Potworne to dobre określenie. Zastanawia mnie dlaczego Adobe wypuszcza coś takiego na rynek? Może mi się wydaje, ale wersja 4.0 RC taka ślamazarna nie była, co poszło źle?
Wersja do druku
Sądzę, że to taki przypadek jak - zachowując wszelkie należne proporcje - katastrofa lotnicza. Tu ktoś coś przeoczył, tam ktoś coś innego, zebrało się do kupy i tak trafiło na rynek. Ja bym się tak bardzo nie przejmował, ważne że mocno pracują żeby szybko wydać wersję sprawnie działającą.
Tapatalk
No właśnie, sam przewidywałeś jeszcze jedna betę a tu klops. Dostaliśmy betę jako produkt finalny. Ciekawe skąd ten pospiech i cena? Dziwne to bardzo.
Brak drugiej bety mnie zdziwił, premierę też przyjąłem z zaskoczeniem. Niemniej nie rzucałbym oskarżeniami w Adobe - takie sytuacje się zdarzają, a oni przygotowują już wydanie bez tych dwóch głównych mankamentów. Nie żałuję wydanych 320 zł za aktualizację :-)
Mi na L4.0 kompletnie nie działa korekta CA. W L3 były suwaki i można było fajnie usunąć w większości CA. W L4.0 jest tylko opcja zaznaczenia "ptaszka" i nic się nie dzieje.:-(
siema,
mam mały problem z Lightroomem 3. Chodzi o to, że jak chcę otworzyć jednego RAWaw programie, on wpierw otwiera mi 'Library' i pokazuje wszystkie zdjęcia z foldera z tym RAWem którego chciałem otworzyć. To co mi przeszkadza, to fakt że muszę go znowu szukać w tym Library i go tam znowu zaznaczać > później import.
Trochę to uciążliwe jak mam w folderze np. 1000 zdjęć...
Czy nie ma takiej opcji, żeby RAW otwierał się od razu w Lightroomie, bez tej 'biblioteki?'
Jest. Nazywa się Adobe Camera Raw i wymaga Photoshopa :-) "Architektura" Lightrooma jest natomiast taka, że najpierw importujesz pliki nad którymi chcesz pracować do katalogu, a dopiero później możesz je klikać w lightroomowej wywoływarce. Oczywiście nie ma obowiązku importować wszystkich plików, ale to się trochę mija z możliwościami zarządzania całą kolekcją w tym programie.
Ja robię w takim przypadku inaczej. Uruchamiam LR w module Library i z dowolnej przeglądarki (Bridge albo - najczęściej - FastStone) po prostu przeciągam danego rawa na okno LR. Otwiera się faktycznie cały katalog z możliwością wyboru, ale zaznaczony jest jedynie ten raw jaki został przeze mnie przeciągnięty z przeglądarki. Klikam tylko Import i wybrany raw się otwiera do edycji.