Teraz pomarudzą to potem będzie cisza :)
Wersja do druku
Teraz pomarudzą to potem będzie cisza :)
Na ocenę aparatu ma wpływ wiele parametrów ,cech i właściwości
Wyścig technologii to jedna sprawa a ocena wynikająca z kilkuletniej eksploatacji to inna.
IMHO możemy np. oceniać dziś 5d [1] .
Jest odpowiedni dystans i wiedza o tym jak się spisał i spisuje.Jest tło na którym się prezentował.Są użytkownicy którzy go eksploatowali [-ują].
Opinie na temat 5d mark III w tym wątku to są prognozy i oczekiwania.Jedne pełne nadziei na dobry sprzęt,inne..[no dobrze].
Fajnie gdyby wątek gromadził fakty i wiedzę a nie frustracje i pobożne życzenia.
Resztę zgromadzi czas.Ja jestem optymistą.Aparat mi się podoba.
Chociaż jest gorszy od 5d mark IV :confused:
No widzisz, a dla mnie niepojęte jest jak matryca z większą ilością pikseli nie generuje bardziej szczegółowego obrazu od matrycy "mniejszej" ba, jest on nawet słabszy:
http://www.optyczne.pl/95.4-Test_apa...elczość.html
http://www.optyczne.pl/85.4-Test_apa...elczość.html
Jak widać każda firma ma jeszcze nieco do poprawki :wink:
Kwestia HDRów mnie nie przekonuje gdyż nie tworzy się ich przez przciąganie ekspozycji w post procesie przecież - kiedyś robiłem trochę tego typu zdjęć więc co nieco wiem o temacie, ba chyba, że wykonujemy pseudo HDR i forsujemy do bólu to rzeczywiście może problem pojawia się, ale zważ, że uprawiamy własny rodzaj fotografii. Jeśli problem występuje przy ratowaniu zdjęć zbyt często najlepiej zmienić korpus bo po prostu do pewnego rodzaju fotografii się nie nadaje :)
DPP bluruje w postprocesie - można nad tym zapanować, puszki żółte blurują i wyostrzają w RAWie nie pozwalając na ingerencję :mrgreen: Aczkolwiek wszystko wskazuje na to, że w D4 zaniechano tego niecnego procederu pozwalając na zaszumiony aczkolwiek bardziej szczegółowy obraz.
Jeśli masz FF Canona ustaw sobie wyostrzanie JPGa na minimum strzel zdjęcie i sprawdź czy jest ostre :) Canon całkowicie inaczej ustawia 0 ostrzenia niż Nikon
Tak, szkoda słów i czasu. Zaczyna się tradycyjne bicie piany na podstawie cyferek i sampli z netu. Na tej podstawie wypowiadane są sądy ostateczne. Najczęściej deprecjonujące 5dmarkIII. Przecież to wszystko już było. Dowiadywaliśmy się, nie tylko od użytkowników tego forum, także zagranicznych, że kolejnymi aparatami nie da się zrobić dobrego zdjęcia, że to ostatnie badziewie nie warte wydania złotówki. Na szczęście jest tu sporo ludzi, którzy potrafią zachować zdrowy rozsądek. Jeśli ta dyskusja ma zmierzać nadal w kierunku: a podobno jedna pani widziała..., to będzie warto wrócić do tego wątku, kiedy już pojawią się użytkownicy. Wszystko jedno – zadowoleni czy nie – ale z rzeczowymi argumentami.
Wracając do tematu czy ktoś się orientuję ile realnie będzie kosztował u nas aparat są ceny na poziomie 15k ale i na 12k więc to spora różnica.?
Myślałem że już nie będę się wypowiadać, ale skoro piszesz bezpośrednio do mnie to odpowiem :) (oczywiście maksymalnie upraszczając na potrzeby forum, nie każdy fotograf jest "techniczny").
HDRy które wykonuje to minimum 3 zdjęcia o odpowiedniej różnicy w ekspozycji. Nierówne działanie wzmacniaczy/konwerterów AD w 5d2 jest w całym pasmie jak już wielokrotnie pisałem, wielokrotna ekspozycja i wymnożenie tego w odpowiedni sposób wzmacnia tylko efekt. Gdyby szum był czysto losowy to kolejne ekspozycje (i uśrednienie danych) powodowałyby jego znikanie, a ze tak nie jest to mamy paseczki.
Pisze ostatni raz, pewnie część osób nie zrozumie o czym pisałem, ale tak to już jest.
Czy ktoś wrzucał już info o dostępności? Jednak w USA ma być już na 22 tego miesiąca :)
http://www.canonrumors.com/2012/03/5...bility-update/