-
Odp: EOS 650D - lustrzanka z nowym AF
nie załamujcie mnie......
jak się do tego ma 7D?
40d robiła 20szt na 5letniej, powolnej karcie :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
o to nie jest puszka dla mnie :(
moje poczciwe 40d lepiej się zbiera w serii z RAWem
Czy 60D też się tak zapycha? Nie mogę zmienić aparatu na wolniejszy :D Nawet jeżeli szybciej i ładniej ostrzy, lepiej mierzy światło.
Skoro posiadasz 60D możesz spróbować po ilu zdjęciach seryjnych w RAW jest zwiecha?
edit: właśnie z ciekawości odpaliłem 40d i 50 seryjnych RAWow łyknęło bez zająkniecia
40d jest puszką z relatywnie wyższej półki niż 650d, więc (pomijając 10Mpx matrycę 40d vs 18Mpx 650d) nic dziwnego że ma wydajniejszy bufor. A poza tym, od lustrzanki entry-level nie można wymagać większej wydajności bufora niż deklarowana przez producenta? Z resztą, od której można?
Jeszcze tylko szybsza karta być może dałaby szybsze opróżnianie bufora po zapełnieniu. To "class-10" Sandisk'a, to masz o jakiej szybkości nominalnej - 30MB/s czy 45MB/s? Mam obydwie i jest między nimi zauważalna różnica w szybkości opróżniania bufora w tej samej puszce.
-
mam Class 10 30mb
to, że 650d strzela max 5 seryjnych jako entry jeszcze jestem w stanie zrozumieć
15/sek w 60d już trudniej
W sumie coś kosztem czegos. 650 lepiej "oblicza" światło, szybciej ostrzy, łapie więcej punktów AF niż 40d. Niemniej jednak w 60d prędkości powinny być już porównywalne. 5 lat to przepaść w elektronice i nawet fakt, że zdjęcie ma 18mp zamiast 10mp nie powinno powodować takchi uwstecznień.
Pozostaje mi tylko odłożyć ew decyzję wymiany 40d do momentu kiedy na rynku będzie godny następca segmentu xxD albo 7D mk2. Opcją jest też 7D, ale to aparat niewiele młodszy od mojej 40D.
-
U mnie w 60d osiagi są takie jak podaje producent, z tym, że ja zazwyczaj robię RAW+JPG. Do tego przy robieniu RAW+JPG ważne jest by wyłączyć wszelkie odszumiania, itp. dodatkowe procesy, zauwazyłem to zresztą jeszcze na etapie 550d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
No i pojechałem dzisiaj na Bemowo porobić auta w ruchu. Jestem załamany szybkością seryjnych RAWow. Po 6szt blokuje jest zwis aparatu [de facto nie wiem czy to karta czy aparat]. Karta to 32GB Sandisk CL10 więc raczej powinna dawać radę. Zgrywanie w LR też idzie znacznie wolniej niż z CF na moim 40D. Czy to jest normalne??? Robiłem na wysokich ISO, prawie po ciemku.
Ta karta w praktyce ma pewnie zapis ok. 15 MB/s. Ile czasu zapisuje zawartość bufora po serii? Dla szybkiej karty UHS-I (45 MB/s) jest to ponoć tylko ok. 4 sekund.
-
Bufor po zapchaniu jest wolny poniżej 5sek aczkolwiek to za wolno :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Bufor po zapchaniu jest wolny poniżej 5sek aczkolwiek to za wolno :(
No to dłuższe serie (ca. 25-30) RAW'ów tylko w 7d...
-
Nie robię zdjęć sportowych na co dzień. Niemniej jednak jest to spory odsetek moich zainteresowań fotograficznych i 5 klatek w serii to dużo za mało. 15 to już można spokojnie przeżyć jeżeli szybko je zrzuci na kartę uwalniając bufor. Cieszę się, że miałem sposobność przetestowania tej puszki. Myślałem, że jest ona prztyczkiem w nos dla segmentu xxD, ale tak nie jest. Jest to natomiast bdb tzw "entry level".
Dla posiadacza xxD 650 będzie - za wolna, za mała, brak ekranu na górze, obcięty wizjer. Tego chyba nie da sie przeboleć :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Myślałem, że jest ona prztyczkiem w nos dla segmentu xxD, ale tak nie jest.
