Van Murder rewelka te analogowe :D
Jakim aparatem robisz? i jakiego szkła używasz? Baaardzo mi się podobają a ja kurdę kolorowe negatywy znowu zamówiłam :D ehhh...... :/
rozumiem, że nie pracujesz na wewnetrznym pomiarze swiatla?
Wersja do druku
Van Murder rewelka te analogowe :D
Jakim aparatem robisz? i jakiego szkła używasz? Baaardzo mi się podobają a ja kurdę kolorowe negatywy znowu zamówiłam :D ehhh...... :/
rozumiem, że nie pracujesz na wewnetrznym pomiarze swiatla?
dzięki Paenka! miło że wpadłaś :)
niedawno nabyłem EOS-1N z Power Drive Booster, miałem prawie 3 lata przerwy w fotografowaniu analogiem, ale w końcu zatęskniłem za tym - więcej szczegółów znajdziesz w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=34329
od czasu jak aparat przyjechał do mnie z Teksasu (w piątek minie tydzień;) ) naświetliłem, wywołałem dwie rolki negatywów BW z nich pochodzą zdjęcia które zamiesiłem ostatnio w galerii...
pierwsza rolkę (400TX) zrobiłem w całości na 35L a drugą (acros) w połowie na C 50/1.4, nie podpinałem jeszcze do analoga swojego ulubionego zoom'a, zrobię to jak założę do aparatu Portrę lub Astię, na razie oddaję się czarno białemu szaleństwu ;)
co do pomiaru światła tak jak słusznie zauważył kolega Artus, mam prawie zawsze przy sobie światłomierz, ale głównie dla szpanu;) i żeby robiąc wrażenie profesjonalisty ;) nić tak nie wzbudza zainteresowania gapiów jak pomiar światła dziwnym użądleniem z białą kulką - od razu proszą o wizytówkę ;)
a tak na poważnie to mojego Sekonic używam najczęściej zanim wyjmę aparat z plecaka lub założę film do aparatu - staram się określić warunki dokonując wstępnych pomiarów żeby zadecydować o doborze szkła i ISO, lub czy wyciągać statyw czy nie...
w 90%-ch podczas robienia zdjęć na zewnątrz, w zmiennych warunkach, zdaje się na pomiar cało matrycowy uśredniony, w ekstremalnie trudnych warunkach (zdjęcia sportowe: box, surfing, motocross) używam spot'a do pomierzenia światła a później jadę na M,
przy pomiarze cało matrycowym uśrednionym bardzo często kompensuję ekspozycję ręcznie w zależności od sytuacji: przy zdjęciach nocnych na -1 do 1.5 EV bo wbudowany światłomierz po prostu przekłamuje, przy mocnym back-light kompensuje na +1EV, +2EV, negatywy prześwietlam o 1/3 EV, z doświadczenia wiem że lepiej jest je prześwietlić niż nie doświetlić, mniej szumów więcej detali w cieniach, jak trzeba obniżam miejscowo ekspozycje, nakładając warstwę multiply w PSie
...jeżeli mogę coś polecić w kwestii pomiaru ekspozycji w fotografii portretowej (wiem że interesujesz się tym tematem) warto dokonywać pomiarów na na twarz, nie przejmować się ekspozycja reszty, dużo łatwiej jest przyciemnić tło niż wyciągnąć z cieni poprawne kolory i przejścia tonalne na skórze modela, czasami warto prześwietlić twarz od +2/3 do 1EV ( szczególnie w fotografii studyjnej ) a później przyciemnić włosy oczy i usta w programie graficznym niż robić na odwrót... nie doświetlona twarz bardzo traci na swojej atrakcyjności - szczególnie oczy, dodatkowo uwydatnia pory
precyzyjny pomiar światła na twarzy gwarancja sukcesu ;)
pozdrawiam
arturs-> dlatego chciałam uścislić bo zauwazylam ten przedmiot......czy mężczyźnie zawsze na siłę muszą udowadniać że są bardziej spostrzegawczy od kobiet? :/
Van Murder czyli rozumiem, że gdy mierzysz światło to ustawiasz parametry na drabince tak aby było na +/- EV tak?
A teraz jak w przypadku ludzi z wich otoczeniu pracy ? :D
No i czy skanujesz negatywy czy odbitki? Pewnie jakimś dedykowanym do negatywów skanerem?
dokładnie tak, dbam o to by twarz była dobrze doświetlona reszt mnie delikatnie pisząc wali ... ustawiam kompensacje na oko, to już kwestia treningu - tysiące godzin spędzonych z cyfrowym lustrem, pozwalają mi na łatwiejszą pracę z analogiem ... ;)
skanuje negatywy na najtańszym skanerze jaki udało mi się kupić: Canon CanoScan 4400F, do sieci i ewentualnych proofs dla klienta wystarcza bez problemu, jak będę potrzebował lepszych skanów to mam w sąsiedztwie profesjonalny fotolab :)...
pozdrawiam
Czyli ten Twój światłomierz nie mierzy tylko światła odbitego?
Tak dla uściślenia bo różnych już określeń słyszałem ten pomiar matrycowy uśredniony to jest ten drugi? Pierwszy matrycowy, drugi centralnie ważony (uśredniony) a trzeci punktowy (spot).Cytat:
Zamieszczone przez VanMurder
Pozdrawiam
Witaj Adam :smile:
Widzę że pojawiły się fotografie z analoga. 8-) Z chęcią im się przyjrzałem. Bardzo spodobała mi się pierwsza fotka z biedronką, co się tyczy Acros 1 i 2, to jedynka bardziej pozostawia mnie w zamyśleniu; co dziewczynka czyta z takim zaangażowaniem w takim miejscu...? - super. Kotek, pierwsza fotka - przyjemna w odbiorze. Misje uważam za rewelacyjne zdjęcie, 8-) bardzo mi się podoba. Ławeczka już mniej.
Największe emocje wzbudziła we mnie fotka z twoją córką. :lol: Czuje tutaj konflikt "no nie, znowu zaczyna" - czy coś w tym stylu. Gratulacje dla małżonki za strzał w dziesiątkę. Fotka pełna emocji, będzie niezła pamiątka.
Pozdrawiam Tomek
Dzięki wszystkim za odwiedziny, pozytywny odbiór moich fotek z analoga:)
czas na kilka fotek z trzeciej rolki - ILFORD DELTA 400:
na dwóch pierwszych fotkach mój "kolega po fachu" - Regis.
wszystkie cztery 1N+35L@1.4 1/30sec. ISO 400. / pomiar zewnetrznym światłomierzem na twarz, wszystkie prosto ze skanera + lekkie wyostrzanie po zmniejszeniu do sieci...
DELTA 1
DELTA 2
DELTA 3
DELTA 4
pozdrawiam
No, przyznam się, że jestem pod wrażeniem.
Moim faworytem jest 2 pomimo "krzywego" kadru ;)