165) Jedna z ulubionych fotek - droga do chmur
Wersja do druku
165) Jedna z ulubionych fotek - droga do chmur
Zaje.... sprawa. W pierwszym momencie myślałem, że to morz. Ale jakieś takie białe?
Na 165 efekt białych chmur bardzo fajnie wyszedł w odniesieniu do drogi. W pierwszej chwili wydaje się jak morze ;).
165-zdecydowanie:fajna,ciekawa,najlepsza z urlopowych.
Dziękuję Panowie, fajnie że się spodobało.
166) Zrobiona jakby panoramka, z innego ujęcia tego tematu.
Gwoli prawdy, to zrobiłem lewie dwie foty bez wysiadania z samochodu, wystawiłem aparat przez okno i cyknąłem.
Wyszło jak wyszło.
--- Kolejny post ---
167) Do tego jakiś wschód słońca przez palmę, z flarami niestety.
--- Kolejny post ---
168) W zbliżonej konwencji oset o zachodzie słońca
--- Kolejny post ---
169) Zdecydowanie kolorowo, ale również z kolcami
165 do 167 to wciąż Madera? Moim zdaniem na 165 niczego nie brakuje, słońce dodałoby kolorów chmurom, ale to nie ta pora
--- Kolejny post ---
Eee,chyba pokopałeś numery na ostatnim secie;)
170) Kaczka z jeziora - znalezione nie kradzione.
--- Kolejny post ---
171) Kaczka drapieżna
171,fajne.
Nie wiem dlaczego ale sowa,jastrząb lub inny drapieżnik wygląda lepiej z rybą w dziobie ,niż kaczka :mrgreen: .
166, super panoramka,
co do kaczek, trochę ostre światło miałeś, wyglądają mi na cropy, trochę ciasne szczególnie to ostatnie.
Zredukuj może trochę światło ;)
Troche szok. Nie mialam pojecia, ze kaczki wciagaja ryby. Bardzo fajne foty.
Kaczka znalazła, to co wędkarze zostawili i był niezły ubaw jak się z tą rybką "męczyła"
Jak zwykle masz oko, było bardzo ostre światło, nieco poprawiłem. Kadrowanie muszę zostawić, bo były wstrętne badyle po bokach.
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu.
--- Kolejny post ---
171) Kaczka drapieżna - musiałem wstawić raz jeszcze, bo po zapisaniu zmian znika plik z dropboxa, dziwne to jakieś...
172) Polubiłem ten krzaczek na bagnie
--- Kolejny post ---
173) Bocianów u mnie multum, ale ten to miał prezencję.
172. ciasno, dawaj szerszy kadr 8-) model urokliwy, pewnie jak i całe miejsce. Rozlewisko jakieś, brzózki, jak to wygląda w całości ?
(ja redukował bym trochę światła zwiększył nasycenie zieleni, i może nie tak centralnie i ciasno; każdemu podoba się co innego więc nie sugeruj się)8-)
173. Fajny spacerek, może balans bieli bym poprawił ciut
Balans lekko ściągnąłem i "zazieleniłem" trawę. Faktycznie jaky lepiej, miałeś rację.
Jak podjadę to wezmę coś szerszego i dorobię, a jest tam fajne bagnisko.
--- Kolejny post ---
174) Bardzo lubię bociany i z pewnymi oporami zamieściłem poniższe foto.
Wśród bocianów zdarzają się i tragiczne przypadki, niestety, bocian porażony prądem. Nie wiedział, że to trzeba omijać. A ten drugi sam teraz tam przesiaduje - smutny widok.
174 smutne, ale niestety nie miał najmniejszych szans z napięciem 15-20kV :cry:.
175) Białe czaple latają nad rozlewiskiem Warty
--- Kolejny post ---
176) Ładne są, ale jakieś bardziej płochliwe niż czaple siwe.
176
Ładnie startuje,ale ja chciałbym blizej ptaka,cholera z zielonym i kadrem :lol: .
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i mam pytanie w jaki sposób mogę dodać jakies swoje zdjęcia do postu żeby można było je oceniać czy komentować? Z góry dziękuje.
Witaj !
Link do instrukcji
http://www.canon-board.info/sprawy-w...7/index48.html
Trochę utrudnili wstawianie z dropboxa, można to obejść.
Aktualna instrukcja
http://www.canon-board.info/galerie-...04/index4.html
1) W katalogu własnym DROPBOX - PPM (prawy przycisk myszy) - z menu kontekstowego Wyświetl w witrynie dropbox
2) W przeglądarce - na zdjeciu - PPM Udostępnij zdjęcie,
3) Uzyskaj łącze
4) Przejdź pod adres łącza, który się zapisze na pasku
5) Na wyświetlonym zdjęciu - PPM - Pobierz oryginał i Otwórz, a nie zapisz
6) Na pasku adresu kopujemy i TEN zapis wklejamy na forum CB
Ważne, aby nie było adresu z CONTENT_LINK, bo wtedy nie działa https://dl.dropboxusercontent.com/content_link/Zi2vigSA...
177) Miało nie być perkozów do jesieni, ale jakoś same włażą przed obiektyw.
Karmienie perkoza.
178) Ryba w dziobie perkoza bardziej pasuje niż kaczce.
179) Młody perkoz najedzony.
180) Ptaków nie było nad jeziorem, za to przepływał sobie zaskroniec, niemały - tak na oko nieco dłuższy niż metr.
180 - czy masz może powiększenie samego łba?
