-
Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
"Sigma z mocowaniem do Canona pojawi się w sklepie pod koniec następnego tygodnia tj. 5-6.09" - Sigma ProCentrum
Dzięki za info, ja już sobie zarezerwowałem:o
Wysłane z Sony Xperia S
-
I tu muszę opisać jeden incydent (?). Zadzwoniłem do oficjalnego dystrybutora (w którym mieście nie powiem, bo ja mściwy nie jestem), czy faktycznie obiektyw jest na stanie. W odpowiedzi usłyszałem, że prawdopodobnie jest w innym magazynie. Poprosiłem aby to sprawdzić i oddzwonić. Na telefon czekam już tydzień. ;)
Ale przy kontaktach na oficjalnej stronie zawsze mogę liczyć na szybką, rzeczową i co najważniejsze miłą obsługę. ;)
A teraz aby wyostrzyć apetyt tym, którzy chcą kupić a jeszcze nie mieli go w łapkach: obiektyw po za walorami optycznymi, jest przepiękny. Prosty i ciężki. Jak się pierwszy raz bierze go w łapki, na usta ciśnie się proste o ku..... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo-lukas
A teraz aby wyostrzyć apetyt tym, którzy chcą kupić a jeszcze nie mieli go w łapkach: obiektyw po za walorami optycznymi, jest przepiękny. Prosty i ciężki. Jak się pierwszy raz bierze go w łapki, na usta ciśnie się proste o ku..... ;)
Mój poziom zadowolenia jest równy temu po zakupie C 70-200 f/4 IS. Na pewno C 17-55 f/2.8 takiej radości nie dał.
Jedyny kłopot to filtry. Mam kolecję 77 mm która została mi po C 17-40 i nie zamierzam jej wymienać na 72 mm ze stratą finansową. Oczywiście kupiłem redukcję 72->77 i jest ok poza faktem, że osłony założyć się już nie da...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Obiecałem więc wstawiam.
...
Dalsze plusy: ostra "od roga do roga" ...
Mogę prosić o przebitkę na gołębie z chojnickiego rynku (prawy dolny róg)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Mogę prosić o przebitkę na gołębie z chojnickiego rynku (prawy dolny róg)?
Bardzo proszę:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Jedyny kłopot to filtry. Mam kolecję 77 mm która została mi po C 17-40 i nie zamierzam jej wymienać na 72 mm ze stratą finansową. Oczywiście kupiłem redukcję 72->77 i jest ok poza faktem, że osłony założyć się już nie da...
Mam ten sam "ból". Filtry kupowane pod 24-105. Ale tego się nie pozbędę. ;)
-
Szanowny Posiadaczu Cropa!
Jeśli nie jesteś zadowolony z jakości swoich zdjęć i uważasz, że jedynym na to lekarstwem jest FF... wstrzymaj się z pochopną decyzją i pomyśl o lepszych szkłach :mrgreen:
Jednym z nich powinna być ta Sigma...
-
Ebe leśny szkodnik pięknie rośnie, ale przy obecnej cenie 6d to ja bym wolał ff + 35/2 + 85/1,8 niż 7d + tą sigmę....
-
Może kiedyś dorosnę do FF ;) Na razie amatorsko 7-ka, ta sigma oraz dwa szkła systemowe 100/2.0 i 70-200 f/4 IS zaspokajają moje potrzeby w 115% ;)
-
tego zumika od sigmy w ręku nie miałem, ale patrząc jaki obrazek daje mi moja sigma 35mm i na sample z tej sigmy 18-35, to gdybym miał na dzień dzisiejszy komuś doradzać zakup lustrzanki przy nieograniczonym budżecie to wcale nie namawiałbym do na FF. Dla mnie zostaje nadzieja że Sigma wypuści podobnego zooma na FF.
-
Obiektyw już do mnie jedzie:rolleyes: może za kilka dni coa Wam pokaże
Wysłane z Sony Xperia S
-
Czy ktoś z ową Sigmą latał już po ciemnicach jak kościół itp.. czy przykładowo miał już styczność podczas imprezy weselnej ?
-
Ja używałem w ciemnym klubie. Fotografia klubowiczów itp... zestaw z 430EX i 7d radził sobie TRAGICZNIE ! Ale to było moje pierwsze podejście do tego typu foto w ogóle a co dopiero z tą sigma więc może wypowie się ktoś bardziej doświadczony.
-
Zrobiłem na tej sigmie chrzest. Jak na kościoły to w nie był akurat szczególnie ciemny. Generalnie dało radę. Bez lampy.
