jak nie poszaleja z cena i koma bedzie choc troche lepsza niz w obecnym 50/1.4... to jestem jak najbardziej za...
Wersja do druku
a co jest nie tak w 85 1.8 że chcecie nowego? ma wiele przewag nad 50 1.4
- zamknieta konstrukcja
- lepszy USM
- b.dobra jakośc obrazu
czego Wam braakuje? IS`a czy co?
No ale cena będzie odpowiednio większa. I wtedy będzie znowu narzekanie. Eh..
jak dadzą prawdziwy USM, to będzie pięknie
tylko będę się czuł trochę jak frajer, bo będę musiał 2x płacić za to szkło :/
Mi tam obecna 50tka pasuje, poza kręcimordką (ludziom, którzy delikatnie obchodzą się ze sprzętem się psuły te szkła, a co dopiero mi).
Micles, piszesz tak jakbyś tego szkła nigdy nie miał. Możesz być spokojny, aktualna wersja nie rozpada sie w rękach od samego trzymania.
UrGuR, piszesz tak jakbyś nigdy nie widział co moje obecne szkła przeżywały i dzięki temu, że nie mają ruchomego tubusa jeszcze działają i nie mają syfu w środku...
Używasz ich jako pocisków armatnich? :D
ja potwierdzam, że 50/1.4 miałaby wątpliwy żywot u miclesa :-P
Kurde może z DsIV wyjdzie coś fajnego? np. 35LmkII?
Ma być jakieś niszowe szkło, a 35L w sumie takie jest, nie? :-P
To może zrobimy zakłady? Po ilu dniach normalnego, codziennego użytkowania 50 1.4 I by mi się sypnęła? Po ilu dniach powierzchnia kurzu przekroczyłaby 50% łącznej powierzchni szkła? 50 1.4 II to dla mnie istne zbawienie, bo aktualnie często mi tej 50tki jednak brakuje (i ze względu na mm (pomiędzy 28 i 70 - jak znalazł), i ze względu na światło).
proponuję założyć nowy wątek o "żywot u miclesa" i wrócić do tematu ...
Promocje na 50d, 28-135 i 70-300! Czyżby szykowali 60d z nowymi kitami?
podobno się ma pojawić nowy firmware 1.2.0 do 7D , ale mało infa
co tam będzie / jest usprawnione, pewnie poszerzą o nowe szkła ?
ps. śmigam na 1.1.0 i chodzi ok
Canon rumors:
I received some info about firmware 1.2.0. It is a legitimate version.
Fixes
- Fixes issues related to poor quality third party batteries.
- Added code for upcoming remotes, accessories and lenses.
The source is a good one.
Pisz po polsku... proszę.
Pozdrówka!
Ale sam tytuł wątku można było w ojczystym języku napisać ;-)
Takie wątki przepisane z Canon Rumors to możnaby wrzucać do tematu z plotkami, a nie tworzyć nowe tematy ... ? :/
Wcale bym się nie zdziwił....
lepiej tego nie instalować :P
To już by było przegięcie pały. I tak z zamiennikiem nie ma wskaźnika zużycia akumulatorów, jak jeszcze zupełnie je zablokują to będzie masakra.
http://canon-board.info/showthread.php?t=50512
http://canon-board.info/showthread.php?t=53310
http://canon-board.info/showthread.php?t=61500
O czymś to chyba świadczy...
Jak myślicie, ten codec przyda się nam do 5d3/60d/1ds4?Cytat:
Zamieszczone przez http://www.canonrumors.com/2010/04/canons-new-xf305-xf300-camcorders/
Encoding Main Concept MPG H.264/AVC przez GPU :
http://www.mainconcept.com/products/...eleration.html
Dosc ciekawe njusy. Do tego oznaczone CR2. Martwi mnie to nowe szerokie f/4. 17-40 pojdzie na wymiane? Troche bieda. Dodadza ISa i cene jak za nikkora 16-35/4 VR. troche slabo, choc to nie moj rynek.Cytat:
Announcement 1
60D Type of camera, it could be called something else.
The EF-S 60mm Macro will receive IS.
There is a “murmur” that a new 70-300 type of lens could also be announced.
This will be the first announcement.
Announcement 2
The 1Ds Mark IV will be announced
EF 24-70 f/2.8L IS will be announced
A new f/4 wide angle with IS
A new L prime, unknown as to which will get replaced. The 35mm isn’t a guarantee.
A new Flash
New accessories
This will be the 2nd announcement and the big news for Photokina
no i licze ze to jednak o 35L mowa :)
Jaka bieda? bo nie rozumiem :) Chyba dobrze ze prawie pelnoklatkowy 17-40 zostanie wymieniony na cos lepszego bez efektow specjalnych na brzegach klatki.
IS w takim szkielku to wbrew pozorom tez dobra rzecz, czasy naswietlania przy fotografii widokowej (przymkniecie+polar) wcale nie gwarantuje braku poruszenia, nawet w sloneczny dzien.
