;)
Wersja do druku
;)
Również byłem o krok od kupna. Ale... Canon wprawdzie wchodzi na rynek z tym aparatem 2-3 lata później niż powinien, to jednak zmarnował te 2 lata. Mógł wyciągnać doświadczenia z tego, co pokazali konkurenci i co zweryfikował rynek.
Szkoda, bo będe musiał rozbudowywac równiez "szklarnię" innego systemu.
Jak śmiecie nie kupić i w dodatku jeszcze o tym informować zdrową tkankę foruma? Przecież to canon, który lada ruski dzień pojawi się na półkach...i może on tam jakieś plusy ujemne ma...
:evil:
A ja poczekam - może mniej niż dwa lata - aż pojawi się mniej wykastrowany model. Inny bagnet mnie odstręcza - że tak powiem - prakseologicznie ;) Zasadniczo - hardware EOS M jest bezapelacyjnie dwa plus dobry.
Więc tym bardziej poczekam - może go odkastrują w FW?
Zajrzałem na Ceneo i zatkało mnie: cena EOS M zaczyna się od 3 300 PLN.
Lubię naszą przemiłą firmę, ale ostatnio chyba z polityką cenową lekko przesadza.
:?
Niestety ale Nex 6 zjada go na sniadanie mowie to ja jarzabek ktory od lat zaslepiony kupuje canona wynalazki.
Moze nie bylo
The Mirrorless Party - YouTube
Oj, było. I to chyba dwa razy.
Zjada go matryca. Zjada go trybami video 1920/50P - canon pewnie to dolozy w swoich aparatach za 10 lat
Nie jestem taki pewien czy Canon M ma gorszą matryce od nexa6.
Od 3 tygodni mam nexa6 i jak dla mnie jakość zdjęć ma wyższym iso jest taka sobie.
Jak na razie nex wygrywa wizjerem.
NEX-6 ma wizjer i znacznie szybszy AF. Jest jeszcze kilka różnic ale dla mnie te dwie są najistotniejsze. Aha, NEX ma też już w miarę fajny zbiór obiektywów.
--- Kolejny post ---
W kwestii AF eos m dostał by baty nawet od modeli entry level Olka. Canon nie ma już 2-3 lat na poprawę AF. Powinien się wziąć do roboty bo konkurencja mu odjedzie.
Z powyższego tylko wizjer (albo jego brak) jest dla mnie jakimś argumentem. Sprawa zasadnicza to jakość zdjęć.
Szybkość AF i filmowanie są nieistotne dla mnie.
Wreszcie wiem dlaczego nigdy nie psioczyłam na AF w żadnej puszce - przy szkłach manualnych jakoś mi nie przeszkadzał :mrgreen:
Myślę, że będzie treściwie, choć niekrótko: Test Sony NEX-6 - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl ;)
--- Kolejny post ---
Manualne ostrzenie bez powiększenia na ekraniku w trybie makro to będzie jednak wyzwanie...
umarłem :D
The Mirrorless Party - YouTube
I "Niech ja skonam, niech ja skonam
(Zawsze dwa razy! rzecz stwierdzona)" ;)
Ja nie frajer
I Pan nie weźmiesz mnie na bajer :D
Już po Mikołaju, święta tuż, tuż, a tutaj cisza...
Dostał ktoś eMkę ?:)
Opyczni pewnie dostali go pod choinkę i mają test. W sumie nic nowego nie odkryli ale dla porządku bardzo proszę:
Test Canon EOS M - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl
test bezlusterkowca Canona :
Canon EOS M – test bezlusterkowca - Podsumowanie - Testy - kompakty wym. opt. - Swiatobrazu.pl
z podsumowania:
"Niestety mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie uznać pierwszego bezlusterkowca firmy Canon za konstrukcję udaną i to z wielu powodów. Pierwszym z nich są ewidentne wady konstrukcji związane głównie z nienajlepiej działającym autofocusem.
