-
Odp: Canon 40 f2,8 pancake.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Jak zwykle potwierdza się, że nie ma co kupować sprzętu który dopiero co wszedł do produkcji, nim producent poprawi wszystkie choroby wieku dziecięcego.
Każdy kto to kupuje wie, że to delikatne narzędzie. Imho po prostu czas na sierpniowe premiery. To wszystko.
-
Ja taki mam. Kiedyś właśnie chciałem zobaczyć co się stanie jak wciśnie się wysuwający element. Przestał działać AF?MF, ale właśnie wykręcenie i wkręcenie obiektywu ustawiło go i działał dobrze. Potem przy normalnym użytkowaniu tak się nie przytrafiło. Ale jak będę w okolicach Żytniej to trzeba będzie zajść po nowy soft.
-
Nie jest to poważna usterka i łatwa do naprawy, ale coś jakby mnie powstrzymalo od szybkiego zakupu.
A jeśli mieszkam w Krakowie to musiałbym wysyłać obiektyw do Warszawy?
-
Jest szansa na podpiecie osłony do niego?
Sent from my iPad using Tapatalk HD
-
Osłoną jest oczywiście ale trzeba dokupić ekstra.
-
ja też tak mam - i jakoś żyję z tym ;) 2 razy tak się zrobiło - ale nie oszukujmy się - aparat w plecaku przyciśnięty kurtką przeciwdeszczową, butelką z wodą itp. to pewnie się "wcisło".. a szkiełko jako wypadowe super - siedzę właśnie w górach i mimo że mam ze sobą jeszcze 24/1.4 i 85/1.2 to jakoś ich nie przypinam do puchy..
-
5DII z tym obiektywem idealnie mieści się w Lowepro Rezo 120.
-
Fotoit - fotograficzny sklep internetowy
coraz lepsza cena
body+naleśnik+Lowepro Rezo 120 to może być dobra kombinacja, dzięki Robert, zastanawiałem się właśnie co by było dobre do noszenia tego zestawu
-
w "realnym" sklepie w Krakowie kosztuje 900 zł.
Welury, jeszcze nie kupiłeś, a już chcesz wysyłać do naprawy w W-wie?
Jak bym miał puchę FF to bym kupił od razu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Nie do naprawy, tylko do wgrania poprawionego oprogramowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Poczekam aż zejdą do 700 złotych, może nawet na święta. Zamiast kiecki, to kupię dziewczynie na gwiazdkę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darx
Poczekam aż zejdą do 700 złotych, może nawet na święta. Zamiast kiecki, to kupię dziewczynie na gwiazdkę :)
Nie będzie takiej ceny, chyba, że za używany...
-
w normalnym świecie to szkło kosztuje poniżej 200$
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
w normalnym świecie to szkło kosztuje poniżej 200$
A jaki to ma wpływ na ceny w nienormalnym świecie?
-
Dochodzi vat oraz dobrowolny podatek od nienormalności.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Dochodzi vat oraz dobrowolny podatek od nienormalności.
Ja wiem co dochodzi, ale powoływanie się na każdym kroku na ceny za oceanem jest bez sensu.
Paliwo tam mają po circa about 3,5 dolara za galon (~2 razy taniej niż u nas) - tylko co z tego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
...tylko co z tego?
Ja wiem co z tego, tylko jakbym to napisał to bardzo mocno naruszyłbym regulamin i od razu byś mnie zbanował:!:
BTW: ten obiektyw i tak wychodzi bardzo tanio, a co ciekawe kupują go posiadacze i 35 i 50 - więc może coś w nim jest.
-
jakby kosztował u nas 200 zeta to tez by go wszyscy kupowali
- - - Updated - - -
jakby kosztował u nas 200 zeta to tez by go wszyscy kupowali
ja mam 35/2 i jestem mega zadowolony
-
35/2 jest droższy, większy i konstrukcyjnie mimo iż daję jeszcze radę - leciwy. Dlatego, o czym wspominał Kopernik prawie 500 lat temu, zostanie wyparty przez wątkowy model.
