Udowodniliście że ten aparat robi zdjęcia. Jak większość aparatów, nie tylko od Canona. Co dalej? Może jakaś mewa?
Wersja do druku
Udowodniliście że ten aparat robi zdjęcia. Jak większość aparatów, nie tylko od Canona. Co dalej? Może jakaś mewa?
Nie ,teraz będa koliberki (takie małe ptaszki) ,
jeśli tyko się pojawią :mrgreen: .
No chyba,że nie będzie wyboru :roll: i znowu będzie mewa .
btw
co ja no to poradzę przyjacielu ,ze na dwadzieścia parę tysięcy użytkowników CB tylko 3 albo 4 używa 7dII ?
i to totlani amatorzy
a marudzących na temat i jakośc fotek tak jak Ty są dziesiątki ? :roll: .
No właśnie , jak w Internecie pisało, że gorsza, to gorsza, bez względu na to jakie ładne mewki i pieski tu koledzy pokaża, żeby nas omamić i zamydlić oczy. A komu czas, temu krzyż na plecy i w drogę, Nikonów 7100 z matrycami Sony u mnie w sklepie cała piramida stoi po przystępnej cenie.:D
Z dwoma kitami -- 18-300 mm, adapterem wifi, 32 gb + torba Nikon -- $1300.
A Canon jak zwykle doi frajerów gorszym i droższym....;)
"Udowodniliście że ten aparat robi zdjęcia. Jak większość aparatów, nie tylko od Canona. Co dalej? Może jakaś mewa?"
Nigdy nie odmawiam gdy ktoś ładnie prosi....
7D II Jedyną wadą moim zdaniem to matryca która jest gorsza od konkurencji.
Żeby ta puszka miała matryce od "sony" już dawno kupił bym to body.
Po 5 latach wypuścić przeciętną matrycę ? Super wyczyn :D
Pomijając matryce ta puszka jest znakomicie wykonana, świetnie leży w łapie!
AF, Bufor jak pisałem wcześniej bajka!
Na duży plus napis na puszce "Made in Japan".
I nie widać żadnych wad! Nie to co u Nikona. D750- Jestem wadliwy po poprzednikach :D :D :D
To Ty Nieznany czekaj dalej na super matrycę a ja będę sobie zdjęcia robił. Przecież ta puszka kosztuje zaledwie 6500PLN. Więc siłą rzeczy nie może być idealna. I nie jest. Ale mnie do ptaszków w zupełności wystarczy.
Crop ponad 100%. A tak na marginesie.... Wiosna idzie :)
Nie-mewa w pełnym słońcu. Z zasady ptakom, a zwłaszcza bogatkom, raczej zdjęć się nie robi w takich warunkach. Naprawdę nie mam zastrzeżeń co do matrycy. Ok, FF to to nie jest :)
FF/APS-C Tutaj jest nie duża różnica między tymi matrycami.
Dużo większa różnica jest między średnim formatem a pełną klatką.
FF przy średnim formacie to dopiero badziewie :D Pisanie o magi FF to sztuka dla sztuki.
Ma swoje zalety i wady tak samo jak APS-C.
Widziałem jakościowo lepsze zdjęcia z 7D Mark II ;) Co nie zmienia faktu że matryca jest przeciętna.
Canon kiedyś robił świetne matryce teraz niestety odstaje. To moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać. ;)
Temat :Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
a nię teoretyczne mędzenie nieposiadaczy 7DII.
Marudzić możesz w wątku 7DII zaprezentowany.
Napisz do Prezesa Zarządu Canona ,że C produkuje ....y sprzęt.
A ja widziałem dużo lepsze zdjęcia zrobione Canonem 60D. Np u mnie na twardym dysku:) I o czym to świadczy? Dokładnie o niczym. Bardzo dużo zależy od warunków. A różnica jest taka że jeszcze niedawno 90% zdjęć ptaków lądowało w koszu. Teraz 90% zdjęć zostawiam.
Zdjęcie z ok. 30 metrów. Dla niewtajemniczonych - ptak wielkości kosa.
Kilka moich pstryków z Canona 7DMK2.
1. Mazurek
2.
Mazurek 1
3.