A w czyim interesie jest aby było tak jak myślałeś? Na pewno nie Canona jako producenta zarabiającego na sprzedawanych produktach.
-
Chciałem kupić Canona 650D, niestety w dwóch sklepach MediaExpert w moim mieście, po sprawdzeniu, okazało się, ze wszystkie należą do serii w której blakną gumy.
Sądziłem, że wadliwe aparaty będące w sklepach zostały wycofane ze sprzedaży i odesłane do serwisu. Jednak tak nie jest.
A jak jest w Waszych już zakupionych ?
Tutaj możecie sprawdzić:
EOS Kiss X6i/ EOS 650D/ EOS Rebel T4i
-
Kupiłem swój egzemplarz 30 lipca, był z wadą. Oddałem do serwisu na Żytniej w Warszawie w poniedziałek, do odebrania był w czwartek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xeo
Kupiłem swój egzemplarz 30 lipca, był z wadą...
A z jaką wadą, jeśli to nie tajemnica ? :lol:
Pozdrówka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
A z jaką wadą, jeśli to nie tajemnica ? :lol:
Pozdrówka
chodzi o blaknięcie okładzin (gumy), którą został pokryty uchwyt. Dodatkowo u osób o wrażliwej skórze może ona wywołać reakcje alergiczne. Dlatego serwisy wymieniają okładziny na nie wadliwe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
chodzi o blaknięcie okładzin (gumy), którą został pokryty uchwyt. Dodatkowo u osób o wrażliwej skórze może ona wywołać reakcje alergiczne. Dlatego serwisy wymieniają okładziny na nie wadliwe.
Znany temat.
I nie widać śladów naprawy i przy okazji niczego nie zepsuli ? :D
Pozdrówka
-
Jak na razie wszystko jest ok. Wszystko dobrze dopasowane, nie widać ze coś było naprawiane.
-
mnie też czeka wymiana okładziny, ale poczekam aż zacznie blaknąć
-
Powiedzcie mi prosze, czy 650d ma opcję raw+jpeg?
I czy ten nowy AF działa z innymi obiektywami niż canona przy filmowaniu? Chodzi mi o obiektywy po taniości: Sigma 18-50 HSM lub Tamron 17-50 zwykły AF.
-
Przy innych obiektywach oprócz STM będzie słychać dość głośno moment ustawiania AF :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rakcud
Powiedzcie mi prosze, czy 650d ma opcję raw+jpeg?
Tak .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BatMan
Przy innych obiektywach oprócz STM będzie słychać dość głośno moment ustawiania AF :(
No to HSM Sigmy nie jest z tych cichych?
-
TO też ultradźwiękowy silnik ale słychać go jak USM Canona. Dlatego STM jest specjalnie do filmów polecany:) jak będziesz miał zewnętrzny mikrofon to spoko ale wbudowany łapie nawet wibrację stabilizacji ;)
-
za parę dni po 7 latach użytkowania 20d przesiadam się na 650d, czego mam się spodziewać ??? .......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
za parę dni po 7 latach użytkowania 20d przesiadam się na 650d, czego mam się spodziewać ??? .......
braknie ci miejsca na dysku bo rawy maja ponad 20mb :P
-
wiesz, należę do 99,9% społeczeństwa które nie dostrzega różnicy między rawami a jpg :), najbardziej mnie interesuje czy AF będzie szybszy i dokładniejszy niz w 20d
-
Będzie szybszy i dokładniejszy.
-
no to fajnie, bo bez magnezowej obudowy, kółka nastawczgo, górnego wyświetlacza i osławionej "łechtaczki" da się przeżyć, oczywiście po kilku dniach testów i porównań nie omieszakam zamieścić tu renenzji ...
-
[QUOTE=centur;1114091]wiesz, należę do 99,9% społeczeństwa które nie dostrzega różnicy między rawami a jpg :)QUOTE]
Chyba jeszcze nie próbowałeś fotek w trybie RAW.
