Ma ktoś z was pasek crumplera takie kolorowe widziałem.
Wersja do druku
Ma ktoś z was pasek crumplera takie kolorowe widziałem.
mam 2 lampy 560 i 560II, do tego 2x4 akumulatorki AA NiMH 2100 mAh. 4 akumulatorki w gripie canona BP-511 nie pamietam ile mAh ale standardowo jak akumulatorki Canona - mam oryginalny akumulatorek Canona.
Karty pamięci CF 2 GB, 8 GB, 16 GB.
w zapasowym body 2 karty SD 8 GB
Wszystko na kartę w RAWach.
Zapasowy Canon ma jednego LP-E5 ale też posiada grip
Docelowo ma być 500 obrobionych zdjęć na CD z czego 150 z nich trafi do albumu na "odbitce". niewykluczone że zdjęcia będą wyselekcjonowane, dlatego wliczam całą pracę na ślubie jeśli chodzi o zużycie sprzętu (przede wszystkim akumulatorków)
Cała sesja - przygotowania, ślub, wesele, krótki plener, wesele i koniec.
Ewentualnie ma zostać nagrany jakiś krótki film na 500d. Ale to taka opcja.
I teraz takie pytanie
-czy wystarczy tyle kart? (Canon 30d, 500d)
-ile powinienem jeszcze minimalnie akumulatorków dokupić (mam 4 w 30d, 1 w 500d, 2x4 do lampy błyskowej, biorąc pod uwagę jeszcze to, że będę doświetlał na plenerze)?
aha mam jeszcze aputure trigmastery, jeden nadajnik, 2 odbiorniki, powinno chyba starczyć na 20 kafli wyzwoleń? no cóź, trigmastery dopiero nówka od połowy miesiąca, nieczęsto używane, tylko do sprawdzenia jak się sprawuje.
Ciekawe jak sobie poradzą w plenerku..
Mi na weselu jeśli sesja jest w ten sam dzień idą 2 baterie w 50D i jeden komplet w lampie 430EX2 czasem pod koniec wesela zmienię. Jeśli chodzi o karty to mam 2x8, 1x4, 1x16
i ta ostatnio wykorzystuje w 20% (robię w RAW i nie kręcę video). Jeśli jest brakuje miejsca to na mniej ważnych sytuacja (np w trakcie zabawy) przełączam się na sRAW
Przez całe zlecenie weselne schodzi mi po około 50 % z kazdej baterii (grip) w 5d2, jeden komplet baterii w 580 tce ktory asekuracyjnie wymieniam przed oczepinami
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teoretycznie po zleceniu wiesz juz co i ile tobie potrzeba ... video filmowanie lustrem zjada baterie w oczach wiec przy założeniu ze będziesz sporo krecil musisz tego miec sporo
Nie spotkałem się jeszcze by na sali weselniej nie było prądu. Bierzesz więc ładowarki i doładowywujesz jak ci zaczną szybko padać. Akumulatorki do lampy naładujesz w godzinę dobra ładowarka ą. Ewentualnie zawsze możesz załadować 2 reklemówki bateriami i po sprawie albo jakiś agregat na plecy :)
Podstawa to mieć zawsze zapas i ładowarki, ja raz jak zostawiłem domu saszetkę z aku do aparatu to całe wesele na jednej baterii leciałem ale zawsze gdy była przerwa bateria lądowała w ładowarce. Natomiast co do lampy to wszystko zależy ile fotografuje się z lampą ile bez, ja bez 3 kompletów akumulatorków się na zlecenie ruszam...;)
grunt to obrazowe tłumaczenie ...
Nie zmienia to faktu ze z większości z nas nie trzeba tłumaczyć ile prądu potrzebują i nie zmienia to faktu ze każdy przed zleceniem przygotowuje sie do niego (ładuje aku, przegląda karty i ląduje potrzebne akcesoria do torby) wraz z ilością zleceń wyrabia sobie pogląd na własną prace czyli ile zużywa aku ile robi średnio zdjęć ile materiałów zużywa ile kart jakie szkła najczęściej używa etc etc ale to oczywiście nic nowego i żadnej rewelacji nie odkrywam :):P
A ja się spotkałem. Była awaria na całym osiedlu i przez 2h grajek leciał na akustyku przy świeczkach a goście jedli tylko zimne przekąski :D
łoo matko mi jeden komplet eneloopów starczy na 1,5 wesela... (oczywiście bez błyskania w plenerze)
Mi BP-511 w 40D wystarczały na ~1100-1200 zdjęć jedna.
A karty to nie wiem, bo nie wiem ile ma RAW z 30D.
:)
No tak, używanie ciemnych szkieł plus niskiego iso dla podtrzymania jakości zdjęć nie służy dobrze akumulatorkom.
Skoro i tak jadąc fotografować wesele jedziemy autem to zabrani ładowarek do aparatu i AA nie powinno być problemem. Mogą nie być potrzebne ale gdy coś się zadzieje złego mamy możliwość "ratowania" naszej sytuacji. Wszytko w myśl teorii lepiej mieć niż nie.