Dzięki. W sobotę będę na kadrze, może uda mi się coś sensownego zrobić.
Wersja do druku
Dzięki. W sobotę będę na kadrze, może uda mi się coś sensownego zrobić.
Oby tylko wyjmowanie piłki z Gruzińskiej bramki;)
Górnik Łęczna - GKS Bełchatów
300.
301.
Skra Warszawa - Budowlani Lublin
302. Twardy szmal
303. Aut
304. Szarża
Polska - Gruzja
305.Więcej zdjęć na: Krzysztof Rzewnicki: Polska - Gruzja
A ja się pytam, gdzie jest piłka w gruzińskiej bramce, no gdzie?
te z piłki coś ciy za ciemne ostatnio jak dla mnie
JPG bez obróbki tylko kadrowane. Szum na ISO 800 też nie redukowany.
Piłki w siatce nie zobaczysz, bo tak jak już wcześniej pisałem takich zdjęć nie wrzucam na CB, czy bloga tylko wysyłam do agencji.
Inna sprawa, że siedząc za bramką z obiektywem 70-200 ciężko jest takie sytuacje uchwycić. Zobacz np ile takich zdjęć, (gdy pada bramka) ma przez ostatni rok @Dawid Gaszyński. A wszyscy wiemy, że złych fot nie robi.
A najśmieszniejsze jest to, że sprzedają się zdjęcia konkretnych zawodników biegnących z piłką, a nie ciekawe sytuacje. Wiem na 100%, że sprzedałem w dniu meczu Przeglądowi Sportowemu (nr 137 str.6) zdjęcie podobne do nr 305. Bo komuś pasowało do koncepcji powrót Błaszczykowskiego. A drugie poszło do wydania internetowego Wprost w dniu następnym: Trener Gruzji po meczu: Polska to maszyna - Sport - Wprost.pl - wersja mobilna
Kto i wg jakiego klucza to wybiera nie mam pojęcia. Ale zdjęcie wpadającej piłki do siatki nikogo nie obchodziło, tylko sprzedały się mało ciekawe moim zdaniem pstryki. Na stadionie było tego dnia 100 fotografów, więc wynik 2szt nie jest wcale taki słaby.
Motor Lublin - Polonia Piła
306.
Nie wiem, czy Canon 85/1,8 USM to dobry obiektyw, ale na pewno lekki i wygodny.
Azoty-Puławy - Gwardia Opole
312.
na F/8 te ostatnie zdjęcie robiłeś? wygląda jak z kompaktu
Zaniedbałem się trochę w żużlu i rugby (oraz ogólnie w foto). Miałem kupić nową puchę w listopadzie, ale nie wytrzymałem i zainwestowałem w nowy rower. Jedyny plus to przejechane > 3100km (od 19.07.2015) i redukcja masy z 87 do 79kg.
Gdybym dzisiaj miał wymienić puchę to chyba jednak na 6D, ale nie wiem co będzie jutro :).
Polska - Irlandia
313.
Dodaj jeszcze jakieś inne, nie bądź sknera :)
Jest kilka na blogu, ale jakość słaba, bo obrabiałem na lapku :).
Czym to popełniłeś? Chyba nie tym 7D ze stopki? Najgorszym aparatem Canona ever? ;)
PS. Fajna fota w sumie, tylko żal uciętej stopy Fabiańskiego.
Nie czytasz forum? Tak jest z każdym body canona do czasu wyjścia kolejnego modelu dla danego segmentu. Wg forumowiczów każda kolejna puszka jest gorsza od poprzedniej (czyt. gdy wyjdzie nowa pucha wiele osób chce się zabić żeby jednak kupić poprzedni model który był największym G.)
A poza tym dobry fotograf nie patrzy na cyferki na papierze tylko robi zdjęcia. Oprócz Cobalt'a na forum jest jeszcze mistrzuniu co nazywa się Dawid Gaszyński i strzela najbardziej fajansiarską puszką FF, a ja i inni patrząc na jego foty nie widzimy żeby jego kadry pokazywały pewne niezbyt istotne wady tej puchy.
cobalt! A gdzie jest piłka w irlandzkiej bramce, no pytam się gdzie???
Canon 7DII chyba był długo oczekiwanym aparatem i mimo wprowadzonych zmian (a jest ich cały ogrom) nie spełnia jednak oczekiwania reporterów (sportowych).
Szybka seria, wykrywanie migotania, wielość trybów AF i ilość p-któw (godna 5DIII) itd. To wszystko jednak mało w porównaniu z jakością obrazka (szumy matrycy).