181) Taki efekt. Niewiele mogłem zrobić, fota z daleka i ciemnawo już było, tak sobie wyszło.
Mogłem jeszcze dodać kontrastu, ale wyłazi efekt halo, czy jak tam się to nazywa.
182) Kilka ladszaftów, zielone bajorko
--- Kolejny post ---
183) Za drzewami, słoneczko zachodzi
Dzięki, że wpadasz - bajorko przekopują i będzie kanał do Warty.
Co do rybek, to hobby jest zupełnie mi obce.
Ponieważ masz dużo widoczków, ja na Twoim miejscu założyłbym osobny wątek w dziale krajobrazy. Są osoby, które zaglądają tylko do wybranych działów i być może omijają Cię cenne komentarze osób zaglądających tylko tam.
182, 183 - przyjemne dla oka.
Perkozy - ciekawa obserwacja, ale trochę brakuje ostrości.
Dziękuję Ci tryton za uwagi, zamieniłem pliki na bardziej podostrzone i o mniejszym rozmiarze.
Zauważyłem, że w niektóych przypadkach foty tracą na "ostrości" przy zmniejszeniu na forum CB, a niekiedy jest dobrze.
Również tak do tego podchodzę i widzę jak się zmienia otoczenie, czasami na lepsze, lecz częściej na gorsze.
Z perkozami mógł byś się bardziej przyłożyć do tamatu, bo widze że modele nawet współpracowały by. Kontrast masz trochę za duży.
Fajnie, że wpadasz coś doradzić, dziękuję.
Nieco kontrast zmniejszyłem, ale trochę to inaczej wyglądą na moim starym MAG-u, a nieco inaczej w przeglądarce.
Dam już spokój z poprawianiem bo tylko pogorszę.
Współpraca z modelami była fajna, plum... i ich nie ma :) wypływają w innym miejscu kilkanaście/kilkadziesiąt metrów dalej. Zrobione 420 mm.
184) Nie ma czasu (niestety) biegać po łące, to tylko takie latające stwory jakie mam pod ręką - jakby macro.
Pszczoła1
--- Kolejny post ---
185) Osa tuż obok była
--- Kolejny post ---
186) Inna modelka...
To makro jest niezłe, mnie osobiście bardziej podobają się osy, czym robione (szkło)?
Mam tylko EF-S 60/2,8 Macro i z ręki zrobione, z uwagą coby mnie któraś osa nie urypała :)
Nic z tych rzeczy - stałka C300/4L USM IS plus TC x1,4
Rozumiem, że osa ma żuwaczki :) , a może co innego
I dlatego 420;)
Nie będę cię męczył, bo jest co wymieniać: żądło, skrzydła, paski, itd,itd....odpowiedź:
Osama Binladen :D
Noo tak, ale to już historia, dobre było.
Co ciekawe dzisiaj znowu miałem wizytę jelonka za oknem i wcinał jabłka.
Niestety zanim wziąłem aparat, to schował się w krzaczki i wyszło jedno foto takie sobie, portretowe, bo z 300 mm jakie miałem na aparacie i przez szybę.
Jak obrobię to zobaczę co z tego wyjdzie.
No to dawaj:) Ja na razie monotematyczny, czyli kwiatki i robaczki;)
187) Jelonek przez okno, przez siatkę i przez krzaczki. Nie wyszło tak jak bym chciał, ale uczę się dopiero darmowego programu DxO Optics Pro 7 (był do lipca).
Suwakologia straszna i mało jest tutoriali do niego, ale powoli do przodu, bo sam program mi się spodobał.
Na telefonie wygląda nieźle, ale biorąc pod uwagę przeszkody jakie miałeś, to i tak się udało. Widzę rozmyte gałązki, ale chyba usuwanie czegoś takiego to katorga...
Nawet nie próbowałem usuwać tych gałązek, to zbyt skomplikowane jak dla mnie. Kontrast był słaby, odbicia na szybie i inne masakry.
Tak to wyglądało po domyślnym presecie wywołane z RAW-a w DxO
No to pogratulować pracy:). Też czasem mam ciekawą sytuację w karmniku, ale jest firanka i szyba. Powoli przyzwyczajam ptaki do siebie i w końcu będę mógł je 50-tką cykać:)
Makro są spoko. Możesz iść w ten styl.
187
Bardzo ładna buzia :) .Z jakiej odległości ?
Jakieś 5-10 m, przez okno w kuchni na moją "łączkę".
189) Takie spadające jabłka podczas burzy z gradem - to jakby przyroda, a nie pejzaż.
--- Kolejny post ---
Dzięki tryton, pewnie jeszcze spróbuję, muszę wpierw poszukać gdzieś w szpargałach pierścieni pośrednich, albo kupię nowe metalowe z przeniesieniem sygnałów.
Sama 60-tka Macro jest fajna, ale raczej do przyrody nieruchomej.
A nie będę robaczków zamykał w lodówce, bo moja małżowina pewnie byłaby przeciw.
Pierścienie nie do 60-tki, ale do C300/4L IS USM mm lub C70-200/4L USM mm wtedy odwzorowanie jest około 1,7 (prawie macro), ale odległość "robocza" od przedniej soczewki wynosi coś około 77 cm lub 50 cm.
Muszę to wypróbować, ale pewnie z jakąś "przedłużoną" prowizorycznie lampą, statywem i techniką focus stacking w PS i dobrymi metalowymi pierścieniami.