Tak czy tak... to wydaje mi sie ze gole 17-40 nie zniknie, a raczej bedzie sprzedawane rownolegle dla zwolennikow klimatycznych obrazkow(winietka+stylowy blur) :)
No to jak nie zniknie to OK. Bieda w tym znaczeniu, że jakby zniklo a to 1.5 razy drozsza to zrobi sie bieda...dla portfela nie jednej osoby ;)
ano, tak to sie zgodze.
Swoją drogą. Jeżeli chodzi o puszki to jest to bardzo pradopodobny scenariusz. 7D swoje rynek kupilo, wiec mozna tansze 60D wrzucic. Teraz 1DsIV zarobi swoje, zeby za rok na photokine przygotowac 5Dmk3/3D.
Pewnie tak bedzie, a swoja droga to mam ostatnio stycznosc z 550d i naprawde funkcjonalnie on praktycznie nie ustepuje 5d mk2. Budowa tego body tez jest w sumie ok, jak sobie przypomne 300d ktore mialem kilka lat temu to naprawde olbrzymi postep i w jakosci materialow i w spasowaniu.
Teraz gdy wyjdzie 60d i zostanie "doposażony" o ergonomie serii xxd w nizszej cenie od 7d to bedzie hit.
przedtem była mowa o L stałce która jest niszowa.
14L i 24L są już mkII, 85L też (choć mało ona niszowa - chyba, że ze względu na cenę :-P) 135L jest jednym z najlepszych szkieł C (no chyba, że władują w nią IS ale nie wiem czy to ma sens :?:) właściwie to oprócz niej tylko 35 i 50 nie mają mkII a 50 na pewno jako standard niszowa nie jest - chyba, że będzie 50/1.0 mkII :-P
Ja obstawiam 35LmkII
P.S. ciekawe co to za nowa lampa będzie. 600EX? Czy może 580EXIII z jakimiś ficzerami :?: (ale co jeszcze można do systemowej lampy włożyć :?:)
Cos sie mowilo o 720EX pare razy. Mysle,ze to moze byc to.
50/1.0mkII wątpie, bo 50/1.2 zastąpiło wlasnie 50/1.0 więc raczej do tego nie wrócą...
Moc. Nikon ma chyba obecnie wyższą LP od nas.
Co to je LP?
no ale 720EX (dla 105mm) to jak już coś to chyba tylko młotek,
ale ja myślę że jak wyjdzie taka lampa to po prostu będzie identycznej mocy jak 580EX tylko, że będzie z zoomem 200mm, przy ktorym to będzie miała LP 72
Nikonowskie lampy są słabsze od 580EX (LP 46 dla 50mm), przykładowo najnowsza SB-900 (LP 34) jest sporo słabsza od starszej SB-800 (LP 44)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT:
SB-900 ma LP 40 dla 50mm
720EX? Brzmi kozacko, ciekawe jaka będzie cena (chociaż mając 580EXII w dobrym stanie zmiana nie powinna być jakaś drastyczna dla portfela ):-P
Albo może być tak jak mówi sebcio80, że LP dla 105mm pozostanie bez zmian a lampa dostanie tylko zooma do 200 - co też nie jest złe w sumie :-D
dla wiekszosci zastasowan to nie ma znaczenia, zreszta blyskanie lampa na wprost przy tak długich ogniskowych daje strasznie brzydkie efekty, przydalo by sie natomiast przyspieszyc zoom i go wyciszyc,
nie zmienia fo faktu, ze Canon musi troche odswierzyc swoj system EX, bo porownujac go do Nikona, ze wzgledu na wyglad, ergonomie, nowoczesnosc to zostaje daleko z tyłu,
ST-E2 to prechistoria, a 580EX II w porownaniu do SB-900 wypada ogolnie slabo, no i przydalo by sie przywrocic wybor master / slave w przelaczniku a nie bez sesnu umieszczac to w menu, wlaczajac przez przytrzymanie przycisku - tragiedia
mogliby wypuścić powiedzmy 600D - matryca 10-12 MPx, górny wyświetlacz, używalne ISO 6400 , max waga 500g i nic więcej mi nie trzeba :)
550d ma używalne ISO 12800 przy 18mpx. Jak Ci za dużo, obcinaj brzegi - oszczędzisz na tele :D
Górny wyświetlacz uważam za zbędny gadżet, przycisk [Q] w 550d i tylny ekranik są naprawdę bardzo ergonomiczne. Mówię to jako użytkownik choćby 20d.
Jeżeli na coś naprawdę warto czekać, to na nowego dwucyfrowego z tą właśnie matrycą (lub lepszą). A może dwucyfrówka z APS-H?
I tak i nie. Przydałoby się nawet do odbijania bo masz wtedy większą moc i tak.
Jak by Canon dał jakiś rodzaj bezprzewodowego sterowania - może być razem z nowym akcesorium jakimś-byle nie za drogim :-P To byłaby bajka. Ale moim zdaniem to pobożne życzenia użytkowników...