Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Na zapas mam 5D mark II z Canonem 24-70 f2.8. Jak by co to jeszcze Canon 350 czeka w pogotowiu. :)
Gorzej będzie z tą lampą, bo nawet, nie mam skąd pożyczyć. Będzie trzeba jakoś ze 3-4 zlecenia zrobić, a później w planach jest zakup lampy Canon Speedlite 600EX-RT. Wtedy 580-tka powędruje do plecaka jako zapas.
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
a lampy canona awaryjne są...
Czemu tak piszesz? Moja już z 10 lat śmiga. Miałeś jakieś przygody z lampami Canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Na zapas mam 5D mark II z Canonem 24-70 f2.8.
A czy to nie powinien być podstawowy aparat? Przynajmniej w kościele i na plenerze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Gorzej będzie z tą lampą, bo nawet, nie mam skąd pożyczyć. Będzie trzeba jakoś ze 3-4 zlecenia zrobić, a później w planach jest zakup lampy Canon Speedlite 600EX-RT.
Nie lepiej by się było "szarpnąć", wyłożyć "tysiaka" i kupić coś w rodzaju YN568EXII, Pixela lub coś podobnego, a do tego 2 wyzwalacze radiowe YN. Na początek wystarczy, robiłbyś bez stresu, miał możliwość wyzwalania bezprzewodowego i wtedy spokojnie zbierać na 600EX-RT (jeśli masz taką potrzebę).
5d mII nie nadaje sie na podstawowy sprzęt. Do kościoła i na plenerze pewnie będę go używać. Wszędzie indziej 7D sprawdza się lepiej. 5d jest dobry ale w studio i tam raczej pozostanie jako sprzęt podstawowy.
Co do lamp, to wolę tego drugiego tysiaka wziąć na raty i nie męczyć się z transmiterami. Mam w 7D wbudowany transmiter do lamp systemowych. Wystarczy mi tych doczepianych transmiterów w studio. :)
Ja to tak troche w szoku z tym ze 5d mkII sie nie nadaje jako podstawowy aparat lol
Ciekawe teorie mozna tu przeczytac na temat 5D II, a jak jest w praktyce :D
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
5d mII nie nadaje sie na podstawowy sprzęt. Do kościoła i na plenerze pewnie będę go używać. Wszędzie indziej 7D sprawdza się lepiej. 5d jest dobry ale w studio i tam raczej pozostanie jako sprzęt podstawowy
a ja głupi od tylu lat używam, i dopiero teraz się dowiedziałem że się nie nadaje,co ja cholera teraz poczne? co pocznę?co...
użytkownicy forum to kopalnia wiedzy:shock:
No, dobra, wystarczy tego zbijania się. Po prostu piszę co widzę. Wystarczy, że piątka trafi na ciemniejsze tło, albo na czarny element i już ma problem z ostrzeniem. Siódemka tych przypadłości nie ma. A, swoją drogą to jakoś wolę nosić siódemkę niż piątkę. Piątka z kolei jest idealna do studia, lub jak coś mam robić na duży format.
Do "ślubniaków" wystarczy siódemka.
Kończę już te moje wywody. :) Jak kogoś uraziłem, to sorki, ale dla mnie pełna klatka to nie priorytet.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
No, dobra, wystarczy tego zbijania się. Po prostu piszę co widzę. Wystarczy, że piątka trafi na ciemniejsze tło, albo na czarny element i już ma problem z ostrzeniem. Siódemka tych przypadłości nie ma. A, swoją drogą to jakoś wolę nosić siódemkę niż piątkę. Piątka z kolei jest idealna do studia, lub jak coś mam robić na duży format.
Kończę już te moje wywody. :) Jak kogoś uraziłem, to sorki, ale dla mnie pełna klatka to nie priorytet.
Swoim klientom też tak mówisz ?
W fotografii ślubnej jakość zdjęć jest niemalże priorytetem. Komfort pracy fotografa jest daleko z tyłu. Niestety 7d jest daleko za 5dmkII w kwestii produkcji obrazka. Więc, albo nie masz 5d ( a masz możliwość pożyczyć, bądź ktoś znajomy ma) albo robisz za kilka stówek materiał ala wyprostowany jpeg z podbitą saturacją.
Na zdjęciach 15x21, czy na jpg, który dostaje klient tego nie widać. Przynajmniej ja nie widzę róźnicy. Może pora na okulistę. :) A, nie byłem parę miesięcy temu i było ok. Wiem, że na tym forum FF jest cool a reszta to amatorszczyzna, ale ja tak nie uważam.
5D mII mogę pożyczać, jak nim nie pracuję, czyli dostęp nieograniczony - można powiedzieć. Pisałem o tym kilka stron wcześniej. Jak również, że pewnie pod koniec przyszłego roku go pewno odkupię.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Swoim klientom też tak mówisz ?
W fotografii ślubnej jakość zdjęć jest niemalże priorytetem. Komfort pracy fotografa jest daleko z tyłu. Niestety 7d jest daleko za 5dmkII w kwestii produkcji obrazka. Więc, albo nie masz 5d ( a masz możliwość pożyczyć, bądź ktoś znajomy ma) albo robisz za kilka stówek materiał ala wyprostowany jpeg z podbitą saturacją.
nic dodać, nic ująć. zakończmy to. pliiiiiiizzzzzz
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Na zdjęciach 15x21, czy na jpg, który dostaje klient tego nie widać. Przynajmniej ja nie widzę róźnicy. Może pora na okulistę. :) A, nie byłem parę miesięcy temu i było ok. Wiem, że na tym forum FF jest cool a reszta to amatorszczyzna, ale ja tak nie uważam.
5D mII mogę pożyczać, jak nim nie pracuję, czyli dostęp nieograniczony - można powiedzieć. Pisałem o tym kilka stron wcześniej. Jak również, że pewnie pod koniec przyszłego roku go pewno odkupię.
dla mnie klasyczne "wyparcie":mrgreen: to co mam jest najlepsze i tego się bede trzymal, reszta to "jakies wymysły"