Drugi ważny powód to brak konsekwencji projektantów względem tego, dla kogo właściwie kierowany jest ten aparat. Jeżeli dodamy do tego cenę, która w chwili obecnej jest zdecydowanie zbyt wysoka, jak na klasę prezentowaną przez ten aparat, to jasne się staje, że jego ogólna ocena nie może być zbyt wysoka. Piszę to z bólem serca i mam nadzieję, że przed premierą kolejnego bezlusterkowca Canon wyciągnie odpowiednie wnioski. Niewątpliwie system EOS M ma w sobie potencjał, który naprawdę szkoda byłoby zmarnować."
i ciekawy artykulik:
Ostatni pstryk mody - sprzętowe obsesje. Kto późno przychodzi, sam sobie szkodzi - Rozważania różne - Swiatobrazu.pl
Czy ktoś z posiadaczy EOSa M może mi powiedzieć czy jest możliwość powiększenia obrazu w trybie LV lub w trakcie filmowania lub ręcznego ostrzenia? Chodzi mi oczywiście o powiększenie obrazu na wyświetlaczu.
Na konkurencyjnym do polskiego portalu aukcyjnym pokazały się nowe zestawy EOS M z 22mm w cenie 399-449 USD - i to jest moim zdaniem w miarę sensowna cena za taki sprzęt na obecnym stadium jego rozwoju.
Pzdr.
No to roznice w cenie wstrzasajace. 400 dolarow rzeczywiscie brzmi sensownie. Czyzby i w Polce szykowala sie przecena, jaka niedawno dotknela nikonowski system 1?
Ciekawe. Cena w sklepach u nas jest od 1900 z groszami ale ze "zwykłym" kitem.
Uwaga, uwaga...
Po wielu latach wytężonych prac Canon wreszcie uzyskał działający jako tako CD AF:
UPDATE - Video: Canon EOS M Firmware Version 2.0 In Action (Yes, AF Is FASTER!!) | CanonWatch CanonWatch
P.S. Jeśli komuś przydałby się w 100d, 650d czy 700d, to raczej nie ma nadziei ;) Będzie powód, aby nabyć 750d. Oczywiście z ulubioną matrycą 18MPix ;)
Coś tam działa.
Cena spadła - białego z kitem mamy za 1699 zł w Saturn.
Czarny z kitem za 1799 zł.
Za to czarny z 22 i adapterem EF - 4199zł, a gdy weźmiemy czarny z 22 + kit - 2699zł. Czyli adapter = Kit + 1500zł.
Wyszukiwanie: canon eos M - Saturn.pl
No ja prawie już klikałem "do koszyka" ale cena adaptera mnie odstraszyła. Wciąż czekam 8-).
Fajnie dokupić sobie czy dla zony, dziecka takiego M - i użyć posiadaną optykę, ale cena adaptera w PL to drugie tyle.
Na amazon obnizka na adapter 149$
Amazon.com: Canon EOS M Mount Adapter: CANON: Camera & Photo
Oni chyba do DE wysyłają?
Amazon.de na pewno wysyla do DE. de facto i do NL tez, nawet bezplatnie jesli wysylka jest realizowana przez sam Amazon nie samodzielnie sklep. co do Polski, to sprawdzilbym, ale niewykluczone ze za niewielkie pieniadze tez dosylaja...:
http://www.amazon.de/Canon-Objektive...+Mount+Adapter
EDIT: oczywiscie wysylaja. 3,25 EUR + po 0,50 EUR za kilogram.
http://www.amazon.de/gp/help/custome...d=200170100#PL
tylko czas dostawy dosc dlugi.
Pewnie tak będę kombinował ale jeszcze poczekam na to co wypuszczą.
