Się śmiejecie, ale te gigapikselowe panoramy to właśnie na takich ogniskowych robią. No i obrazy, ...
Wersja do druku
Się śmiejecie, ale te gigapikselowe panoramy to właśnie na takich ogniskowych robią. No i obrazy, ...
http://allegro.pl/canon-50-d-okazja-i1445081842.html
Może nie podejrzane, ale okazja jak pieron ! :)
Co do 100-400, kupujący ma bardzo zbieżną pierwsza i ostatnia literę nicka oraz liczbę komentarzy z osobą, która już wcześniej robiła zakupy u paparazzi_2009 i wystawiła mu komentarz.
3,950 cena mnie trochę zaszokowała
Ale kto do niego napisze jak taka cena? Mało kto bedzie w ogóle zaglądł do ogłoszenia
Wszystko jest warte tyle ile ktoś jest w stanie za to zapłacić. Tak samo podejrzane powinny być wszystkie aukcje z 5D mk1 z ceną powyżej 3k
Nie przesadzaj za ładne body z małym przebiegiem trzeba dać 3,5 do 4 k no i są chętni. Za 3 k kupisz ale troche podjechane lub przelatane
Różnica polega na tym że 5D Mk I w zasadzie nie ma konkurencji. Za podobne pieniądze z matrycą FF można dostać tylko 1Ds Mk I, który na allegro pojawia się niezmiernie rzadko. Za niewiele więcej niż ten facecik zaproponował 50D można kupić 7D, który jak by nie patrzeć jest aparatem lepszym i bardziej zaawansowanym.
http://allegro.pl/canon-5d-w-idealny...431938653.html
może też nie podejrzana, ale co powiecie? zastanawiam się nad pogonieniem 50-ki i zamianą na 5D do nowego 5DII
Ale ile by wyniosła go prowizja z 2500 zł powiedzmy? 50% to allegro nie ściąga na pewno. Wiem, bo sprzedawałem pentaxa i nie miałem takich nowinek.. Płaciłem bodajże około 5-10zł.
Tylko tyle wiesz o nim. Najlepiej byłoby zadzwonić i odpytać go po prostu. To najprostszy i najlepszy rodzaj kontaktu ze sprzedającym ;)Cytat:
Lokalizacja dolnyslask
pawciolbn, dzięki za podrzucenie aukcji ;) ale ja chyba będę zbierał na 1d mk3 ;)
Od 2500zł prowizja to "zaledwie" 75zł, więc całkiem sporo. Kasę allegro trzeba płacić jak Ci się uzbiera powyżej 10zł na koniec miesiąca.
Więc nie ma się co dziwić, że ludzie kombinują. Ale nie żeby od razu podejrzana aukcja bo cena za wysoka.
Oczywiście pogoń swoją 50-kę w przyzwoitej cenie (najlepiej w moją stronę).
A tak na chłodno to to że nie ma adresu sprzedającego nie przekreśla go. Nie każdy ma ochotę płacić podatki za coś za co już je zapłacił). Nie kieruj się tym co widzisz, poproś o dodatkowe aktualne foty body i sprawdź je.
Pozdrawiam.
5D2 będzie na dniach - nastawiam się na nówkę (jakoś tak wolę jedno nowe..), a drugie właśnie albo zostawię 50D albo szukam w dobrej cenie 5D1.. 50-ka nie zjechana - po niespełna roku (jeszcze gwar) mam ~9000 klepnięć, więc byłoby o co się bić.
Na razie nabędę FFmkII i jakieś tele, bo brak. Później zobaczymy..
ps. a który to kolega na CB?
a 7200 nowe. W dodatku w jakim stanie to 5dmk2? Widziałeś ile poniektórzy sobie liczą?
- w FJ w Toruniu na takiej liście ogłoszeń; prawie nowy 5dmk2, 3 miesiące gwarancji, cena 6200. Okazja jak nic ze zdjęć wglądał super - ale jest wymianie migawki ;) przebieg na dzień dzisiejszy 201tys ;) wg Ciebie warto?