-
Ale marudzicie. Rozumiem dylematy przy szkłach w kwotach 5000zl, wtedy nawet te 10% różnicy w cenie stanowi wymierną sumę.
Ale 1000zł czy 800zł żeby miało być kryterium co do kupna lub nie ???
-
i ma lepsze światło
dla 2 cm nie będę rezygnował z tego
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
i ma lepsze światło
dla 2 cm nie będę rezygnował z tego
A nikt Ci nie każe z czegokolwiek rezygnować. Też mam 35/2, można powiedzieć "od zawsze" i też nie widzę sensu go zamieniać. Inna sprawa będzie w sytuacji kiedy obiektyw się posypie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Ale marudzicie. Rozumiem dylematy przy szkłach w kwotach 5000zl, wtedy nawet te 10% różnicy w cenie stanowi wymierną sumę.
Chyba własnie na odwrót. 1000pln nie zapłacę, a ~700 i owszem. Szkielko fajne bo małe i ostre, tylko tyle. Mając tysiąc wolałbym już dolożyć do czegoś innego.. 85/1.8 50/1.4 35/2, takie 40mm/2.8 mam w Tamronie..
-
Canon 40 f2,8 pancake.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
To jak będę kupował, to mogę liczyć na to, że mi dołożysz.
Przeliczajac paliwo na nasze, wyszło mi, że to jakieś 86 groszy za litr, czyli cholernie tanio. Pod względem jakości, to my mamy 95 i 98, a w USA maja 87 i 89.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darx
Przeliczajac paliwo na nasze, wyszło mi, że to jakieś 86 groszy za litr, czyli cholernie tanio. Pod względem jakości, to my mamy 95 i 98, a w USA maja 87 i 89.
przelicz inne rzeczy np ichnie urlopy a raczej ich brak
strasznie dziecinne są takie porównania
-
Arturs powtórz swój post #306 bo co po niektórym umknęło coś ważnego. I wrzuć coś z gór - mi też należy się z 5 MB relaksu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Arturs powtórz swój post #306 bo co po niektórym umknęło coś ważnego. I wrzuć coś z gór - mi też należy się z 5 MB relaksu ;)
Ale co za problem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
arturs
ja też tak mam - i jakoś żyję z tym ;) 2 razy tak się zrobiło - ale nie oszukujmy się - aparat w plecaku przyciśnięty kurtką przeciwdeszczową, butelką z wodą itp. to pewnie się "wcisło".. a szkiełko jako wypadowe super - siedzę właśnie w górach i mimo że mam ze sobą jeszcze 24/1.4 i 85/1.2 to jakoś ich nie przypinam do puchy..
Pewnie, że jak jedno szkło wystarczy to pozostałych się nie zapina.
-
Właśnie pojawiła się aktualizacja firmware'u. Nie trzeba wysyłać szkiełka do serwisu, można zrobić samemu. Jednak tylko gdy ma się jeden z nowych korpusów: EOS-1D X, EOS 5D Mark III lub EOS 650D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Właśnie pojawiła się aktualizacja firmware'u. Nie trzeba wysyłać szkiełka do serwisu, można zrobić samemu. Jednak tylko gdy ma się jeden z nowych korpusów: EOS-1D X, EOS 5D Mark III lub EOS 650D.
Zatem warto zakupić nowy korpus choćby tylko po to, by mieć możliwość wymiany firmware w najnowszych obiektywach ;)
-
Najpierw polecieli sobie w kulki wypuszczając niedopracowany obiektyw. Teraz drugi numer z w/w puszkami. Masakra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Teraz drugi numer z w/w puszkami. Masakra.
Ale co w tym dziwnego, że nowe korpusy mają większe możliwości od starych?
-
Ja to mam pecha - sciskam ten swój panacake, duszę, stukam, przyciskam - i nic się nie zawiesza ( i to czerwcowa produkcja )
-
Panowie, może utworzycie wątek?:
Forum / Galerie / Pozostałe galerie / Canon 40mm 2,8 USM - Najładniejsze zdjęcia!!! TYLKO ZDJĘCIA BEZ KOMENTARZY! MAX 800PX
Będzie z tego jakiś pożytek... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Panowie, może utworzycie wątek?:
Forum / Galerie / Pozostałe galerie / Canon 40mm 2,8 USM - Najładniejsze zdjęcia!!! TYLKO ZDJĘCIA BEZ KOMENTARZY! MAX 800PX
Będzie z tego jakiś pożytek... :)
Tylko nie USM...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Darx
Blad komputera.