Modraszka
Pozdrawiam :p:p
A tam mazurek... Wróbel po prostu :)
Co by to nie było to w końcu coś nowego i innego niż mewy... :D
Mewy to taka rozgrzewka przed wiosną :)
Wiem że zdjęcie idealne nie jest ale tym razem to nie moja wina. Aparatu też nie. Powietrze było przymglone. Nie muszę chyba dodawać że to duży crop.
To po co w ogóle wrzucać zdęcie które jest słabe? Troche się to mija z celem
Panowie pewnie macie rację , po co pokazywać zdjęcia z nowej puszki jak i tak krytyka "z góry jest przygotowana".
Nie bardzo mam czas( problemy zdrowotne i operacja w czwartek) na zabawy z przesyłaniem plików w pełnej rozdzielczości i dokładnego opisywania parametrów i okoliczności wykonania zdjęć.
Wrzuciłem parę "pstryków" w rozdzielczości takiej w jakiej oglądamy i oceniamy zdjęcia na różnego typu forach , wiec nic niezwykłego.
Wygląda na to że nie ma sensu ""się wychylać ze zdjęciami" bo i tak nie "zadowolisz wszystkich".
Ostatnio jeden z grupowiczów poprosił mnie o przesłanie zdjęć w pełnej rozdzielczości i bez problemu takie otrzymał , nie widzę problemu ale przy ogólnym nastawieniu na NIE co do 7DMK2 nie widzę sensu dalszego wrzucania "czegokolwiek na forum".
Zainteresowani C7DMK2 znajdą w sieci masę "wiarygodnych testów i sampli" a jak zakupią puszkę to sami w sposób w pełni ich zadowaląjacy , przeprowadza testy i będą mogli dalej teoretyzować do woli.
Pozdrawiam
@tomek mnie akurat Twoje zdjecia sie podobaja (w sumie interesowaloby mnie dodatkowo tylko ISO), dodatkowy + za brak mew... :D :D a moj ostatni post odnosil sie do ostatniej mewy
chwalmy sie tym co dobre
To mniej więcej tak jakby kolega RTSiak zamieścił zdjęcia z meczu piłki nożnej a ja bym powiedział że to np koszykówka.
Różnica jest taka że mewom można robić zdjęcia z dziesięciu czy dwudziestu metrów a do tego ptaszka tak blisko podejść się nie da. Dlatego takie zdjęcia może docenić tylko ktoś kto ma chociaż trochę pojęcia w ptasim temacie.....
No nie kumam........ Tzn co ja nie robiąc "ptasiarni" nie mogę docenić (kurde chyba dopiero co doceniłem, nawet 2x ? :O ) tych zdjęć bo jestem laikiem w temacie?
Z tą mewą jest jak z piłkarzem, też moge strzelić mega crop z 400/2.8II pod 1dX z beznadziejnych warunków... tylko po co? To nic nie wnosi do tematu jak ta mewa, wszystkim da się zrobić słabe zdjęcie tylko chyba niekoniecznie trzeba się tym chwalić. Jakieś dziwne podejście do tematu macie, widzicie tylko ataki na was i wasze 7d2 ehhh... A zresztą róbta se co chceta.
Tomek wprowadził troche różnorodności i bardzo dobrze, jest na co popatrzeć.
Witam jako, że mój Nikon niedługo zakończy swój żywot ;) poszukuję czegoś do sportu Hokej na Lodzie zainteresował mnie 7D nie będę tu się rozpisywać dla czego bo dziś nie widzę dla niego konkurenta ;) Czy mógłby ktoś podesłać mi przez np. wetransfer rawy na iso 1600, 2000 i 3200? Co ogólnie możecie mi powiedzieć o tym sprzęciku (dodam wątek mam przeczytany;) do jakiego nikona można porównać jego ziarno na w/w czułościach) ostatnie Canony jakie posiadałem to odlegle czasy ;) Eos 50E i 5E ps. czemu Canon nie wprowadza Eye Control dla mnie to było coś super. Pozdrawiam Jaca
A jak jest z eye-control focusing w przypadku przekadrowywania?
Pisząc o 7D masz na myśli mkII, czy pierwsza wersję aparatu?
7D1 na ISO 4 000 i 6 400: http://www.canon-board.info/sport-ak...8/index17.html do redakcji tego nie wyślemy w rozmiarze 3200px, ale do netu od wielkiej biedy może chyba być :).