Pozdrawiam
-
W tym moim klubie ciężko było na chociaż 2 sek złapać coś w świetle dlatego może miałem takie problemy...
-
Kluby to fotograficzne piekło :)
Pozdrawiam
-
7D + 18-35 + YN-565EX. Przy ustawieniu centralnego AFu taki zestaw radzi sobie wyśmienicie. ;)
W średnio oświetlonym kościele porównując do Canon EF 35 mm f/2.0 bez lampek. Również super.
-
7d + 18-35 + Canon 430EX, po małej kablibracji USB dockiem - zdjęcia bez zarzutu, raczej brak problemów z ostrością przy reportażu.
podsyłam link do albumu z dyskoteki zrobiony tym setem, jasne że nie wszystko na 1.8, bo połowa ludzi była by nie ostra, ale część zdjęć na pewno robiona na f1.8 https://www.facebook.com/media/set/?...3036986&type=3
W sumie fokus działa identycznie jak w przypadku sigmy 35 f1.4
-
jak taki jasny, to po co lampa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kraktus
7d + 18-35 + Canon 430EX, po małej kablibracji USB dockiem - zdjęcia bez zarzutu, raczej brak problemów z ostrością przy reportażu.
podsyłam link do albumu z dyskoteki zrobiony tym setem, jasne że nie wszystko na 1.8, bo połowa ludzi była by nie ostra, ale część zdjęć na pewno robiona na f1.8
https://www.facebook.com/media/set/?...3036986&type=3
Kurde ostre te fotki i to jak na jakość FB. Ale mocno doświetlane chyba bo zastanego kolorowego nie widać jak to w klubach na twarzach?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
jak taki jasny, to po co lampa?
Sarkazm, czy poważnie pytasz?
Bo zbyt mała GO i trzeba domknąć? By "zdominować" problematyczne światło zastane? Może kolega nie chciał używać wyższych czułości?
Coś tam sobie wybierzesz. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kraktus
podsyłam link do albumu z dyskoteki zrobiony tym setem, jasne że nie wszystko na 1.8, bo połowa ludzi była by nie ostra, ale część zdjęć na pewno robiona na f1.8
https://www.facebook.com/media/set/?...3036986&type=3
wrzuć jakiegoś surowca ? gdzieś na serwer :)
-
Sarkazm, czy poważnie pytasz?
Nie sarkazm.
Po prostu jasne szkła kupuje się m.in. po to, by nie korzystać z lampy
Podobną fotkę (z lampą) można zrobić kitem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Po prostu jasne szkła kupuje się m.in. po to, by nie korzystać z lampy.
No właśnie. Między innymi.
Ale zgodzisz się, że są sytuacje gdzie użycie lampy pomimo jasnego szkła jest uzasadnione?
;)
-
Właśnie dzisiaj nabyłem ową sigmę zdjęcia pewnie przez weekend jakiś się pojawią :)
-
Witamy w klubie :)
Jak pierwsze wrażenia?
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pancernik12
Witamy w klubie :)
Jak pierwsze wrażenia?
Pozdrawiam
W rękach sprawia wrażenie bardzo dobrze wyważonego. Co do budowy nie mam zastrzeżeń jakiś większych, jak na razie 4 zdjęcia testowe ktore leżą i tak na karcie póki co. Może już dziś właśnie da się coś ustrzelić typowego w plenerze. No ale zobaczymy...:twisted:
-
-
Bez wyostrzania po zmniejszeniu
28mm
-
A może ktoś polecić miejsce w Warszawie lubokolicach gdzie mają duży wybór obiektywów na miejscu i można rzeczoną Sigmę "obmacać"? Piszę że duży wybór bo przy okazji bardzo chętnie bym zrobił kilka zdjęć C34 1.4 i S34 1.4 - tak dla testów albo i nie tylko.
-
Sigma Pro Centrum? Ale to bez C. Zresztą co tu testować. Chyba już wszystko o tym obiektywie zostało powiedziane...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Sigma Pro Centrum? Ale to bez C. Zresztą co tu testować. Chyba już wszystko o tym obiektywie zostało powiedziane...
Sorry, przyzwyczaiłem się że sklepie partnerskim S w Krakowie mają spory wybór Canonów i można sobie porównywać do woli.
Co do testowania - nikt jeszcze nie napisał jakie JA miałem wrażenia z zabawy nim, a to podstawa :) No i po wcześniejszych doświadczeniach z Sigmami wolę się upewnić że dobrze pracują z moimi body. A w sumie mam na to cichą nadzieję że będą dobrze pracować.
