Miedziane / Opalone patrząc od lewej... :)
Wersja do druku
extra super star ;)
fajne ostatnie, ale chyba troche za mocno wyostrzone i wolalbym bez drzew skadrowane.
super kolory nieba! ogolnie galeria kozacka :)
Co do drzew, to niestety więcej już nie "wycisnąłem" z mojego tamrona. Wyostrzenie faktycznie mocne, ale chciałem podkreślić rzeźbę. Zdjęcie zrobione dzisiaj rano z Głodówki. Długo przed wschodem słońca, ale jak widać niebo nabierało już kolorów. Czas naświetlania 20 sek przy f8.0 i iso 800
Zdjęcie fajne, aczkolwiek bardziej podziwiam za dzisiejszy poranek - oj zimno, zimno ;)
50 minut przed wschodem...
To światełko w lesie to schronisko?
Czy to są całe kadry z aparatu, nieobcinane?
Ładne, fajne warunki miałeś.
31.01.2012
Bardzo podobają mi się te zdjęcia :)
Wygląda bardziej jak wschód niż zachód - fajny ten róż :D.
Cicha... noc
Śpiący...
Piękne :) A o jakiej porze dnia to zrobiłeś szambonur?
Czyli co, hardkorzysz bez statywu? Nie lepiej byle popierdółkę półmetrową przy max rozłożeniu wziąć i mieć możliwość długich czasów?
pobudka tatrzańskiego olbrzyma...
Wy (w sensie mieszkańcy Podhala) to macie dobrze...kurczaczki. Tak sobie możecie chodzić i marznąć, grzęznąc w śniegu po pachy a czasami to i zdjęcie jakie pstryknąć. Też bym tak chciał, ale muszą mi wystarczyć obrazki. Dzięki Ci za nie. :D
324 - extra ;)
Jak dla mnie super :) Lubię góry ^^
Szambonur mam do Ciebie ogromną prośbę, czy możesz dla mnie wstawić zdjęcia z gór z aparatu np m43 lub mniejszej matrycy?
bardzo mi zależy :)
Foty co jedna to lepsza, aż się chce pomimo tych -20 jechać w góry!
Prosto z puszki czy obróbka? (w czym?)
tak na szybko: http://alt.olympusclub.pl/gpu3_SUPER.php?id=11847 pierwszy dział "Tatry" wszystkie są z olympusa, co prawda nie z m4/3 a z dużego 4/3. Nie ma to jednak większego znaczenia bo sensor identyczny...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie lubię określenia prosto z puszki, bo niby czym jest zdjęcie prosto z puszki? Kolejne pytanie czym jest puszka? Puszka dla mnie to nic innego jak "komputer" z zainstalowanym oprogramowaniem do obróbki materiału cyfrowego no i oczywiście z opcją rejestracji obrazu...;) Wszystkie zdjęcia wywołuje z RAW'a programem Canona DPP w wersji najnowszej jaka jest dostępna. Pozostałe czynności to Corel'owski Paint Shop Pro... tak się przyzwyczaiłem i zadowolony również jestem z metod zmniejszania jakie oferuje xnView więc z niego też korzystam. Do ewentualnego "wygładzenia" stosuje program Neat Image... W wyjątkowych sytuacja Photoshop... Zdjęcie prosto z puszki też jest obrobione, tylko przez procesy zaprogramowane przez żółte małe rączki, którym nie do końca muszę ufać..., dlatego wolę cały ten etap przeprowadzić sam... :)
mniejsza to już kompakty..., kiedyś używałem Fuji s7000
np. http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,...c,1386479.html
np. http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,...h,1375274.html
np. http://plfoto.com/zdjecie,zwierzeta,...-2,977677.html
np. http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,...yk,902873.html
ale to starocie...;)
Szambonurze, skąd robiłeś olbrzyma?
Zdjęcie umieszczone pod postem #324 zrobione zostało z parkingu przed schroniskiem na Głodówce, jeżeli chodzi o Gerlach to ten sam kadr można uzyskać z przystanku przy drodze, ale warto podejść pod schronisko jak chcesz zrobić Lodowy, drzewa wtedy nie przeszkadzają...
chyba mnie źle zrozumiałeś :P
(raczej patrzyłem na różnice jakie daje matryca, jak widzisz nawet o firmę nie pytałem!)
a co do zachwytuuu, to ręce daję sobie uciąć, że Szambonur pstryknie fonem lepsze fotki niż niejeden dźwigający wory kilogramów sprzętu!
jeszcze mam jednego techniczne pytanko do Szambonura.
jakich najczęściej używasz ogniskowych i jakiej przysłony?
prosze o taką krótką lekcję dla mnie ;).
będę oczywiście bardzo wdzięczny o porady.
(chodzi mi faktycznie o krótką odpowiedź, bez zagłebiania się, to zależy itd. oczywiście jeżeli jest to wogóle mozliwe).
Ogniskowa to sama się układa do tego co fotografujemy a przysłona to w zależności czy ma być ostro czy na drugim planie rozmyte ot i filozofia wyjawiona.
Spora odległość, kurde. Myślałem, że jednak bliżej - gdzieś z drogi na Morskie O., albo coś. Zawsze robiłem widoki na dość szerokim kącie, ale wpatrzony w Twoje obrazki, poćwiczę 200 mm następną razą.
Jest takie miejsce przy podejściu z Palenicy B. na Rusinową P. (niebieskim szlakiem), gdzie między drzewami otwiera się nagle widok na całą dolinę z Gerlachem na końcu - dokładnie jak taki jeden rysunek z przewodnika Nyki.
Manfred to z Miasta jest..., ale chłop solidnie w górach potrafi przyfocić... ;)
Cóż... ;) Jak kiedyś żartobliwie napisałem że przecież w krajobrazie żadnej filozofii nie widzę..., f8.0 i trzeba tam po prostu być..., to zostałem mocno zrugany..., ale w pewnym sensie podtrzymuje swoje zdanie... A co do ogniskowych to przeważnie robię najszerzej lub najdłużej z tego co akurat mam, ot takie skrajności...
200mm z Głodówki to może być trochę mało... 300 i w górę się przydaje...
za dużo paplaniny za mało zdjęć, więc co by się wyrównało...
takiej odpowiedzi oczekiwałem :D
Nie chcę kopiować Twoich ujęć tak dosłownie.Cytat:
Zamieszczone przez szambonur
Jakoś nie byłem przekonany do długiej ogniskowej w pejzażach, bo perspektywa wydawała mi się mało ciekawa, ale Twój przykład jest zachęcający. Bardzo :!:
No i chcę spróbować z czymś większym niż 50 mm.
tatrzański zachodzik...
dziękuję, po czymś takim na pewno będę miała ładne sny =)
dobranoc :)
Dzięki uprzejmości Kolekcjonera i jego Lepszej Połowy, miałem okazję potestować Canona 300/4.0 Fotografowanie tym szkłem to czysta przyjemność...
Powiedzcie mi tak szczerze co jest w tym zdjęciu nie tak..., to już nigdy za takie foty się nie zabiorę. Wymoderowali mi to z plfoto bez podania przyczyny. Rozumiem temat może i banalny, ale zaraz zaczną się krokusy, więc co też mam nie robić? Wybrałem się dzisiaj na poszukiwania wiosny i puszczające się żaby w krzokach przypasowały mi do tematu idealnie. Chciałbym wyciągnąć z tego zdjęcia jakieś wnioski na przyszłość, więc proszę o radę, jak powinnno wyglądać takie zdjęcie...
Może za dużo seksu :lol:.