Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Cytat:
Zamieszczone przez
kotekx13
mam pytanie: podpinasz canona 400/5,6 i konwerter i działa?? czy jakieś czary mary robisz?
Nie wiem czy to pytanie do mnie ale odpowiem :) Tak, działa wszystko normalnie, tylko trochę wolniej. Da się tym zestawem robić zdjęcia ptakom w locie. To zestaw na idealne warunki. Im więcej słońca tym lepiej. Poniższy ( dzisiejszy ) przykład; dwa kolejne zdjęcia w serii, AF servo, AF rozszerzony do piętnastu punktów, 1/3200, odległość 40 - 50 metrów. Jeśli słońce mamy za plecami to jest szansa na niezłe zdjęcia. Pozostaje pytanie czy zdjęcia nie byłyby lepsze bez konwertera. W sumie można by to łatwo sprawdzić ale..... po co sobie odbierać złudzenia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Proszę Pana, Pan myśli sobie że co, ktoś będzie z marszu na Pańskie życzenie leciał z aparatem w jakąś ciemną uliczkę gdzie można np. szybciej zarobić w zęby i stracić aparat zanim naciśnie się spust migawki i robić dla Pana zdjęcia porównawcze (ta sama fotografowana scena przy różnych wartościach ISO)?
Canon EOS 7D Mark II Review - Sample Images | PhotographyBLOG
^ Pan przewinie sobie ekran na dół, są tam przykładowe pliki RAW (Sample RAW Images) do pobrania. Czy zdjęcie uliczki na ISO 6400 oraz lamp na ISO 3200 zaspokajają Pański głód wiedzy?
Albo inaczej, w największym skrócie:
Źródło:
Canon 7D Mark II review: Noise and dynamic range | TechRadar
Chętnie przyłączę się do prośby już 2 osób.
Przy okazji kolega mkamelg zapewne posiada c7d2 i z własnego dobrego serca pomaga w tym wątku powyższym tekstem?
Oczywiście tekst pomocny jak diabli i te linki, bezcenne...
Czy kolega mkamelg robił kiedykolwiek zdjęcia w ciemnym kościele, sali itp? Czy robił zdjęcia w "uliczkach" w okolicach zmroku? Może robił zdjęcia z imprez plenerowych które przeciągnęły się do wieczora?
Jeśli tak, to może mi powie które ze zdjęć które linkował są wykonane właśnie w takich lub zbliżonych warunkach? (zdjęcia półki z iso 100 i więcej nie są tymi warunkami i pojedyncze zdjęcie nóg pod chointą również...)
Co więcej śmiało mogę powiedzieć, że część z jpg które tam oglądałem wyglądają jak zdjęcia z kompakta lub robione były tak marną optyką, że zabiło to jakość lustrzanki...
Koledzy, czy nikt nie znajdzie chwili na zrobienie kilku zdjęć wedle prośby kolegów?
Nie ma być to fotografia artystyczna a jedynie w konkretnych warunkach, od biedy otwórzcie okno pod wieczór i zróbcie parę zdjęć wedle iso zadanego w prośbie :)
Przy okazji do nomoamo: Też bym wybrał a do sportu c7d2 ale mnie nie stać na oba bo jestem amatorem i nie zarabiam na zdjęciach, jak zapewne przedmówcy...
Pozdrawiam
Jak się sprawdza tryb silent w 7d2? W fotografii przyrody czasem jest to ważniejsze niż szybkość.
Ktoś z fotografujących przyrodę mogłby wrzucić zdjęcia robione w terenie przed wschodem lub po zachodzie słońca (chodzi mi o iso >1600).
Pozdrawiam
Dylu
W ostatni weekend w trakcie Dni Nato w Ostravie testowałem konfigurację poleconą przez użytkownika z innego forum (z innym obiektywem ale jednak ta sama tematyka). Manual Mode + Auto ISO. Przysłona prawie przez cały dzień ustawiona na stałe (7.1) czasy w zależności od obiektu: /400 i dłuższe dla startów i panningu, /640-/800 dla śmigłowców, /1000-/1600 dla turbośmigłowych i odrzutowców.
Przy lekkim zachmurzeniu (niewielkie Cu, dosyć dużo cirrusów) ISO nie wskakiwało wyżej niż na 350 max 400, na ogół w granicach 200. Poruszonych w granicach 10-15%.
MiG-29AS | Nato Days Ostrava 2015
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Ktoś z fotografujących przyrodę mogłby wrzucić zdjęcia robione w terenie przed wschodem lub po zachodzie słońca (chodzi mi o iso >1600).
Co prawda już po wschodzie słońca ale za to pochmurno. Żeby nie tracić czasu na szukanie po prostu zrobiłem taką fotkę. Pełny kadr, 400mm, 1/800, ISO 6400. Bez dodatkowego odszumiania, w DPP na 11.
Dzięki Irek07, na małym obrazku wygląda to całkiem ładnie (crop powiedziałby całą prawdę :)). Warunki świetlne miałeś całkiem dobre (gdybyś zszedł do iso800 dałoby to czas 1/100 co w terenie pozwala na wiele).
Czy tryb zdjęć seryjnych silent działa dużo ciszej niż tryb 10kl/s?
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
na małym obrazku wygląda to całkiem ładnie (crop powiedziałby całą prawdę
Crop 100%
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Czy tryb zdjęć seryjnych silent działa dużo ciszej niż tryb 10kl/s?
Zdecydowanie ciszej. Czy dużo? Trudno powiedzieć :)
Teraz już można wyciągnąć jakieś wnioski :) Używasz obiektywu 400/5,6L ?
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Teraz już można wyciągnąć jakieś wnioski
Nie wyciągałbym zbyt pochopnych wniosków. Jak sam zauważyłeś warunki świetlne były dość dobre. W gorszych będzie gorzej, znacznie gorzej...
Cytat:
Zamieszczone przez
dylu
Używasz obiektywu 400/5,6L ?
Tak.
"Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady". Właśnie tak brzmi tytuł tematu i nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy użytkownicy zamiast wypowiadać się rzeczowo potrafią jedynie narzekać. No ale na początek trzeba by było owe body zakupić, potem zrobić kilka fotek, poeksperymentować i odpowiedzieć na pytania zadane poprzez posiadaczy tego modelu.
Może więc ustalmy to body to porażka, tragedia, nie da się robić dobrych zdjęć i zamknijmy topic.
Nasuwa mi się też jeszcze jedno rozwiązanie, wszyscy jak jeden zakupmy sobie FF to może dogodzimy forumowym malkontentom.
Pozdrawiam użytkowników FF.