Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Chłopaki, ale ten watek jest o 50L, a nie Sigmie 24 ..
no ale, że co? kto będzie pisał o takim g**nie, którym nie da się robić zdjęć i co najwyżej nadaje się na półkę jako przycisk do papieru
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Nie wiem jak tam 35L i zysk w postaci podwójnie krzyżowych punktów AF, ale 24LII ma bardzo niepewny autofocus.
Wręcz loteryjny.
Zysk w postaci podwójnie krzyżowych punktów jest w zasadzie żaden :)
Sigma 24-35/2.0 Art ze swoim AF ośmiesza 24LII.
miałem 24L I i z nim miałem różne problemy z AF, ale nie z celnością i powtarzalnością, zresztą to samo mam z moją 50L
teraz mam 24L II i AF działa rewelacyjnie, szczerze mówiąc po zakupie na ślepo bez testowania przez allegro byłem mocno tym zaskoczony,
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
no dokładnie taki jestem, Panie Freud:mrgreen: a po co argumenty merytoryczne, wszak Ty wiesz, że sigma jest pod kazdym wgl lepsza, wiec Cie nie przekonam, pozostaje tylko ostatni: kazdy ma to co lubi...:lol:
EOT
Zaargumentuj, że przykładowo Sigma 50/1.4 ART jest gorsza od 50L
W czym? - konkrety panie :)
Najlepiej przykłady zdjęciowe, niekoniecznie muszą być wykresy tabeli testowych.
Bez unikania odpowiedzi jakimiś żarcikami w formie sarkazmu ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
teraz mam 24L II i AF działa rewelacyjnie, szczerze mówiąc po zakupie na ślepo bez testowania przez allegro byłem mocno tym zaskoczony,
No widzisz, ja mam zupełnie inne wnioski i doświadczenie (3 lata używałem 24LII)
I co teraz? jakiś wniosek, bądź morał? :mrgreen:
ja lubię porównywać obiektywy do samochodów
Canon jest jak Porsche, drogie, dużo pali ale daje frajdę, dobrze trzyma się drogi i trzyma na wartości,
a Sigma to tak jakby kombi Forda, tanie, wygodne, da się jeździć, funkcjonalne,
od razu napiszę, że mam Forda kombi... bo nie stać mnie na Porsche :D
Frajda może być i z Focusa, nie musi być Porsche.
z focusa ST na pewno :mrgreen:
ok, ostatni OT z mojej strony :)
Tombas: po raz kolejny, gdy spieramy się w kwestiach Sigma vs L, i proszę o konkretne argumenty oraz przykłady, to milkniesz i nie odpisujesz na mojego posta.
Nie będę pytać jak mam rozumieć Twoją reakcję - pozwól, że tym razem pozostawię do wiadomości sobie samemu i innym kwestię Twojej postawy w dyskusji :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Tombas: po raz kolejny, gdy spieramy się w kwestiach Sigma vs L, i proszę o konkretne argumenty oraz przykłady, to milkniesz i nie odpisujesz na mojego posta.
Nie będę pytać jak mam rozumieć Twoją reakcję - pozwól, że tym razem pozostawię do wiadomości sobie samemu i innym kwestię Twojej postawy w dyskusji :)
czy mi sie tylko wydaje, czy zaczynasz szukac zaczepki?
zdaje sie Elmer Fudd mawiał-"na głupie pytanie ,głupia odpowiedz" ("Zaargumentuj, że przykładowo Sigma 50/1.4 ART jest gorsza od 50L")
1.4<1.2
EOT
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Zaargumentuj, że przykładowo Sigma 50/1.4 ART jest gorsza od 50L
W czym? - konkrety panie :)
Ja odpowiem co mnie przekonało.
W wielkosci, wadze, zgrabności, szczelności i obrazku.
Dlatego odpuściłem 50Art mimo, że była/jest taniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
sęk w tym, że ja (Tombas podejrzewam też) nic nikomu nie musimy udowadniać, rozumiem że lubisz się podniecać oglądając wycinki 1:1, że masz kilka procent ostrzejsze zdjęcia, to dobrze
inni sugerują się zupełnie innymi rzeczami, są przecież fanatycy analogów i starszych systemów, gdzie obiektywy w porównaniu do Sigm Art produkują jedno wielkie mydło,
dla mnie liczy się pewność, funkcjonalność, trwałość, ważne jest też trzymanie ceny na rynku wtórnym,
oczywiście ostrość i inne fizyczne aspekty optyki tez są ważne, ale co mi po super ostrym obiektywie jak nie trafia? albo nie będzie trafiał z przyszłymi puszkami?
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
sęk w tym, że ja (Tombas podejrzewam też) nic nikomu nie musimy udowadniać,
bardzo dobrze powiedziane, nic nikomu ne musze udowadniac,bo ani wiek po temu ani chęci na szrpanine. wracając do porównan motoryzacyjnych, mam mondeo st220 i O pkt na koncie policyjnym, jade jak lubie, i nawet czasem dam sie wyprzedic lanosowi z gazem (ale to tylko jak mam dobry dzien):mrgreen:
wiec nadal bede kupował drogie, mydlane szkła i powiem wiecej bede sie z nich cieszył...:mrgreen: