Przecież MS podpisał umowę na wyłączność ARM z Qualcommem, która wygasła dopiero w tym roku, więc jak inne firmy miały coś pokazać? Na Computex 2025 NVIDIA ogłosiła procesor ARM opracowany z MediaTekiem wykorzystujący architekturę GB10 Blackwell.
Wersja do druku
mnie nie interesuje co kto z kim podpisał
fakty są takie, że dziś na rynku komputerów ARM do wytężonej pracy jest tylko Apple, a od wprowadzenia M1 minie za chwilę 5 lat
EDIT o, właśnie się zreflektowałem, że podobnie było z ajfonem, też wszyscy po 5 latach zaczęli gonić ;)
Rozumiem. Ja jak się czymś nie interesuję lub czegoś nie wiem to staram się nie wypowiadać na ten temat, bo później wychodzi jak powyżej. Ale to ja ;)
Fakty są takie, że Qualcomm nie robił "jakiś prób", tylko możesz kupić lapka ze Snapdragonem X Elite. Sporo jest też już programów pod ARM64, w tym chyba cały już pakiet Adobe.
Nie wiem jaki cel miał MS podpisując umowę na wyłączność z Qualcommem. Sam Windows oraz programy pod niego wreszcie by mogły mieć też lepszą optymalizację, bez konieczności wstecznej kompatybilności ze wszystkim. Po co jednak ruszać? Działa? Działa. Kij z tym, że by mogło być stabilniej, lepiej i wydajniej.
A propos Snapdragon-a X Elite.
https://geex.x-kom.pl/recenzje/qualc...st-wydajnosci/