Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
I jeszcze jedno, jakie sa roznice miedzy pierwsza a druga wersja C35L, jesli sa
Pierwsza wersja C35L istnieje w rzeczywistości, druga tylko w podaniach, legendach i mokrych snach. :)
Cytat:
Jesli cena nie gra wiekszej roli, to lepiej kupic Sigme 35, czy C35L?
Canon ma szybszy Af. Sigma lepszy obrazek. Musisz sam wybrać.
W tym wątku raczej ryzykownie nie wychwalać S, ale co tam... Stałem przed takim wyborem. Wybrałem 35L dla obrazka. Dobry Af to miły dodatek.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Sigma lepszy obrazek
A mógłbyś rozwinąć tą myśl ?
Sigma jest wg wszelkich źródeł ostrzejsza, ma wiekszą rozdzielczość na f/1.4. Wtrącę od siebie, że oba te obiektywy są tak ostre na f/1.4, że różnice w ostrości nie grają już roli przy np. moich zastosowaniach. Ale potrafię sobie wyobrazić, że niektórzy mogą potrzebować takich osiągów, jakie daje sigma pod względem rozdzielczości.
Cytat:
Sigma jest wg wszelkich źródeł ostrzejsza
Ma okrągłą przysłonę do F5.6 i bokeh nie jest tak fioletowo zielony. A ponadto jest ostrzejsza i ładniej wygląda. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
[...]A ponadto jest ostrzejsza i ładniej wygląda. :)
Jak może cokolwiek ładniej wyglądać bez czerwonego paska? Inkwizytorze - brać go!
Z pewnością jest ostrzejsza - jeśli trafi, na szczęście w tablicę testową zawsze trafia...
Pytałem o obrazek, co w nim takiego widzicie lepszego od 35L ?... Pytanie przede wszystkim w sensie obrazka jak ktoś napisał a nie rozdzielczości...
Ten chinczyk wrzucił jakieś minaturki i kazał wybierać, poza tym kadry były trochę inne.
Ale olać chinczyka,
czy jest gdzieś w cieci jakieś porównanie tych obiektywów z podobnymi kadrami, ale by zdjęcia szło ściągnąć i miały przynajmniej 1600px na dłuższym boku?
Ja wolę kolory 35L i sposób rozmycia. Abstrahując oczywiście od wspomnianej CA na krawędziach, z którą jak do tej pory z sukcesami walczę. Co do kontrastu, to już prawie nie muszę go poprawiać na kompie, ale tu akurat nie jestem pewien przewagi nad S. Przejrzałem kilkaset sampli na forum POTN i doszedłem do takich wniosków. Obrazek z C bardziej mnie przekonał. Jestem jednak daleki od nakłaniania kogoś do wydania 2000 zł więcej na 35tkę. Sigma jest rozsądniejszym wyborem. Ja wybrałem na podstawie bardzo subiektywnych odczuć. A na ost. małym zleceniu uznałem, że wolniejszy AF robiłby różnicę. Zaszalałem i dobrze mi z tym. Niemniej np. żaden klient różnicy na korzyść 35L nie zauważy.
Czyli AF, CA, ostrość to potwierdzone róznice.
Subiektywne moje to kolor, kontrast i bokeh.
Canon jest strasznie pewny siebie trzymając cenę 35L na niezmiennym poziomie.