To chyba najlepszy do tej pory produkt Fuji.
Wersja do druku
To chyba najlepszy do tej pory produkt Fuji.
http://allegro.pl/fujifilm-x100s-x-1...129857669.html tu się pojawiło, to tylko kwestia czasu. Też czekam :)
Zamówiłem już z polskiej dystrybucji. Do tego drugie aku i osłona przeciwsłoneczna. Czekam na dostawę.
w uk mozna juz dostac w ciekawej ofercie
ProCameraShop | Fuji FinePix X100S Digital Camera
Fuji X100S vs XE-1 vs Sony RX1 - battle of the X's - YouTube
Porównanie do Soniaka i XE1
lubie ich kanał :) , jak widać każdy chciał x100s , rx1 jak to powiedzieli i wg mnie trafnie, FF do takiego aparatu fajnie ale czy naprawde potrzebne? no i cena 2 razy wieksza. W fuji wizjer optyczny wyglada też na działajacy dość sprawnie. Mój dylemat to albo x100s albo c.70-200/2,8 , dwa komplenie rózne sprzety ale na cos hajs pójdzie
Ale cena mimo wszystko masakryczna :(
gdybym się zamartwiał ceną to bym nie szukał, dobry sprzęt kosztuje, normalna cena wg mnie,
Odświeżę temat. Jakie są Wasze doświadczenia z kombinacji X100 i 580EXII?
Z tego, co obserwuję to synchronizuje poprawnie nawet na krótkich czasach, ale powyżej 1/500 nie widać przyrostu mocy błysku względem 1/2 a 1/1. Domyślam się, że ma to pewnie związek z czasem trwania błysku, który zaczyna przekraczać czas otwarcia migawki, tym niemniej nie rozumiem wtedy jak ludzie używają takiego zestawu do wygaszenia południowego słońca przy czasach 1/2000 i krótszych.
Jakieś pomysły?
jak z 580EXII to nie wiem bo z racji na jej dość niewielką moc /ok 100WS/ w słoneczny dzień z nich nie korzystam, ale generalnie x100/x100s mają czas synchro zależny od przysłony . tak czy inaczej trzeba mieć szybką lampę zeby z tego korzystać bo najpopularniejsze studyjne mają realnie czas błysku w okolicach 1/800+ , wiec poprostu cały błysk sie "nie mieśći" w zadanym przez x100 czasie. zresztą wykorzystują tę "wadę" osoby które mają wyzwalcze YN622N przy których wolniejsze lamy byskowe pracują niejako jak żródla światła stałego. być może podobnie dzieje sie w przypadku duetu x100 i 580 EXII i ta lampa daje za długi czas błysku w stosunku do możliwości x100 i stąd brak przyrostu mocy pomiędzy 1/1 i 1/2