Zdecydowanie MK II ma wszystko czego mi potrzeba na dzień dzisiejszy.
Przyjacielu,
dziwne podejście to masz właśnie TY.
Nie masz tego aparatu a krytykujesz i narzekasz.
-ja cieszę się z 7DII ,z tego co otrzymuję jako fotkę.
Gdybym był niezadowolony oddałbym za połowę ceny(tak robię natychmiastowo z tym czego nie chcę), bo mam inne sprzęty
i nic mnie na siłę przy 7DII nie trzyma.
-Twoje marudzenie nie zmieni tematu:
Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
W temacie nie ma miejsca dla malkontentów teoretyków/nieużytkowników 7DII
-nie zauważyłem ,aby którykolwiek z użytkowników 7DII namawiał do zakupu,
wolimy być elitą :D .
--- Kolejny post ---
Nie wiem ,jak inni ,
ale bardzo Tobię dziękuję za to przyzwolenie ,
naprawdę jestem wdzięczny :roll: .
I już nie będziesz się wtrącał ,ot tak bez sensu ?
Lubię takie stanowcze decyzje.
Szybko się uczysz. To dobrze.
W takim razie konsekwentnie wypisz się natychmiast ze wszystkich wątków, w których biłeś pianę na temat sprzętu oglądanego przez ciebie tylko przez szybkę w Fotojokerze.
P.S. Miałem 7D, nie mam 7mk2 i mieć nie będę, ale mimo twoich grzecznych próśb, żeby osoby mego pokroju wyniosły się z tego wątku - nie zamierzam. A zamierzam negować, jak parę innych osób, sens wstawiania wykropowanch zdjęć tak, że widać prawie pojedyńcze piksele.
P.S. 2 Zapewne w błyskotliwy sposób zechcesz skomentować mój post. Jeśli nie - będę wdzięczny. Jeśli tak, to pisz co chcesz, fruwa mi to jak twoje mewy, tylko nie zaczynaj posta od swojego kretyńskiego "Przyjacielu"
Pomyliłeś mnie z kimś innym.Wszystkie obiektywy lub body miałem(jesli zajmowałem zdecydowane zdanie)
--- Kolejny post ---
akurat Twoje opinie są troche inne niż kolego do kóterego odpowiedziałem
--- Kolejny post ---
A mnie fruwa czy tego chcesz czy nie "PRZYJACIELU" ,niem masz 7DII ,to możesz tylko dłubać w temacie.
Nie wiesz co aparat może ,a czego nie.
Czy nie rozumiesz ,że nie promuje tego n\body ,tylko się nim bawię,
ale nie mam płaszczyzny do dyskusji z nikim ,kto go nie ma ?
czego przyjacielu nie rozumiesz ?
Panowie nie ma się co spinać. 7dII potrafi napewno dać dobry obrazek. Choćby tu przykłady z umiejętnych rąk.
https://500px.com/OferLevy1
Edytować już nie mogę, ale należy po otworzeniu zdjęcia wcisnąć M - dla niewtajemniczonych w 500px.
Zdjęcia bomba , dzięki za link
Bardzo merytoryczny się ten wątek zrobił. Wszyscy zainteresowani zakupem tego body będą bardzo zadozadowoleni po przeczytaniu tych wszystkich stron.
Ostatnio nic mi się nie udaje.... Chciałem zrobić zdjęcie kota to AF złapał pszczołę....
Chciałem zrobić zdjęcie mewy, tfu, sikorki też wyszło do...
A jak patrzę na zdjęcia z linku powyżej czy też ze strony Tomka1961 to faktycznie zaczynam rozumieć tych co tutaj narzekają na jakość wrzucanych fotek :)
Nie mewa,nie leci :lol:
Chyba jedyne w miarę udane dzisiaj zdjęcie. Dzwoniec.