-
Czy ktoś się orientuje czy da się kupić ten obiektyw gdzieś we Wrocławiu? Tak stacjonarnie, nie wysyłkowo. Foto-master z Odrzańskiej odpada.
-
a czemu foto-master odpada? ja tam kupilem wskazana sigme i jest ok
-
Z przyczyn niemerytorycznych obiecałem sobie, że moja stopa więcej tam nie stanie. W takim mieście jak Wrocław jest chyba jeszcze jakiś sklep foto?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Z przyczyn niemerytorycznych obiecałem sobie, że moja stopa więcej tam nie stanie. W takim mieście jak Wrocław jest chyba jeszcze jakiś sklep foto?
Notopstryk i Digital24, jeśli dobrze pamiętam nazwę drugiego. Możesz też sprawdzać miejskie macalnie i saturny, oni chyba też mają Sigmę w asortymencie.
-
Czy używa ktoś sigmy 18-35 z body bez mikro regulacji? Kupiłem dwie sigmy 18-35 (jedną dla siebie, drugą dla córki). Obie po podpięciu do 600d mają potężny fronfocus. Czy używał ktoś Sigmy USB dock? Działa to ustrojstwo?
-
Tak - u mnie jest na 0 i gra. Jeżeli masz dwa takie same szkła - to zakup kalibratora jest niezłym pomysłem.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Notopstryk i Digital24, jeśli dobrze pamiętam nazwę drugiego. Możesz też sprawdzać miejskie macalnie i saturny, oni chyba też mają Sigmę w asortymencie.
Dzięki za info, niestety sklepy te nie mają tej Sigmy w swojej ofercie. Nic, chyba pozostaje zakup zdalny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Dzięki za info, niestety sklepy te nie mają tej Sigmy w swojej ofercie. Nic, chyba pozostaje zakup zdalny.
spróbuj w accord photo :p oni podobno sprawdzają pod względem bf/ff i ostrość :) a w razie problemów można im odesłać razem z body
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Czy używa ktoś sigmy 18-35 z body bez mikro regulacji? Kupiłem dwie sigmy 18-35 (jedną dla siebie, drugą dla córki). Obie po podpięciu do 600d mają potężny fronfocus. Czy używał ktoś Sigmy USB dock? Działa to ustrojstwo?
na 350d i 40d jest ok. czasem nie trafi, ale bardzo rzadko
-
u mnie na 2 puszkach co prawda 1 i ta sama sztuka ale dziala idealnie
-
U mnie na 7D jest bez zarzutów:)
Wysłane z Sony Xperia S
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Czyli dalej loteria;) Nigdy nie miałem żadnej Sigmy, a teraz pojawił się taki obiektyw tej firmy, który bardzo by mi pasował do astro-szerokich kadrów. W moim przypadku AF byłby używany w jakichś 20-30% zdjęć, ale mimo wszystko chciałoby się mieć sprawny obiektyw.
-
Zamówię tego USB docka i dam znać jak działa ta regulacja. Dodam jeszcze, że na 1 dmk IV ostrzy bez problemu, a na 600d oba szkła są nie do użytku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
na 600d oba szkła są nie do użytku.
Czyli można wnioskować, że na moim 550D też może być problem. Żeby tylko ten USB DOCK sobie z tym poradził.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Zamówię tego USB docka i dam znać jak działa ta regulacja. Dodam jeszcze, że na 1 dmk IV ostrzy bez problemu, a na 600d oba szkła są nie do użytku.
A nie masz czasami paprocha na czujniku AF? Przedmuchaj gruszką te dziurki na spodzie komory lustra i zobacz.
EDIT: Swoją drogą, patrzył ktoś jak to szkło sprawuje się przy ostrzeniu w LV w aparatach typu 600D czy 650D? Pytam, bo moja Sigma 30 1.4 w ogóle sobie nie radzi. Kręci w tę i z powrotem nie uzyskując dobrej ostrości.
-
No i Sigma zdobyła kolejnego właściciela swojego sprzętu:) No i tak jak sie spodziewałem, małe problemy z AF. Dziwnie odbywa się to ostrzenie na 550D, np na 16 mm ma problemy z uzyskaniem ostrości praktycznie w 90%. Punkty ostrości błyskawicznie łapią obiekt, ale obrazek wychodzi nieostry. Natomiast na LV, obraz żyleta, ale niestety proces ostrzenia trwa trochę dłużej. Podobnie jest na innych ogniskkowych. Inaczej jest na bliskich obiektach, tam zdjęcia wychodzą bajecznie.
-