Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
happytommy
(...)
I jeszcze jedno, nie wierzę że będzie generował o niebo lepszy obrazek niż 5D II o ile wogóle będzie lepszy jakościowo.
Jestem dokładnie tego samego zdania. Ja w dniu wczorajszym, ot tak z sentymentu, uruchomiłem rawy sprzed wielu lat robione różnym sprzętem, był nawet Olympus E1 czy Nikon D70, a to co mnie zaskoczyło to fakt, że na niskim ISO obrazek współczesnych matryc kompletnie nie jest lepszy w niczym niż obrazek starych matryc z początków ery cyfrowej w przypadku Olka E1.
Obecnie jest jakieś szalone parcie na wysokie czułości, kompletnie tego nie ogarniam.
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Jestem dokładnie tego samego zdania. Ja w dniu wczorajszym, ot tak z sentymentu, uruchomiłem rawy sprzed wielu lat robione różnym sprzętem, był nawet Olympus E1 czy Nikon D70, a to co mnie zaskoczyło to fakt, że na niskim ISO obrazek współczesnych matryc kompletnie nie jest lepszy w niczym niż obrazek starych matryc z początków ery cyfrowej w przypadku Olka E1.
to ja jednak mam inne wrazenia. moze wynika to z ograniczenia do matryc Canona, ale jak ogladam sobie 1:1 (przy odplamkowywaniu, normalnie tego nie robie) z 5D mkII i potem np. 40D, 30D albo 10D to jednak skok jakosciowy jest duzy. jak dolozyc jeszcze wzrost liczby megapikseli, to naprawde postep jest wyrazny.
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Obecnie jest jakieś szalone parcie na wysokie czułości, kompletnie tego nie ogarniam.
wlasnie to, IMHO, powinno byc inaczej zrobione w 6D. to aparat dla landszafciarzy i jesli w ogole, to matryca powinna byc zoptymalizowana pod niskie ISO. on wrecz powinien miec ciut gorsze wysokie ISO, zeby nie "zniechecac" kotleciarzy i im podobnych do zakupu 5D mkIII :)
Dobre wysokie iso daje możliwość focenia w dowolnych warunkach przy świetle zastanym.
Jeśli prawdą jest to, co mówi Akustyk o przeznaczeniu 6D - to ja osobiście będę się kierował ku D600 - genialna matryca.
Jeżeli skupimy się na jakości zdjęć to D600 wyszedł bardzo dobrze (wręcz świetnie) w teście, na wysokich ISO również. Niestety póki co, na razie jest problem z AF.
Nikon D600 im Test: Vollformat für 2.000 Euro - ColorFoto i tabela z wynikami testu: Nikon D600 Datenblatt - ColorFoto
Oby 6d był jeszcze lepszy :)
A propos wyboru pomiędzy Nikonem D600 i Canonem 6D... Mam staruszka 5D i budżetowe stałki sztuk kilka, jedną systemową i kilka chińskich lamp. Do mojej amatorszczyzny i kilku tysięcy klatek na rok wystarcza. Jednak przechodzą przez głowę myśli o zmianie czasem na coś nowszego. Pomijając ergonomię, bo to kwestia indywidualna użytkownika, AF - którym(poza aktualnym problemem w D600) Nikon niezaprzeczalnie bije Canona na głowę, DR - znów na korzyść Nikona na niskich ISO, są jeszcze obiektywy no i obrazek. I tu jest jak sądzę przysłowiowy pies pogrzebany. Obrazek z 6D, jeśli chodzi o odwzorowanie barw raczej nie zmieni się w stosunku do 5D czy 5dII, czyli dalej będzie bez zarzutu. Obróbka będzie przyjemniejsza, jeśli chodzi o kolor skóry itp. A może się mylę? Jak to jest z Nikonem? Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, czy matryce w Nikonie dalej mają te same mankamenty, które kiedyś były bolączką 'żółtych'? Pytam używających obu systemów, nie o powtarzane sieciowe komunały, ale o konkrety. W różnych wątkach na tym i na żółtym forum można przeczytać wiele opinii, sprzecznych zwykle ze sobą w zależności od posiadanego sprzętu. I nie chcę kolejnej wojenki systemowej, od czasów analogowego 50E żyję z canonem, co nie znaczy, że nie dostrzegam wad. Jest tu ktoś, kto ma doświadczenie praktyczne z 5DII np. i nowszymi Nikonami FF i chciałby się wypowiedzieć? Znając życie o ile w ogóle zmienię, będzie to 6D, bo mi będzie bliżej i łatwiej.
San
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Jeśli obrazek będzie taki sam, ale AF będzie lepszy na bocznych i środkowy będzie lepiej działał w Servo to jak dla mnie jest lepszy....
Zdecydowanie zgadzam się z McLarenem.
Mam 5d II i chce kupić drugiego ff 5d III nieco dla mnie za drogi. Kupiłbym drugie 5d II ale czekam na pierwsze testy 6d. Obraz z pewnością nie będzie gorszy od 5d II (a ten mi w zupełności wystarcza) Jeżeli AF będzie choćby ciut lepszy to moim zdaniem warto dopłacić do 6d. Co do cen 5dII to o ile w sklepach po pojawieniu się nowego canona może rosnąć to na aukcjach będzie pewnie bardzo dużo interesujących ofert
Generalnie bardzo ciekawe to będzie porównanie do d600. Pierwsze sample jednak chyba pchają ku Nikonowi. Chyba nawet znany nam tu kolega Cichy już przeszedł na żółtą stronę mocy.
Cytat:
Zamieszczone przez
RHJG
Szóstce dali lepszą matrycę (względnie soft) niż mk3!?
Wszytko jest możliwe. Trzeba będzie sprzedać 5dIII i kupić coś innego. Podobno AF i tak jest do ****:D:D. O ten soft to bym się nie martwił o ile faktycznie to zasługa softu. :)