Spróbuj, naprawdę warto. :mrgreen:
Pozdrówka
-
jeżeli nie robisz żadnego postprocessu to RAW zbędny
polecam edycje JPG vs RAW w LR4
jest duża różnica na korzyść RAW
nie zdziw sie tylko jak po 4 RAWach 650 stanie na jakieś 30sek
także -2ev 0 +2ev które mój poczciwy 40d łyka jak dzik tutaj będzie ślamazarne
a poza tym, AF w trybie filmowym, przejaskrawionym podglądem, brakiem górnego monitora to powinieneś być zadowolony
dobry zakup do amatorskiej fotografii [poza sportem]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Po 6 RAWach zapis na kartę (UHS-I) trwa tylko 4 sekundy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Po 6 RAWach zapis na kartę (UHS-I) trwa tylko 4 sekundy.
podaję tylko to, co miało miejsce gdy testowałem aparat
-
Ja napiszę tak - niedawno sam się zastanawiałem na pozostaniem w serii xxxd, ale wybrałem xxd i już nie wrócę do xxxd - jednak ergonomia jest nieporównywalna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ja napiszę tak - niedawno sam się zastanawiałem na pozostaniem w serii xxxd, ale wybrałem xxd i już nie wrócę do xxxd - jednak ergonomia jest nieporównywalna.
Przyznam szczerze, że nie pojmuje mitologizowania "ergonomii" na tym forum. Swobodnie fotografuję na przemian korpusami xxd i xxxd i nie widzę istotnych różnic. Druga mitologia dotyczy magnezowego korpusu. Gwoździe chcecie tym wbijać? Uprzedzam, że magnezowa wytłoczka też się odkształci i w końcu pęknie...
Najbardziej żałuję, że korpus 6d nie jest stalowo-plastikowy (jak w 60d), byłaby szansa na jeszcze tańszą pełną klatkę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
jeżeli nie robisz żadnego postprocessu to RAW zbędny
polecam edycje JPG vs RAW w LR4
jest duża różnica na korzyść RAW
a poza tym, AF w trybie filmowym, przejaskrawionym podglądem, brakiem górnego monitora to powinieneś być zadowolony
dobry zakup do amatorskiej fotografii [poza sportem]
więc 40d jest szybszy niż 650 ??? co do przejaskrawionego podglądu to chyba mozna to jakoś skalibrować ten ekran, prawda... aparat kupuje głównie jako kamera do kręcenia krótkich teledysków ale do fotografi również, głównie "statycznej", niektóre moje wypociny mozna znaleźć tu:
centur - Obiektywni.pl - interaktywna galeria fotograficzna
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
-
40d ma szybszy zapis i tu się kończy przewaga jej szybkości :D
niestety przy robieniu zdjęć seryjnych przy sportach motorowych ten mały niuans zdyskwalifikował 650 jako potencjalnego następce 40d
-
A propos mitologizowania ergonomii to przyznam, że też tak kiedyś myślałem, ale od kiedy mam korpus xxd to jednak poczułem różnicę, ale uważam również, że wszystko zależy od tego do czego potrzebujemy aparatu. Uważam, że np. w sytuacjach mało dynamicznych, gdzie nie trzeba często i szybko zmieniać ustawień to różnica między xxxd a xxd niekoniecznie jest znacząca, ale w sytuacjach dynamicznych już jednak ma znaczenie. Ostatnio byłem na pokazach lotniczych, gdzie niestety musiałem dość szybko kombinować z ustawieniami i 60d sprawdził się super, wcześniej miałem 550d i wiem, że tam pewne zmiany dokonywały się wolniej i straciłbym kilka kadrów.
Oczywiście to moja subiektywna ocena.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Tak to może wyglądać, różnica sprowadza się do większego bufora w 40d i przede wszystkim mniejszych RAW'ów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
no to fajnie, bo bez magnezowej obudowy, kółka nastawczgo, górnego wyświetlacza i osławionej "łechtaczki" da się przeżyć
no tak, ale co to za życie bez "łechtaczki"...? :wink:
hehe, jasne, że da się przeżyć, niektórzy nawet mówią, że bez tego działają szybciej.
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Chyba jeszcze nie próbowałeś fotek w trybie RAW.
Spróbuj, naprawdę warto. :mrgreen:
dokładnie. naprawdę warto.
sam się łapię na tym, że jak skanuję negatywy czy zdjęcia, to szukam do obróbki RAWów, nie JPEGów.
