Ponad 300km od stolicy. ;)
Wersja do druku
Ponad 300km od stolicy. ;)
Na telefon nic Ci nie powiedzą, musisz wysłać puszkę do serwisu.
Witam wczoraj wysłałem mojego Canona 40D do serwisu na Żytnią.
Powód error 99-nie pomaogła zmiana szkieł,wyciąganie baterii itp.
Zdjęcia mogłem robić w live view i tyle.
Dzisiaj otrzymałem odpowiedź-naprawa mechanizmu lustra-koszt 250zł .
Aparat ma zrobione 13600 zdjęć
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomniałem jeszcze dodać że gdyby to była migawka to Canon 40D ma ją wymienianą do 100K za free -taką dostałem informację z serwisu
Witam, posiadam Canona EOS 450D. Jeśli chodzi o budowę techniczną aparatu jestem kompletnym laikiem. Parę dni temu po zrobieniu 2 zdjęć wyskoczył mi błąd er99. Wymieniłem baterię, obiektyw, cały czas to samo. Po wsadzeniu baterii (aparat jest oczywiście OFF) słyszę jak coś pracuje. Włączam go jest ten sam dźwięk i od razu wyskakuje err99. Wstawiam link do zdjęcia, które zrobiłem przed wyskoczeniem błędu.
http://www11.speedyshare.com/files/2...IMG%200619.JPG
Na zdjęciu widać, że coś jest nie tak jeśli chodzi o 'hardware', lecz nie mam pojęcia co to jest, Przed wysłaniem do serwisu chciałbym wiedzieć z jakimi kosztami naprawy muszę się liczyć ponieważ nie wiem czy wysyłać teraz czy po wypłacie :/
Z góry dzięki za pomoc.
Rozleciała się migawka
A nie masz czegos w komorze? Podnies recznie lustro (palcem), zobacz czy cos sie nie urwalo...
podniosłem, wszystko wygląda ok. Chyba nic się nie urwało. Jeśli to migawka, jakie będą Waszym zdaniem orientacyjne koszty wymiany/naprawy? :| i czym mogła być spowodowana ta awaria? Aparat nie upadł ani nie doznał żadnego uderzenia itp. Ktoś kiedyś wspomniał, że Canon daje gwarancję na migawkę oprócz gwarancji na aparat?
Wydawało mi się, że forum jest tworzone po to, by wymieniać się informacjami, POMAGAĆ mniej doświadczonym etc., Twoja irytacja chyba nie jest uzasadniona a do serwisu dzwoniłem i pisałem lecz informacji mailowych ani telefonicznych w takich sprawach nie udzielają. Dopiero po wysłaniu aparatu do serwisu można się czegokolwiek dowiedzieć. Chciałbym choć wstępnie ustalić co MOGŁO być przyczyną usterki i ile 'to' będzie kosztowało zanim wyślę aparat do naprawy.
Sądząc po zdjęciu lepiej żebyś się udał do serwisu:sad:
- masz tu cennik z Czapskich w Krakowie
http://fotoserwis.krakow.pl/naprawy_...i.html#migawka
Problem: There is something wrong, but the camera either doesn't know what it is, or is not telling you. This is a catch-all response when the fault does not fall into one of the other categories.
Solution: Turn the camera off, then remove the lens, battery and CF card. Leave the camera to sit for a few minutes. In the meantime, use a soft, dry cloth to polish the gold contacts at the rear of the lens and just inside the camera lens mount. Then replace the lens, CF card, and turn the camera on. If you still see 'Err99', repeat the above procedure, but leave the camera alone for about 20 minutes. It might also help if the camera is fully charged before you put it back into the camera. Try using a different CF card and different lens to see if you can isolate where the problem is coming from. If none of the above helps your camera may need a trip to a Canon Service Centre.