Nie ma rady trzeba przejść na FF. Jak ktoś ma kasę to 5DIII. A jak nie to na początek przygody z FF i 6D będzie OK. ISO 8 000 i centralny AF już przyprawia mnie o zawrót głowy.
--- Kolejny post ---
Tak, to prawda, ale dużo też zależy od obiektywów. A konkretnie chodzi mi o Canona 300/2,8.
Krzysztof Cichomski natomiast jest przykładem fotografa, któremu Canon 7D nie przeszkadza: http://www.canon-board.info/sport-akcja-45/c80-duzy-i-maly-sport-w-polsce-i-niemczech-33309/index27.html ma oczywiście też na stanie Canona 300/2,8.
Nie wiem jaką szklarnię ma w tej chwili kolega RTSiak, ale Canonem 6D daje radę.
W moim przypadku największym mankamentem jest chyba to, że foto zaczyna mi się już nudzić. Odpuszczam wiele meczów (np żużel i rugby), bo wolę w tym czasie pojeździć na rowerze. Może po zakupie nowej puchy coś drgnie w druga stronę, tym bardziej, ze zima nadchodzi nieubłaganie :).
--- Kolejny post ---
Bez przesady. To nie wystawa foto, tylko forum. Wymiana poglądów zawsze jest na miejscu. Ostatnio D_G zasugerował mi żeby robić na ISO 6400 i mieć lepiej naświetlone zdjęci. Trzeba to wypróbować.
--- Kolejny post ---
Nie zawsze możemy uchwycić taki moment. Dla wybierających się na kadrę (eliminacje Euro) i klubową ligę europy (miszczuf) - nie siadajcie po lewej stronie za bramką, bo sędzia biega przed obiektywem.
--- Kolejny post ---
Może należało ciaśniej wykadrować, bo stopy i tak odrastają :).
Rosa Radom - Śląsk Wrocław
Mam nadzieję, że WKS odrodzi się i wróci do formy z lat 90-tych.
314. Nostalgia II-go trenera
315.
Cobalt, z jakiego miejsca focisz piłkę ręczna? I przy tym siedzisz na parkiecie, na jakimś krzesełku, stoisz?
Ostatnio znalazłem sie 1m obok bramki i fotki wyszły powiedzmy do przyjęcia (piłkarz rzucający w twoim kierunku) ale duże ryzyko uszkodzenia siebie i sprzętu...
Czyż to nie Radek?Cytat:
Nostalgia II-go trenera
Na Azotach-Puławy nie mam wyjścia, stoję obok bramki około 1,5÷2m obok słupka.
Vive Kielce przeważnie też stoję, ale sporadycznie siadam na ławeczce dla foto obok bramki.
--- Kolejny post ---
Oczywiście, że Radek zawsze był OK. Pamiętam, jak kilka ładnych lat temu po przegranym meczu pojechał jakiemuś nachalnemu ścierwojadowi: "za takie gadanie, to można w niektórych dzielnicach dostać w papę". Zwiedził kilka klubów, ale ja najbardziej pamiętam go z WKS około 2002 roku. W ubiegłym sezonie wchodził jeszcze na parkiet ze Śląskiem.
O ile to nie poziom podwórkowy to zawodnicy w miarę trafiają w światło bramki. Najniebezpieczniej jest zawsze - i to nie tylko na ręcznej, ale na koszu, piłce, czy siatkówce - w trakcie rozgrzewki. W trakcie meczu zawodnikom jednak zależy, żeby trafiać w bramkę, a nie w fotografa.
Trzeba uważać. Jak raz dostałem na ręcznej strzał piłką to baterie z gripa mi wyskoczyły ;)
Radomiak Radom - Wisła Puławy
Mecz za 6pkt.
316.
Fair play - czyli powstrzymać rywala za wszelką cenę:
317.
Ostrość wydaje się być gdzieś za ... a właściwie wszędzie i nigdzie.
Vive Tauron Kielce - KS Azoty-Puławy
ISO 4 000
318.
319.
Nie chcę Ci tu bałaganić, ale zobacz jak to wyszło z PSE
1) Warstwa poziomy krycie 100%
Białe - na frotce
Czarne - na kurtce ochroniarza
2)Redukacj szumu - Intensywność 4, Zachowaj szczegóły 50, Redukacja kolorowego szumu 70 + Usuń artefakt JPEG
warstwa krycie 70%
3) Wyostrzanie - Ulepsz, Dopasuj ostrość - Wartość 80, Promień 0,3 Rozmycie soczewkowe.
warstwa krycie 60%