Ja się już zdecydowałem i mam nadzieję niedługo stanę się posiadaczem Canona 7d Mark II ;-) Nie wiem co można mu zarzucić ;-) może matrycę 20mpx a nie 24 czy 26 ;-) może co innego lecz do tego co robię nie potrzebuje FX a używam w 98% wysokich czułości powyżej 1600 dla mnie osobiście ten aparat nie ma konkurencji... Nie będę czekał aż Nikon łaskawie wypuści coś co zastąpi D300 bo za długo już czekam i tym sposobem będę focił Canon'em ;-) Porównania ziarna przy mikroskopowych powiekszeniach dla mnie osobiście nie mają najmniejszego sensu! Fota ma być dobrej jakości jak będę potrzebował lepszej do jakiegoś pozwanego zdjęcia pożyczę od kumpla FX i problem z głowy, może jest za drogi ale ile kosztował D300 nowy, sprzęt ma na siebie zarabiać przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia. Są rzeczy które wolał bym aby były inne ale jest to co jest i do moich celów w tej chwili jest NAJLEPSZE!!! Co będzie za pół roku czy rok czas pokaże... Witajcie Starzy Canoniarze ;-) Pozdrawiam Jaca
Canon 7D2 zawsze jest porównywany z 6D tylko ludkowie muszą wiedzieć o jednym. Przesiadka na FF bez przygotowanej wcześniej szklarni to dramat.
Wyprucie sobie flaków na zakup aparatu i pisanie na forum "jaki tani zoom pod FF" to śmieszna sprawa. Nie chce mieć 6D i jakiegoś kalectwa typu 28-80/3,5-5,6.
Najprawdopodobniej kupię 7D2 bo wykorzystam posiadane obiektywy, ale chyba wcześniej kupię stałkę Canon 300mm.
Czy 7D2 jest drogi? Chyba nie, bo stary 7D1 (nowy) kosztuje nadal prawie 4 000zł. A tyle (65) punktów AF w sporcie to niesamowita sprawa. Pokrycie kadru lepsze niż w 5D3.
Żywotność migawki 200 000 też dobrze rokuje "pracowitemu" aparatowi.
Częstszą opcją jest 5Dc z 50/1.8 to jest klasyka zakupów FF.
Napiszę pewną prawdę oczywistą ale często pomijaną - należy kupować te obiektywy które się używa - ja np. nie posiadam zooma w zakresie 28-80 bo go po prostu nie potrzebuję do zdjęć jakie robię, w tym zakresie używam stałek. Moim zdaniem FF wymaga posiadania mniejszej ilości obiektywów niż crop - przynajmniej w moim przypadku.
Stare zoomy canona 28-80 czy 35-70 potrafią być świetne optycznie i mieć zupełnie przyzwoitą budowę przy cenach rzędu 100-200zł są wspaniałym nabytkiem na pewno znacznie bardziej opłacalnym niż ciemne zoomy na cropa 17-85 za 1000zł 15-85 za 2000zł czy coś podobnego - to dopiero jest porażka wydać kupę kasy na ciemnego EF-esowego zooma - wiem coś o tym :mrgreen: tez kiedyś uwierzyłem że cropowy ciemny zoom może tyle kosztować i co więcej może być tyle warty - brrr nigdy więcej.
Ale ogólnie to się zgadzam należy w każdym przypadku przeliczyć najpierw optykę, a potem korpus - ale tak jest w każdym przypadku - to dotyczy również cropa czy
olympusa lub fuji albo takiego sony A7 - w przypadku A7 sprawa jest odrobinę prostsza bo optyka prawie nie istnieje :mrgreen: więc tu można liczyć goły korpus :mrgreen: podepnie się co się uda podpiąć.
Pytanie czysto techniczne do posiadaczy 7d czy na Sandisk Extreme Pro 95mb/s aparat dobrze hula bufor się nie zapycha czy inwestować już w te szybsze karty?
Nie wiem czy bylo w tym temacie - porownanie Samsung NX1 vs Canon 7D MII:
-> Samsung NX1 und Canon EOS 7D Mark II im Vergleich (Teil 1) | News | dkamera.de | Das Digitalkamera-Magazin
-> Samsung NX1 und Canon EOS 7D Mark II im Vergleich (Teil 2) | News | dkamera.de | Das Digitalkamera-Magazin
Używam tej karty równolegle z szybszą CF.
IMHO:
wystarczy ,bo i tak trzeba się ograniczać z powodu pojemności.
10 klatek /s x 3 sek= mniej wiecej 840MB (RAW),a to tylko 3 sekundy.
Może ktoś zapodać zdjęcie jakiegoś ludzia z tej puszki