9 to mistrzostwo:) Więcej dziewczyn poproszę.
Wersja do druku
9 to mistrzostwo:) Więcej dziewczyn poproszę.
Obejrzalem wszystkie zdjecia. Sa bardzo dobre jak na zdjecia prasowe, wszedzie je sprzedasz. Brakuje mi gamy emocji w tych imprezach. Czy zdjecia sportowe to tylko uchwycenie bramki, gola, kosza itp? Dla prasy to wystarcza. Mi po 3 zestawie mi sie znudzilo, bo wiedzialem co bedzie dalej. Perfekcyjne ujecia. Jak z automatu.
Na poszerzenie horyzontow sportowych polecam filmy B. Dziworskiego.
Wieki nic nie wrzucałem. Właściwie nie zajmuje się już zdjęciami sportowymi. Ale od czasu do czasu zawitam zapewne na jakąś arenę.
Tauron Basket Liga kobiet
23.09.2015
Ślęza Wrocław - MKK Siedlce
bardzo ciemna hala
iso 3200 - 6400
przesłona 1.2 - 2.0
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
A co by się stało gdyby tak robić koszykówkę z bliska szerokim kątem?
większość robię z najbliższej odległości jak się tylko da, spod samego kosza,
Ślęza Wrocław - Energa Toruń
01. ISO 8000 1/800s F/2.0
02. ISO 8000 1/800s F/2.0
03. ISO 3200 1/800s F/1.2
04. ISO 8000 1/800s F/2.0
05. ISO 4000 1/800s F/1.2
Krzywo, nie znaczy dynamicznie :).
tym razem "trochę" prościej :D
WKS Śląsk Wrocław - Stelmet BC Zielona Góra
01.
02.
03.
04.
05.
06.
i coś na deser...
07.
Jak dla mnie prosto jest lepiej.
Czy używasz 85/1,8 do sportu?
04 to 85 mm 1.8
reszta to 135L, spod kosza robię też 50L
ogólnie nudny mecz do fotografowania, zwłaszcza druga połowa, nic praktycznie pod koszami się nie działo,
kolejna porażka Śląska, tym razem z Turowem
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
08.
09.
kolejna klęska u siebie, tym razem z MKS Dąbrowa Górnicza
01.
02.
03.
04.
05.
06.
bo kogo w ogole obchodza ci kolesie.. :D
Jak na 5D3 i 85 1.8/ 135/2 jakościowo nie wygląda to dobrze, nie jest temu przypadkiem winna zbyt duża kompresja zdjęć?
jak CB narzuca wymog takiej kompresji to polowa zdjec na tym forum wyglada jakoscio jak gowno (no wyglada gorzej niz powinno :P ) ja np mam gdzies zabawe z ogarnianiem tego i wrzucam zmniejszone byle jak byle nie pokasowali... prawie 2016r a tu ''internetowe sredniowiecze'' :twisted:
o które zdjęcia chodzi? wszystkie?
forum je trochę zmniejsza ale można je dwoma kliknięciami otworzyć w całości,
Praktycznie wszystkie z orbity.
ale co dokładnie, brak ostrości?
http://i.imgur.com/yCNGZ8L.jpg
Specyficzny wygląd twarzy, który wygląda mi na zbyt duża kompresję, albo wyostrzenie ze zbyt dużym promieniem.
tak lepiej?
wiem w czym był problem, robiąc akcje zmniejszania zdjęć popełniłem błąd i przy próbkowaniu miałem wybrane "automatyczne"...
akurat ta panna to jest nietrafionia
@sebcio80
Wyostrzam tak żeby było dobrze, nie ma na to jednego przepisu, z każdego jednego aparatu z każdym jednym obiektywem zdjęcia wyostrza się inaczej. Dodatkowo inaczej wyostrza się zdjęcia na ISO 100, inaczej na 6400, aczkolwiek w przypadku promienia wyostrzania na FF raczej nie przekraczam okolic 1.
@becekpl
Dyskutowałbym.
Ostrość jest dokładnie pod czirliderką, ubrania wygląda ok, dopiero na twarzy zaczyna to wyglądać gorzej.
Cuprum Lubin - Łuczniczka Bydgoszcz
nie sądziłem, że będę kiedykolwiek robił siatkówkę z trybun obiektywem 135mm ;-)
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
IMHO kadry 01, 03 i 07 całkowicie zbędne ;-)
Obróbka poszła w dobrą stronę, osobiście ostrzyłbym trochę słabiej, ale jest znacznie lepiej niż w poprzedniej wrzutce.
to po prostu był błąd w akcjach, nie mam pojęcie jak to się stało i jak tego nie widziałem,
obróbka zawsze była moją mocną stroną,
stopień wyostrzenie to już kwestia indywidualna, ale raczej mocno nie wyostrzam, używam promienia 0,2 i 0,3
ale to jeszcze zweryfikuje, bo jak pisałem posty wcześniej mam dość słaby monitor w chwili obecnej,
rowniez wg mnie progres jest zauwazalny, dupeczki coraz lepsze sie trafiaja :D
Śląsk Wrocław - Asseco Gdynia
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
08.
09.
10.
11.
12.
Ślęza Wrocław - Pszczółka AZS UMCS Lublin
buzzer beater Kasi Krężel i wygrana Ślęzy po dogrywce 80:79
01.
02.
03.
04.
05.
06.
Jakoś tak wolę brunetki, jak na 05 :) w ostatnim secie.
Co do 06 - dla mnie amatora, to za dużo nieostrości na pierwszym planie.
Ale widać zawodowca - co chcesz to osiągniesz.
Poza tym, 02 jest świetne, palce na piłce jakby ją przenikały !!!
Kocham to forum przez takie zdjęcia jak 05 :D
robienie zdjęć na tej hali jest coraz bardziej męczące, ISO 10000 za bardzo psuje efekty,
07.
08,
pierwszy raz na poważnie robiłem siatkówkę 5D3 i niestety 6 fps to zdecydowanie za mało, uciekają najciekawsze ujęcia,
Impel Wrocław - Polski Cukier Muszynianka Enea Muszyna 3:0
01.
02.
03.
04.
05.
Czym była robiona ostatnia wrzutka? Bo nie wygląda mi to na 135mm ;)
Sigma 120-300 2.8 OS
Śląsk Wrocław - Energa Czarni Słupsk
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
Seria czasami pomaga, ale w przypadku wolnych aparatów np 6D przeważnie 1fps jest dobrze trafiony, a pozostałe już spóźnione. Nie ma co oszczędzać migawkę. Większość osób sport robią na Al Servo, no może z wyjątkiem portretów sportowców (trenerów) i dekoracji na podium.
Tu nie chodzi o samą migawke ale o przewidywanie i łapanie faktycznie ciekawych klatek a nie robienie na oślep i potem wybieranie perełek, ale zrozumieć to może osoba Która zaczynała na kliszy ;-)
Dzisiaj robiłem siatkówkę, tak jak pisałem nie używałem serii A nie mam 1Dx. Umiejętności plus doświadczenie :-)
No pewnie :-)
ciekawa teoria :D bez serii jest raczej ciezko zlapac TEN moment w siatkowce o ktorym pisze cobalt, wiadomo ze sie da ale z szybka seria latwiej i szybciej taki wejdzie :D
No logiczne że jest łatwiej wcale temu nie zaprzeczam ;-)