenie wiec i po niskiej go chcieli sprzedac a wiec wszystko jest ok jesli chodzi o sumienie kupujacego :)
jak dostali "prezent od canona" to chyba za darmo dostali - bo "prezent" to raczej za darmo się dostaje.. no to i tak są 1699 zł do przodu na tej aukcji.. ja bym nie odpuścił
Nie wszystko jest takie oczywiste...
Kodeks cywilny. Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).
Nie śledziłem tej aukcji...
To była aukcja z Kup Teraz? Jeśli tak, to z łatwością się wykręci, że popełnił błąd przy wystawianiu aukcji.
Jesli licytacja to Ci się ten obiektyw prawnie należy :]
Cytowane wcześniej artykuły z kodeksu cywilnego sa oczywiście istotne w tej sprawie, ale nie jest tak jednoznaczne, ze mają zastosowanie w sposób literalny. Wystawiając przedmiot do sprzedaży, akceptujemy również regulamin serwisu aukcyjnego, czyli tutaj Artykuł 7 Regulaminu Allegro. Czyli niejako "podpisujemy" umowę, której postanowienia stoją ponad zapisami kodeksu.
Sprawa jest jednoznaczna - została zawarta transakcja, taka sama jak np. wymiana waluty na platformie Online Trading, Citibanku. Nikogo nie obchodzi, ze ktoś popełnił błąd i wcisnął 1 mln, zamiast 1 tys.. Był wystawiony towar, został przybity i obie strony MUSZĄ wywiazać się z warunków transakcji, bez względu na konsekwencje finansowe dla tej drugiej strony.
Oczywiście można odstąpić od wymagalności, ale TYLKO za obopólną zgodą. Jeżeli osoba, która wylicytowała przedmiot nie zgodzi sie na anulowanie transakcji, sprzedający ma obowiązek wywiazać sie z niej na zasadach, jakie określił. W tym wypadku, sprzedać obiektyw za 1.699 PLN. I nie ma tu róznicy, czy była "licytacja", czy "Kup teraz".
Kwestia, czy kolega Pank bardzo chce mieć to szkło, czy nie :) Nie jestem prawnikiem, ale jak by co, chętnie pomoge napisać odpowiedni list, za możliwośc odkupienia tego obiektywu za 2.000 pln, jeśli moje sugestie okażą sie skuteczne :)
Sory, że przeszkadzam. Znacie jakiś dowcip?
Nieee no, Panie... Regulamin Allegro ponad Kodeksem cywilnym?! Regulamin Allegro może, a w zasadzie powinien być tworzony na podstawie Kodeksu cywilnego, a nie wbrew niemu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No fakt, każdy dowcip jest dobry pod warunkiem, że jest krótki, a ten powyżej ciągnie się i ciągnie -końca nie widać. :-D
Taka jest siła UMOWY, bo akceptacja regulaminu, którą "podpisał" każdy allegrowicz jest umową :)
A co do kawałow o fotografii:
Leci samolot z fotografem na pokładzie.
Po pewnym czasie wychodzi stewardesa i mowi: "Prosze panstwa, jeden z silnikow przestal dzialac. Nie ma się co martwić, mamy jeszcze 3 silniki, dotrzemy na miejsce tylko z godzinnym opoznieniem.
Fotograf wstaje i mowi: "No ale sesja, studio, modelka zmówione, ja musze byc tam na czas..."
Leca dalej, nagle stewardesa znowu wychodzi i mowi: "Prosze panstwa, drugi silnik sie zepsul, ale prosze sie nie matwic, mamy jeszcze 2 i na miejscu bedziemy tylko z 2 godzinnym opóznieniem."
A fotograf wstaje i mowi: "No ale sesja, studio, modelka zmówione, ja musze byc tam na czas. Co ja powiem zleceniodawcy?"
Po jakimś czasie, znowu wychodzi stewardesa i mowi: "Prosze panstwa zepsul nam sie 3 silnik, ale prosze sie nie martwic, mamy jeszcze 1, bedziemy na miejscu z 3 godzinnym opoznieniem."
Fotograf nie wytrzymuje, wstaje i krzyczy: "No tak niech sie jeszcze k***a 4 zepsuje i bedziemy tak latac i latac... !"
Prawnikiem nie jestem, nie będę się upierał. Zastanawia mnie tylko, czy idąc Twoim tokiem myślenia mogę zawierać najbardziej absurdalne umowy. Np. z koleżanką, że będzie mi się oddawała co noc, albo z kolegą, że będę obijał mu ryja, powiedzmy co tydzień. Dobra, przepraszam za OT.
http://www.wired.com/rawfile/2009/08/black-hole/
W sumie nie dowcip, ale na luzno.
ale tu punkty umowy nie są sprzeczne z prawem (nie zawierają klauzul niedozwolonych itp. ) a cena jest właśnie rzeczą umowną a nie narzucaną przez prawo.. poza tym to nie kupujący nalegał na taką cenę tylko sprzedawca z taką ceną wystawił szkło na sprzedaż a to różnica
Własnie dlatego, ja bym powalczył.Cytat:
ale tu punkty umowy nie są sprzeczne z prawem
Moderatora prosze o wydzielenie rozmowy nt. allegro do innego wątku.
A by byc w temacie:
Ale musiała mu ta puszka zassać pyłu...
:)
Można by wydzielić sprawę obiektywu do pralni albo hydeparku. Na razie siedzą cicho, napisałem do allegro, czekam co mi odpowiedzą. Teoretycznie, było by po sprawie gdyby napisali że popełnili błąd przy wystawianiu aukcji bo w świetle obowiązującego prawa jest to wystarczający powód do rozwiązania umowy, ale że zachciało im się trochę pościemniać to sami sobie świnię podłożyli.
http://awkwardfamilyphotos.com/
Najokropniejsze zdjecia rodzinne w historii fotografii !!!
mocne !!!
po zobaczeniu ceny a potem 'przykładowych skanów' stwierdziłęm że to nadaje się tylko do działu 'dowcipy'
http://allegro.pl/item720986331.html
dla niezdecydowanych dokładam wesję 'lux'
http://allegro.pl/item719434675.html
Znajdź różnice między obrazkami...
http://www.techcrunch.com/2009/08/25...cks-maybe-not/
Edit:
A tak odnośnie różnych grup etnicznych:
http://www.youtube.com/watch?v=UE_RBvCq9Ec