PORÓWNANIE NAJWAŻNIEJSZYCH PARAMETRÓW
CANON M VERSUS OLYMPUS PL5
RODZIELCZOŚĆ (MP) 18/16
SENSOR APS-C/M4/3
STABILIZACJA NIE/TAK
MNOŻNIK 1,6/2
EKRAN STAŁY/RUCHOMY
EKRAN (MPX) 1,04/0,46
WIZJER NIE/OPCJA
FLASH TAK/OPCJA
SZYBKOŚĆ (FPS) 4,3/8
ILOŚĆ ZDJĘĆ (WG. CIPA) 230/360
WAGA (G) 298/325
SZEROKOŚĆ (MM) 109/111
WYSOKOŚĆ (MM) 66/64
GRUBOŚĆ (MM) 32/38
OBIEKTYW ZAŁĄCZONY F (MM) 35/28-90
PRZEJŚCIÓWKA ZAŁĄCZONA TAK/NIE
DODATKOWO CANON UMOŻLIWIA PODPIĘCIE NIEPROPORCJONALNIE DUŻYCH OBIEKTYWÓW EF I EF-S.
PONADTO CANON MA KŁOPOTY Z AF, KTÓRE JESZCZE WZROSNĄ W PRZYPADKU ZASTOSOWANIA OBIEKTYWÓW POPRZEZ PRZEJŚCIÓWKĘ.
Dla mnie zwycięzcą jest (NIESTETY) Olek.
Źle się czyta takie drukowane.
Tu:
New Genuine Canon EF EOS M Mount Adapter Ring for EF Lens with Front Rear Caps | eBay
jest adapter za 100$
Szczegółowy test Canona M oraz porównanie z Olkiem PL5 znaleźć można na stronie:
Canon EOS M vs Olympus EPL5 | Cameralabs
Nb. PL5 ma też jedną sporą wadę, o której można się przekonać dopiero po wzięciu go do ręki: to ekran o proporcjach 16:9.
Wygodne to do nagrywania filmów, ale zdjęcia mają po bokach ekranu czarne pasy.
Kolejny raz Olympus popełnia ten sam błąd, bo w końcu typowy użytkownik tego aparatu znacznie częściej robi zdjęcia, niż filmy.
P.S.
Niektórzy sprzedawcy załączają już przejściówkę w komplecie z aparatem Canon M.
P.S.2
Przepraszam za kapitaliki w poprzednim poście. :)
Wstrzymałbym się z zakupem. Ma się pokazać nowy firmware do emki. Ponoć ma poprawić działanie AF.
http://www.canonrumors.com/2013/06/t...e-coming-soon/
Dla osób które mają system EF jakies szkła do niego i nauczyły się obrabiac rawy z Canona, to nie jest to takie oczywiste pakowac sie w nny system, inne rawy.Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y;1169055[COLOR="#006400"
Swoja droga Canon wpiera swoje szkła programowo. A jak z rawami z EOS M i szkłami Canon poprzez przejsciowke. Tez są rozpoznawane w DPP i oprocz standardowej korekty maja jeszcze DLO.
mając szkła canona jaki sens jest pchać się w M? przeciez to z zasady ma byc mniejsze niz lustro... bawiłem sie M'ka dzis i olkami E-pl3/e-pm1 czyli tymi starszymi. jakoś wykonania Canona mnie nie powala taki jakby plastikowy był. AF duzo szybszy u Olka. NIe wiem jak tam jakość zdjęć, na ten temat sie nie wypowiadam.
mając szkła canona jaki sens jest pchać się w M :-)
to jak juz sie licytujemy, to ja dam tak jak wyzej :)
mialem w sobote w media-macalni 100D w lapie. i patrzac na to nie rozumiem sensu istnienia M.
jedynym atrakcyjnym punktem M, i to sztucznie wygenerowanym, jest EF-M 22/2.
gdyby istnial EF-S 22/2 to w ogole nie byloby o czym mowic...
myślę że się nie licytujemy;-) po prostu używając dużych szkieł małe body z 0 ergonomia nie ma racji bytu. ;-) takie moje zdanie
Nie no, jest różnica w grubości.
Jak weźmiemy adapter EF-EOS M to trochę różnica się zmniejszy. Druga rzecz to oprócz systemowych EF można podpiąć wszystko stare i manualne, do lustra już nie.
Canon zamierza dalej poważnie rozwijać system M, na co wskazuje zapowiedź nowego, dość ciekawego obiektywu UWA ze stabilizacją: EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM (18-36 mm ekwiwalent ogniskowej).
