no nie ;)
specjalnie tak wykadrowalem, zeby bylo widac fragment faktury sukni slubnej ktora jest ostrzejsza od twarzy panny mlodej.
ostrosc padla przed elementem na ktory celowalem (celowalem punktem AF w oko P.M.)
Wersja do druku
BeatX...
W takich warunkach Sigma spudlowala to już więcej pytań nie mam... W ciemnicy to już szkoda byłoby ją zakładać na body:D
Wytalkowane z GT-I9100
jak jest wspomaganie IR z lampy blyskowej to nie ma problemu.
tylko ze jest taki moment, kiedy mamy do czynienia z polmrokiem/zacienionym miejscem (powiedzmy ISO800 f/2.0 1/160) gdzie jeszcze lampa blyskowa nie wspomaga swiatlem IR i wtedy jest lipa z celnoscia tej sigmy.
ogolnie rzecz biorac sami widzicie, ze co czlowiek to opinia.
przyklady ktore pokazalem - a wlasciwie drugie zdjecie - jest przykladem zdjecia w moim odczuciu z nietrafiona ostroscia..
inny powie, ze dla niego jest trafione..
itp itd ;)
tak wiec z celnoscia ukladu AF sigmy 35/1.4 nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo ciezko te wlasciwosc zmierzyc badz wyliczyc.
napisze gwoli scislosci, ze ja mam bardzo wysoko postawiona poprzeczke jezeli chodzi o celnosc obiektywu, wiec moze i w oczach innych przesadzam.
byc moze wlasnie to wedlug opini innych osob, ktore nie maja tak wysoko postawionej poprzeczki, sigma 35/1.4 trafia w punkt (bo dla ich oczekiwań jest celna badz akceptowalnie celna)
u mnie nie ma zmiluj sie - ma byc idealnie w punkt, albo jest pudlo :D
na rozkladowkach fotoalbumu 30x30cm widac jak na dloni kazda wade obiektywu/matrycy.
BeatX.
Iso 2500, 3200. Odległość od sceny ok. 10-12m. Centralny pomiar.
Jakie wspomaganie?!
Pudło za pudłem:banghead:
Wytalkowane z GT-I9100
na 5Dmk3 im większe iso tym więcej pudel - praktycznie powyzej 400, no może 800 to juz af sie gubi rowno na jasnych obiektywach.
a te wrzucone fotki z S35/1.4- dla mnie mydło, ale to pewnie przez to wysokie iso. Pewnie na papierze beda ok, ale na ekranie slabo sie to prezentuje.
Jedno moje odkrycie ostatnich tygodni - 5Dmk3 lepiej ostrzy na one shot, niz na servo - uzywam czesto pierwszego focusa na OS, a potem zmieniam na AIS. Mozna zdefiniować sobie przelaczenie pod glebia ostrosci np.
Przypominam jeszcze raz że Twoja wypowiedz dotyczyła porównania AF z tym z Canona 85mm 1,8.
Druga kwestia to obszar jaki pokrywa pole AF w przypadku 85mm. Przy ok 4 metrach nie ma problemu z wycelowaniem w oko, dla Sigmy przy tej odległości obszar pola AF pokrywa praktycznie całą głowę. Jestem ciekaw Twoich wrażeń przy Canonie 24mm L. tam też zawsze bez problemu trafiasz w oko?
Tu mój obiecany przykład Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - f0202ecb0f6ae.jpg
Przy okazji punktów bocznych- nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale im dalej od centrum kadru tym obiektyw bardziej traci na ostrości, stąd też nigdy na bocznych nie będziesz miał takiej ostrości jak na centralnym.
A tak z ciekawości "kaindox", czy mógłbyś to samo pokazać jak się prezentuje na bocznych punktach?
To to zdjęcie jest masakrycznie zaszumione tak przy okazji. :PCytat:
na rozkladowkach fotoalbumu 30x30cm widac jak na dloni kazda wade obiektywu/matrycy.
I ogólnie tak jak ktoś napisał. Nie wiem jak celujesz w oko 35 mm z takiej odległości. Łapska Ci trochę drgają, na serio ciężko powiedzieć gdzie się tak dokładnie celuje. Mogłeś trafić w policzek. A na nim ciężej ustawić ostrość. Nie żebym rozgrzeszał Sigmę, ale chyba nie widziałeś pudłującego obiektywu. :P Popatrz po wymarłym wątku o padającym AF w 5dIII. :) Tam nie było widać twarzy. :D
I tak jak zauważył kaindox na 1.4 to ostra to ona jest głównie po środku. Im dalej od centrum tym rozdzielczość mniejsza.
To przykładowe zdjęcie jak wydrukujesz 30x30 (BTW to nie wiem jak musiałbyś je przyciąć) i tak będzie ładne na papierze. Więc mniej oglądania, a więcej focenia. :)