Dostałem odpowiedź od sprzedającego, że puszki kupuje z niemieckich sklepów gdzie trafiają w rozliczeniu. Obecnie posiada jeszcze inne które też ma na sprzedaż. Sprawdza sprzęt i czyści matryce. Uważacie że warto zamienić 50D na takie body, co by stanowiło backup dla 5DmkII. Czy nie warto dokładać tysiaka i zostawić cropa...
Po porobieniu FFem 50tki już nie tkniesz. Moja od czasów piątki zrobiła może ze 100 zdjęć - raz jak sprawdzałem czy jeszcze działa, a drugi raz jak kręciłem film i miałem tylko jedno aku do piątki i czekałem aż się naładuje.
Wiem że magia FF jest warta przesiadki bo mkII już na dniach odbieram a do tej pory pracowałem na pożyczonym...
Tu bardziej konkretnie chodzi mi o tą aukcje i zakupy sprzętu z Niemiec.. Miał ktoś styczność z tym sprzedającym?
No i czy warto za takie body dać te pieniądze czy jednak zostawić cropa - bo to głównie o backup chodzi...?
Akcja dobiega końca ale oferta kusi...
ja bym szedł w 2x FF
Akcja dobiega końca ale oferta kusi...[/QUOTE]
pogadaj jeszcze z człowiekiem o cenie, bo aktualna to nie ostateczna, z tego co się orientowałem ;)
Miałem okazję kupić od znajomego 5D2 trochę ponad roczny, 71tys migawka, z drugim akku oryginalnym i gripem zaminnikiem za 5000. Niestety bardzo mu się spieszyło a ja nie zdążyłem w dzień zebrać kasy... Puszka była pewna bo zrobiłem nią 1ślub. W ciągu jednego dnia poszedł na allegro za 5500 jeszcze z pocałowaniem ręki :-D
Także ja na pewno nie brałbym 5D1 za prawie 4,5tys!
Pawciu to nie jest atek o kupowaniu 5D proponuje przenieś się z tym gdzie indziej
^^Dokładnie. Proszę więcej nie smiecić.
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2021297
brak telefonu, tylko wysylka. ciut podejrzane :)
To przecież nasz kolega z forum.
Tu masz nawet telefon, i zaproszenie do odbioru osobistego, jeśli potrzebujesz :)
http://canon-board.info/showthread.php?t=73537
Tutaj akurat masz rację, ale generalnie brak możliwości odbioru osobistego zapala u mnie lampkę ostrzegawczą.
może nie zwróciliście uwagi ale ten zestaw był wystawiony na CB http://canon-board.info/showthread.php?t=73537
No był, ale nie każdy zainteresowany sprzętem Canona siedzi na CB.
Nie.
Pisałem, że generalnie brak możliwości odbioru osobistego jest dla mnie sygnałem ostrzegawczym. Akurat pamiętałem, że niedawno taki zestaw był na forum.
Brak informacji o odbiorze osobistym nie jest jednoznaczny z brakiem możliwości odbioru osobistego. Czasem aukcję wystawia się "na chybcika" i nie wszystkie informacje zostaną zamieszczone. Wystarczy zapytać, nie ma sensu od razu robić afery.
To samo obserwuję u niektórych paranoików z forum odnośnie pudełek, ładowarek itp - jak ktoś nie napisał, że są w zestawie (chociaż nierzadko są), to już na pewno sprzęt kradziony :mrgreen:
A czy to ja robiłem z tego aferę?
Ok.
Chociaż może dziwny jestem, ale ja bym aukcji przedmiotów o takiej wartości nie wystawiał "w pośpiechu".
Najlepiej zmieńcie temat wątku na "wszystkie aukcje na allegro są podejrzane", bo do tego ostatnio to zmierza. Czy nie można dywagacji na tematy jak wyżej wyrzucić gdzieś do hydeparku, bo tutaj nie dość że nosi to znamiona oczerniania niektórych sprzedających, to jeszcze dezorientuje.
Wszystko prawda, ale nienajlepiej świadczy o sprzedającym. Jeśli chce się sprzedać sprzęt foto za duże pieniądze to naprawdę wypada się trochę postarać.