Jeśli w następnym modelu upora się z kapryśnym AF, to Canon może jeszcze powalczyć na tym polu, szczególnie gdyby dodał choćby opcjonalny elektroniczny wizjer.
Nie zapominajmy, że Canon M jednak jest numerem 3 na liście sprzedaży aparatów bezlusterkowych w Japonii.
Pozdrówka
M-ki nie bylo w macalni, wiec bezposrednio nie porownywalem.
ale to porownanie wyzej jest o kant tylka, bo ono bazuje na pomiarach a nie wrazeniach organoleptycznych.
100D jest mierzone z wystajacym fleszem i muszla oczna, a w realu znaczenie ma w zasadzie grubosz uchwytu.
ewentualnie potem gabaryt calosci jako korpus + obiektyw i tu nie ulega alibi, ze 100D mialo byc i jest wieksze.
pytanie czy to jest wada, bo dla mnie zdecydowanie nie ;) wrecz 100D za male. ale to oczywiscie kwestia
subiektywna
do takich pomyslow mam takie samo podejscie jak do technorezerwatu Apple'a. niby wszystko mozna softem albo
przejsciowkami nadgonic, ale co bardziej wymagajacy uzytkownik konczy z zapchana pamiecia na appsy i workiem
pelnym kabli, zeby cos tam podpiac i wykorzystac.
pewnie, ze bazowa konfiguracja jest mala i lekka, ale chcac z tym zrobic cos wykraczajacego poza pstryk/facebook*
dosc szybko dochodzi sie do wniosku, ze caly ten biznes wykminiony jest celem lojenia jelenii z kasy na akcesoria
i dodatki.
korpus za 400 EUR, zeby z miejsca dokladac adapter za 120 EUR? pardon, mentalnie nie jestem na poziomie
wyznawcow Apple'a :)
* - niepotrzebne skreslic
w EF-M jest raptem jedno szklo, ktorego inaczej sie nie dostanie**. byc moze w jakiejs tam przyszlosci (3-4 lata)
ta liczba wzrosnie do trzech: 17/2 IS i 16-50/4 IS, ale zbyt wiele na pewno bym sobie nie obiecywal.
poza tym, ja nadal robie zdjecia dzisiaj i tym sprzetem co teraz jest dostepny ;)
** - korekta: z EF-M 11-22 IS to beda dwa takie sloiczki. lepiej, ale nadal nie ma tego do czego zapiac ;)
niestety masz racje. a ja nieodmiennie czekam albo na EF-S 22/2 albo na korpus z bagnetem M ale o gabarytach
i ergonomii zblizonych do pojecia normalnosci. niech strace - nawet 100D obleci, jesli cena z adapterem do pelnego
EF bedzie znosna.
No panowie będzie Speed Booster do EOS M
Speed Booster for Canon EOS-M spotted. And new Lens Turbo already for sale! | Mirrorless Rumors
Czyli w tym małym aparaciku mamy obrazek z pełnej klatki.
Dla byłoby to super rozwiązanie. Mam 28/2.8 i 40/2.8, ale 5D czy 6D to prawie 1kg.
Jak jeszcze zrobią Speed Boostera do EOS M na bagnet FD to już idealnie.
Powtarzasz się, już to wyżej pisałeś - od powtarzania nic nie staje się prawdą 8-).
I ta przypadłość dotyczy większości bezlusterkowców.
Po prostu dążenie do miniaturyzacji nie idzie w parze z ergonomią. Ograniczeniem jest najzwyczajniej istota trzymająca sprzęt 8-).
Cieszy, że Canon poprawił AF i wypuścił nowy obiektyw. AF już wygląda całkiem przyzwoicie. A i obiektyw też będzie bardzo przydatny. Może Canon nie zapomniał całkiem o M-ce :-)
Ja po obmacaniu 100D miałem przeciwną opinię. To wciąż nie jest aparat do kieszeni. A jak ktoś chce nosić aparat w torbie czy plecaku to różnica wielkości pomiędzy 100D, a np. 1100D/600D nie ma znaczenia.