-
strasznie kusi :oops: szkoda, że tak mało sampli jest na razie.
-
No to załączam kolejne:
1.
2.
3.
-
Wielkie dzięki za sample. Już byłem praktycznie przekonany do 35/F2 a teraz... teraz nastał dylemat (mowa o FF)
-
Canon 40 f2,8 pancake.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Blad komputera.
Nie, a jak według ciebie to wyglada?
Ha! Ja to mam pecha dokupiłem 40/2.8 i af nie działa. Teraz dowiaduje się, że nowy firmware nie działa na 40d. Thank You cwanon...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darx
Teraz dowiaduje się, że nowy firmware nie działa na 40d.
Idź do sklepu, podepnij pod nowego dziada i zaktualizuj.
-
Czy jest sens kupować ten obiektyw pod cropa ?
W moim przekonaniu "dziura" za mała. Gdyby, miał światło 2, nie zastanawiał bym się wcale.
-
Kupiony i jak na razie powala ostrością :) bardzo fajne małe szkiełko. STM działa chyba jak należy bo praktycznie go nie słychać, problemów z blokującym się AF też nie widać. Szkoda, tylko że na dworze tak leje..
dla chętnych raw z pełnej dziury https://rapidshare.com/files/225951374/IMG_4905.CR2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Kupiony i jak na razie powala ostrością :) bardzo fajne małe szkiełko. STM działa chyba jak należy bo praktycznie go nie słychać, problemów z blokującym się AF też nie widać. Szkoda, tylko że na dworze tak leje..
dla chętnych raw z pełnej dziury
https://rapidshare.com/files/225951374/IMG_4905.CR2
Czy na cropie, też będzie taka GO, czy zdecydowanie mniejsza ?
Przeprasza....chciałem napisać...czy zdecydowanie większa.
-
Można przeliczyć i sprawdzić jak to się będzie przedstawiało :)
Online Depth of Field Calculator
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darx
Nie, a jak według ciebie to wyglada?
Tak dobrze dawno nie była, żeby gazolina była po 86 groszy za litr.
Jest po 90 parę centów za litr.
A oktany sa prawie te same, tylko liczby inne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
Czy na cropie, też będzie taka GO, czy zdecydowanie mniejsza ?
Przeprasza....chciałem napisać...czy zdecydowanie większa.
Kat obrazu będzie odpowiadał 64 st. A głębię ostrosci będzie wiekrza ale nie jak z 64 na pełnej klatce. Dokładnie będzie średnia geometryczna z 40 i 64 mm. Czyli 40 do kwadratu plus 64 do kwadratu i podzielone przez 2.
-
Nie dawno skończyłem LO ale z tego co pamiętam (4 miesiące wakacji robią swoje) to średnia geometryczna dwóch liczb jest pierwiastkiem ich iloczynu :S
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Nie dawno skończyłem LO ale z tego co pamiętam (4 miesiące wakacji robią swoje) to średnia geometryczna dwóch liczb jest pierwiastkiem ich iloczynu :S
Oczywiście racja, pierwiastek z iloczynu obu ogniskowych, przepraszam za wprowadzenie w błąd, pokielbasilo mi się ze średnia arytmetyczna. Ja konczylem LO w 1974, czas robi swoje.
-
cute eyes | Flickr - Photo Sharing!
:) kurcze świetne szkło! szkoda, że nie F2 a może nawet 1.8 :) ale i tak czaruje.
Niedługo chyba czas coś ludziom porobić.
-
Ale wtedy to już nie był by naleśnik tylko kawał ciężkiego szkła.
-
Póki co mogę napisać, że jest ku**** ostry. Bokeh to jest chyba najbardziej drażliwy temat. Muszę jeszcze się nim pobawić żeby coś więcej napisać.