Niemniej zgadzam się iż doszukiwanie się oszustwa w aukcjach użytkownika roj5 zakrawa na paranoję :-) Mógłby sobie darować te "marketingowe" wstawki w stylu Conrado, ale to wyłącznie kwestia estetyki przekazu.
ale burza sie zrobiła :) Panowie spokojnie. Tak jak już wcześniej bodajże MacGyver zauważył temat dotyczy aukcji podejrzanych a nie aukcji wystawianych przez oszustów. Ja w dodatku dodałem CIUT podejrzana ze względu na brak informacji o odbiorze osobistym i brak telefonu. Tak jak pisał MC_ to zawsze zapala lampkę ostrzegawczą u mnie.
Szczególnie jak ktoś naraz wystawia dużo drogiego sprzętu ( przypomnijcie sobie użytkownika Ladylike na allegro o którym tutaj było pisane rok temu - aukcje były wystawione w sposób identyczny - drogi sprzęt od zł, brak telefonu, brak odbioru osobistego - okazało się, że to oszustwo na kilkadziesiąt tysięcy).
Nie wiedziałem, że to ktoś z forum - akurat nie skojarzyłem tych aukcji z ogłoszeniem z giełdy, które wskazaliście.
Fałszywy alarm, ale mógł już wstawić te podstawowe informacje, skoro jest możliwość odbioru osobistego to czemu tego nie zaznaczył przy aukcji? mógł dodać też tel. skoro na CB dał. Byłby bardziej wiarygodny i napewno by się tu nie znalazł.
pozdro!
http://allegro.pl/canon-5d-i-dodatki-i1454272350.html
Facet wysłał aparat do serwisu a w ogłoszeniu napisał stan licznika nie znając go
Jeśli nie używał kart z innych aparatów bez uprzedniego formatowania to wie ile ma naklepane. W moim 300D też dokładnie wiedziałem... dopóki aparat nie pojechał na żytnią :-)
Facet nie wygląda na handlarza a tym bardziej na pasera, konto na allegro od 2003 r, niemal wyłącznie kupuje.
Nie każdy handlarz to oszust, jak dla mnie dziwne podejście masz.
Wygląda mi to bardziej na ofertę od osoby, która nie do końca wiedziała, jak się sprawdza przebieg "piątki". Oczywiście możliwe też jest, że aparat poszedł poza Allegro, ale to akurat nie byłoby niczym nowym.
Proponuję wrócić do opinii które później wystawiali kupujący tym "podejrzanym" sprzedającym - nie spotkałem się z żadnym negatywem z ich strony :!:
Ja miałem przypadek, że gość sprzedał mi praktycznie nieużywane 70-300 DO (z kompletem markowych filtrów i oryginalną osłoną przeciwsłoneczną) za 1/3 jego wartości - jego wcześniejszy zakup udokumentował fakturą wystawioną na swoją firmę.
Po prostu niektórzy mają kasy po pachy i sprzedają dobry sprzęt za naprawdę niskie pieniądze - chcą się pozbyć rzeczy leżącej im niepotrzebnie w szufladzie za jakąś naprawdę niską opłatą.
Gdybym nie miał możliwości odbioru osobistego w/w zakupionego obiektywu może i bym podejrzewał jakiś "kant" - przekonałem się jednak, że sprzedawca okazał się uczciwym człowiekiem :!:
Prawdą jest też, że nie wszystko co się świeci jest złotem jednak z drugiej strony mimo początkowych naszych odczuć nie każdy też okazuje się typem z pod ciemnej gwiazdy.
Przy odrobinie naszego rozsądnego podejścia do transakcji (tylko odbiór osobisty przy "wyjątkowych" okazjach, sprawdzenie numerów sprzętu czy nie figuruje jako utracony, sprawdzenie sprawności działania, spisanie pisemnej umowy kupna-sprzedaży) szanse, ze ktoś nas oszuka znacznie maleją.
Należy jednak pamiętać, że pośpiech jest złym doradcą.
http://allegro.pl/canon-5d-z-oryg-gr...447510999.html
Sprzęt się uszkodził, chyba to jakaś szczególna przypadłość na allegro.
A swoją drogą, co komu szkodzi wystawić sprzęt na alledrogo za określoną kwotę. Jeśli z góry zakłada się, że nie sprzeda się sprzętu poniżej pewnej kwoty.