JPEG to "zamknięty efekt finalny", niewiele tam da się poprawić. 8-)
tym bardziej, że 650D daje ładne RAWy (i chyba mają nawet więcej bitów na pixel, niż 20D więc naprawdę warto).
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
niestety przy robieniu zdjęć seryjnych przy sportach motorowych ten mały niuans zdyskwalifikował 650 jako potencjalnego następce 40d
a czy to nie zależy głównie od szybkości karty? :roll:
-
SANDISK EXTREMESD SDHC 32GB CLASS 10 - na tym miałem zwieche 30 sek po 4 rawach w serii
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
SANDISK EXTREMESD SDHC 32GB CLASS 10 - na tym miałem zwieche 30 sek po 4 rawach w serii
Z tymi Sandiskami to nie wiadomo który oryginał a który podróba jest. Chyba najczęściej podrabiana karta SD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
uuaaa, no to coś musiało pójść nie tak albo masz podróbkę. :-?
albo było włączone jakieś odszumianie, HTP, ALO czy inne coś (o ile 650D ma to wszystko).
-
odszumianie było off
nie miałem żadnych podstaw do stwierdzenia, że to lewe SD
-
znaczy się że dobrze podrobiona;-), też się zastanawiam jaką kartę kupić aby nie było żadnych zwiech przy wideo full hd
-
Video kręciło bez najmniejszych zastrzeżeń. 1080p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Mógłbyś przybliżyć. Próbowałem serię w 650D i działał jak trzeba (nie widzę różnicy pomiędzy 30D) i to na jakieś zwykłej karcie kingstona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Mógłbyś przybliżyć. Próbowałem serię w 650D i działał jak trzeba (nie widzę różnicy pomiędzy 30D) i to na jakieś zwykłej karcie kingstona.
działać musi
ile takich seryjnych łyka zanim sie zapcha?
u mnie przy RAWach po 4 zdjęciach był zwis
na 40d robie spokojnie 10 serii po 3 zdjecia z różnym EV
-
W kwestii RAW vs JPEG to mniej więcej tak jak płyta CD vs.muzyka MP3 albo DTS vs DTS HDMA czyli 99% nie słyszy różnicy tak jak 99% nie zobaczy różnicy między obrobionym RAW-em a JPEG-iem prosto z puszki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
działać musi
ile takich seryjnych łyka zanim sie zapcha?
Chyba ze 6 i po kilku sekundach znów można jechać dalej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
W kwestii RAW vs JPEG to mniej więcej tak jak płyta CD vs.muzyka MP3 albo DTS vs DTS HDMA czyli 99% nie słyszy różnicy tak jak 99% nie zobaczy różnicy między obrobionym RAW-em a JPEG-iem prosto z puszki.
Może nawet nie to, że nie zobaczy ale bardziej że im ta różnica kompletnie zwisa ;).
-
szybkie pytanie do znawców: 650-tka dotarła i co zauważyłem po bliższych testach to hot pixela prawie na środku matrycy, oczywiście widać go na wysokich iso i nie we wszystkich kadrach więc pytanie, czy seria xxxd jest bardziej narażona na trefne pixele i nie warto szukać i testować w 100% sprawnego egzemplarza czy raczej odsyłac do wymiany (czego szczerze nie chce mi się robić) ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
szybkie pytanie do znawców: 650-tka dotarła i co zauważyłem po bliższych testach to hot pixela prawie na środku matrycy, oczywiście widać go na wysokich iso i nie we wszystkich kadrach więc pytanie, czy seria xxxd jest bardziej narażona na trefne pixele i nie warto szukać i testować w 100% sprawnego egzemplarza czy raczej odsyłac do wymiany (czego szczerze nie chce mi się robić) ???
Spróbuj tego sposobu - nic nie kosztuje. Tutaj podobny opis.
W nowym 5DMk3 zauważyłem w pewnym momencie hot-pixela czy nawet dwa. Po tym zabiegu więcej ich nie widziałem. Brzmi jak sposób na ożywienie umarłego kadzidłem, ale działa.
-
o żesz w morde, chyba pomogło:grin: